Jaučiamas perštėjimas, ašarojimas

Kaip pasakojo gydytoja, COVID-19 dažnai sukelia akių paviršiaus uždegimą, kuris vadinamas konjunktyvitu.

Konjunktyvito atveju jaučiamas didelis diskomfortas, matomas akių paraudimas, jas peršti, ašaroja. Kartais žmogus gali nė nesuprasti, kad taip nutiko dėl koronaviruso, tad kai kurie rekomenduoja prasidėjus šiai ligai pagalvoti ir apie COVID-19 testą. Tai netgi gali būti vienas iš pirmųjų šios ligos simptomų.

„COVID-19 gali prasidėti nuo akių uždegimo – konjunktyvito, kai žmogus skųsis paraudusiomis akimis, perštėjimu. Tokiam pacientui reikėtų patarti atlikti koronaviruso testą“, – kalbėjo G. Laurinavičiūtė.

Akies trauma

Užsitęsęs ir negydomas konjunktyvitas gali komplikuotis. Gali prisidėti ir bakterinė infekcija, kilti kitų akies segmentų uždegimas. Todėl jį reikėtų gydyti.

Primena, kad koronavirusu galima užsikrėsti ir per akis

Daugiau duomenų apie stiprius akių uždegimus ar kitas ligas, kurios gali pažeisti regą sergant COVID-19, nėra daug.

„Nuo pat pandemijos pradžios žinojome apie konjunktyvitą. Dabar, esant tam tikrai atmainai, nėra išskiriama kitokių sukeliamų simptomų ar ligų. Tačiau jau 2003 ar 2004 metais, buvo atliekami tyrimai su graužikais. Tada buvo pastebėta, kad įvairūs koronavirusai gali sukelti labai įvairius akių uždegimus – ir priekinio, ir užpakalinio akies segmento. Dabar galime stebėti, kas vyksta su žmonių akimis.

Kol kas panašu, kad didelių problemų čia neturime, daugiausiai tai būna nemalonus priekinio akies paviršiaus uždegimas“, – kalbėjo G. Laurinavičiūtė.

Guoda Laurinavičiūtė

Pasak pašnekovės, medikai, kurie dirba su koronavirusu sergančiais pacientais, kartu su apsaugine apranga nešioja ir akinius, taip elgiasi ne be reikalo – mat koronavirusu galima užsikrėsti ir per akis.

„Tai klausimas, apie kurį nuolat diskutuojama. Tačiau taip, panašu, kad tokia galimybė užsikrėsti per akis yra. Nors ji yra nedidelė, kadangi šis kelias nėra toks greitas kaip per kvėpavimo takus. Vis tiek COVID-19 greičiausiai užsikrečiama per kvėpavimo takus. Visgi, tikimybė per akis užsikrėsti yra. Jei kontaktuojame su sergančiuoju, rekomenduojama dėvėti akinius“, – sakė gydytoja.

Nepamirškite pažiūrėti pro langą ir pasivaikščioti

Pandemijos metu, kaip pasakojo gydytoja, pastebimai išaugo trumparegystės atvejų, ypač tarp vaikų. Taip nutiko dėl to, kad karantino metu daugiausiai laiko praleidome namuose ir akys buvo naudojamos žiūrėti tik į trumpus atstumus.

Pablogėjus regai, pasak pašnekovės, nereikėtų ilgai laukti, geriausia kuo greičiau kreiptis į gydytoją oftalmologą.

Tuo metu konjunktyvitas gali būti gydomas ir namuose, bent jau tuo metu, kol žmogus turi koronavirusą. Jei būklė negerėja, reikėtų kreiptis pagalbos.

Norint išsaugoti regą, labai svarbu daryti pertraukas nuo ekrano. Kartas nuo karto pasižiūrėti pro langą į tolį ir leisti atsipalaiduoti, pailsėti akims nuo trumpų atstumų. Taip pat svarbu nepamiršti išeiti pasivaikščioti, kad akys galėtų pailsėti nuo ekranų.

„Nepamiršti drėkinančių lašiukų, kuriuos galima įsigyti be recepto. Stenkitės neliesti akių, plaukite rankas. Taip apsisaugosite ir nuo dalies ligų“, – sakė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)