– Profesore, paaiškinkite, kas yra aknė? Tai odos problema, ar galime ją vadinti liga?

– Dauguma žmonių mano, kad tai yra odos problema, nes bėrimai atsiranda odoje. Iš pradžių bėrimas būna minimalus, mes matome pirmuosius, vadinamus, inkštirus, kurie gali būti juodi arba balti. Kai prisideda antrinė infekcija, tada atsiranda spuogas. Kur spuogų daug, ten prasideda uždegimas.

Aknė visada pasireiškia ten, kur yra daug riebalų liaukų. Tai yra kakta, nosis, smakras ir paauglystėje dažnai būna krūtinė, pečiai, nugara.

Daugelis mano, kad aknė – tik kosmetinis dalykas, nes išberia odą. Paaugliai serga dažniausiai, net iki 78 proc. visų atvejų. Taip yra, nes aknės viena pagrindinių priežasčių – suaktyvėję lytiniai hormonai.

Bet aknė dažnai atspindi ir kaip žmogus jaučiasi. Štai, pavyzdžiui, paaugliai, studentai – sesijos metu spuogų jiems padaugėja. Tam įtakos turi patiriamas stresas. Labai daug lemia tai, kaip mes jaučiamės, kokia mūsų sveikata, ką mes valgome ir kiek miegame.

– Kuo skiriasi aknė paauglystėje ir suaugus?

– Paauglystėje pagrindinis faktorius yra prasidėjusi lytinė branda.

Vadinamoji vėlyvoji aknė dažniausiai užklumpa moteris, kurioms virš 25 metų. Tai susiję su stresu ir moteriškais lytiniais hormonais. Bet susirgti gali ir vyrai.

Prieš 15 metų tokios aknės būdavo tik pavieniai atvejai, dabar tai tampa normalu, kreipiasi labai daug žmonių. Greičiausiai tai susiję su gyvenimo tempu. Žmonės labai daug dirba, nėra subalansuotas jų poilsio ir darbo režimas – per trumpą laiką reikia padaryti labai daug ir mes neįvertiname, koks krūvis tenka organizmui. Kad žmogus galėtų funkcionuoti stresinėje situacijoje, antinkščiai ir kitos liaukos turi išmesti didelius kiekius hormonų, kurie stimuliuoja riebalų liaukas, kas ir gali būti aknės priežastis.

– Kas sukelia aknę sulaukus 25 metų? Ar atsiradus keliems spuogeliams jau laikas susirūpinti visu organizmu?

– Vienas kitas spuogelis moters gyvenime yra normalu. Visos pastebime, kad prieš menstruacijas tų spuogelių gali atsirasti. Tai hormoniniai dalykai.

Pagrindinės vėlyvosios aknės priežastys yra hormoniniai pokyčiai – mes dažnai siejame tai su lytiniais hormonais, tačiau gali būti ir skydliaukės patologija, ir didesnis antinkščių aktyvumas.

Vėlyvoji aknė siejama su stresu. Visos pripažįsta, kad įtampos daug, spaudžia terminai, šeima. Nėra kada ir pavalgyti – visa tai daro įtaką. Aknė parodo, kaip mes jaučiamės.

– Kai aknė prasideda vyresniame amžiuje, apie kokias ligas tai gali pranešti?

– Aknė siejama su virškinimo trakto ligomis. Dažnai moterys pabrėžia, kad skrandis labai jautrus, jos ne viską gali valgyti.

Daug kas atsisako produktų, pagamintų iš miltų. Žmonės pastebi, kad valgant šiuos produktus – bandeles, duoną – pučia pilvą, atsiranda daugiau spuogų. Kai kam bulvių traškučiai, riebus, keptas maistas taip pat turi įtakos.

Moterų mes klausiame ir apie ginekologines problemas. Moterims rekomenduojama reguliariai tikrintis, bet jos pačios pastebės, jeigu yra simptomų, skausmo. Svarbus ir menstruacijų ciklas. Net jeigu jis reguliarus, vis vien gali būti kažkokių problemų.

Aš visada prašau patikrinti ir skydliaukę. Lietuvoje viena iš dviejų moterų turi vienokią ar kitokią skydliaukės patologiją arba jos funkcijos susilpnėjimą.

Atliekame ir lipidogramą (cholesterolio lygio tyrimas – DELFI).

Pastebėjau, jeigu yra patiriamas stresas, tai atsispindi lipidogramoje. Ne tik maistas gali daryti įtakos cholesterolio lygiui, bet ir stresas. Dažnai žmonės net nesusimąsto, jie įpratę gyventi tokiu ritmu ir nė neįsivaizduoja, kaip įmanoma gyventi kitaip.

Tai reiškia, kad organizmas nuolat stimuliuojamas ir į sistemą turi būti išmetama daugiau hormonų. Natūralu, kad kažkokios liaukos į tą didesnį kiekį gali sureaguoti uždegimu.

– Tai stresas viso to blogis?

– Šiandien tai pati didžiausia problema. Negana to, kad darbo savaitė yra įtempta, žmonės nesugeba atsipalaiduoti ir savaitgalį. Pacientai skundžiasi nepailsėję ir per atostogas. Vadinasi, stresas išvažiuoja kartu su jais. Visi pamąstymai galvoje ir, jei nesugebi nuo to atsiriboti, stresas visada bus kartu.

– Ar nuo vietos, kurioje spuogai atsiranda, galime spręsti, kokia tai problema?

– Šios teorijos mokslu nepagrįstos, bet jeigu internete paieškosime, paveikslėlių tikrai gausu. Neretai aš irgi aptariu tuos paveikslėlius su pacientais. Tai rytų medicinos ilgalaikio stebėjimo išvados. Mes, kaip dermatologai, žinome, kad kiekvienas nervas odoje turi savo zoną.

Veide irgi yra tos zonos. Mes į jas atkreipiame dėmesį. Kakta, skruostai, smakras – tai virškinimo zonos.

Organizmas glaudžiai susijęs. Aš pati dažnai paklausiu, kaip žmogus gyvena, kokios problemos jį kamuoja. Tai atspindi jo gyvenimo būdą, požiūrį, charakterį.

– Galime teigti, kad odos problemos nėra tik odos problemos?

– Jeigu save stebi, nebūtina būti gydytoju. Pirmieji įvairių susirgimų požymiai pasirodo odoje. Oda greitai sureaguoja, jeigu jai kas nors nepatinka. Jei sausa – niežti, jei šalta – keičia spalvą. Ji duoda mums užuominų. Dažnai žmonės tiesiog ignoruoja visus simptomus, kol neužpuola rimta liga.

Jeigu oda sausa, tikrai nereikia laukti, nes bus dermatitas. Jeigu odą beria, tai klausimas, ar todėl, kad visą plytelę šokolado suvalgei? Ar ilgai gyvenai jausdamas stresą? Į visą tai reikia atkreipti dėmesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)