Jokie sintetiniai vitaminai neprilygs šviežiems pumpurams

Pasak fitoterapeuto dr. Juozo Vasiliausko, jokie sintetiniai preparatai, net ir tiesiogiai skirti imunitetui stiprinti, neprilygs pavasarį atsirandantiems žaliems augalams.

„Kol dar niekas neauga, pats geriausias variantas – pumpurai. Mat pavasarį augalas visą savo energiją sudeda į pumpurus. Ypač gerai pavalgyti liepų, juodųjų serbentų krūmų pumpurų. Jų galima drąsiai suvalgyti po saują per dieną.

Patys geriausi žalieji augalai pavasarį – dilgėlė ir kiaulpienė. Dilgėles reikėtų užplikyti verdančiu vandeniu, kad jos prarastų aštrumą, o kiaulpienių kasdien reikėtų suvalgyti po 6-7 lapelius. Jie yra kartūs, bet kartumo reikia nebijoti. Kartumas – tai sveikata. Beje, kiaulpienė įeina į geriausių pasaulio vaistažolių ketvirtuką. Kai ji pradeda žydėti, jau reikia valgyti ne jų lapus, bet žiedus – po 5-10 per dieną. Iš žiedų galima pasidaryti ir labai gerą sirupą – žiedus sluoksniais užpilti cukrumi, o jei ne gaila – medumi, ir uždengti. Po kurio laiko žiedai iškyla į paviršių, o po jais susidaro pasakiško skonio sirupas. Be to, pavasarį miškuose ir daržuose anksti pradeda augti garšva – taip pat labai naudinga žolė“, - patarė žolelių žinovas.

Taigi pavasarį sužaliavusios piktžolės, J. Vasiliausko teigimu, daug vertingesnės už visas salotas, kurias auginame savo daržuose. Tik dilgėles iš pradžių reikėtų apie valandą pamirkyti šaltame vandenyje, o paskui užplikyti verdančiu vandeniu ir dar palaikyti 10-15 minučių. Beje, dilgėlių nuoviru labai sveika skalauti plaukus. Jos stabdo plaukų slinkimą. Šiam tikslui dilgėles reikėtų užpilti verdančiu vandeniu ir 20-30 minučių palaikyti. Tiesa, dilgėlės plaukams suteikia pilkumo atspalvį. J. Vasiliauskas pataria nemaišyti žolių, jeigu jos užpilamos arbatai, kadangi nežinia, kaip jos tarpusavyje sąveikauja, o valgyti jas galima ir sumaišytas.

Dar vienas būdas pavasarį sustiprinti organizmą – pušų vonios. Pušų spyglius reikia susmulkinti, padaužyti, užpilti verdančiu vandeniu, šiek tiek pavirti ir palaikyti uždengus. Tuomet nuovirą supilti į šiltą vonią ir kartą per savaitę pagulėti joje apie 15 minučių.

Jadvyga Balvočiūtė
Nors žiedadulkės vyriški hormonai, jų poveikis neįkainojamas

Žolininkė Jadvyga Balvočiūtė patarė nepraleisti progos prisirinkti lazdynų žirginių, kurių jau yra, taip pat greitai sužydės alksniai, beržai, tik juos pasiekti sunkiau. Galima jų pasirinkti, padžiovinti namuose ant popieriaus, kad išbyrėtų žiedadulkės, ir valgyti jas kasdien užsiberiant žiupsnelį ant maisto. Tai natūralūs mikroelementai. Tik reikia prisiminti, kad žiedadulkės – tai vyriški hormonai, todėl vyrams jos labai gerai, o moterims nereikėtų jų vartoti labai ilgai. Kita vertus, tai puiki priemonė, kai organizmas nusilpęs. Mėnuo kitas tikrai nepakenks hormoninei sistemai, o nauda bus neįkainojama. Žinoma, žiedadulkes renka ir bitės, tačiau šiuo būdu galima jų prisirinkti šviežių ir visiškai grynų, neperdirbtų. Jas reikia laikyti šaldytuve, kad nesugestų.

„Netrukus pradės brinkti pumpurai. Liaudies medicinoje jie užpilami degtine. Taip išsaugomos visos gyvybingos medžiagos, tačiau jų galima susidžiovinti ir daryti arbatą. Imunitetą stipriną beržų ir pušų pumpurai, tačiau iš tiesų tinka bet kokie. Pavyzdžiui, drebulės pumpurai turi ir aspirino grupės medžiagų, todėl slopina uždegimą, malšina skausmą, mažina karščiavimą. Juos galima vartoti ir profilaktiškai nuo peršalimo ligų. Tik rinkti reikėtų lapinius pumpurus. Pastarieji viršūnėlėje tarp žiedinių augalų – perlaužus matyti lapeliai. Arbatai vieną arbatinį šaukštelį pumpurų reikia užpilti stikline verdančio vandens, šiek tiek palaikyti, nukošti ir gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 5-6 kartus per dieną“, - pasakojo žolininkė.

Pavasarį vertingos įvairiausių pumpurų arbatos – beržų, lazdynų, pušų, tuopų, juodųjų serbentų, kurie laikomi ypač vertingais, liepų, aviečių. Stiklinei vandens reikia 5-10 pumpurų. Juos galima vartoti tiek džiovintus, tiek žalius, tik vartojant žalius vanduo pabąla nuo išsiskiriančių dervingų medžiagų. Itin vertinti – serbentų pumpurai, kuriuose gausu vitamino C.

„Tuoj lįs dilgėlės, garšvos, jau beveik išlindusios kiaulpienės, toliau pirmąsias gamtos dovanas vardijo J. Balvočiūtė. - Kol dilgėlės jaunos, labai tinka skinti jų viršūnėles, kadangi jos dar minkštos, nesumedėjusios. Vėliau valgomi tik jauni lapai. Juos galima nuplikyti ir valgyti kaip salotas. Pavasarį augalai ypatingai stiprūs, nes iš šaknų gavę visas veikiąsias medžiagas. Valgyti tinkami ir raktažolių, varnalėšų lapai. Geriausiai su žolėmis daryti kokteilius – sumalti jas kartu su bananu ar obuoliu, mat atskirai jas gerai sukramtyti sunkiau“.

Tuo tarpu šalpusnio lapelių ar žiedelių žolininkė patarė nepadauginti, kadangi tai stiprus gydantis augalas. Jis veiksmingai gydo kosulį.

„Stebuklingas“ kremas iš šalpusnių ir kraują valanti arbata

Žolininkė Aušra Žvirblienė iš šalpusnių žiedų siūlo pasigaminti „stebuklingą“ kremą. Indą jais reikia užpildyti trečdaliu, o tuomet iki galo užpilti kokybišku alyvuogių aliejumi ir palaikyti 45 dienas palaikyti, vietoje, kurioje indą pasiektų saulės spinduliai. „Juo galima profilaktiškai tepti nosies landas saugantis nuo slogos. Mano ponios jį naudoja kaip brangiausią kremą“, - pasakojo pašnekovė.

Žolininkė taip pat paragino prisikarpyti 5-6 cm pušų viršūnėlių su pumpurais ir prisilaužyti sudžiuvusių aviečių šakelių (po dvi geras saujas), parą jas palaikyti šaltame vandenyje, tuomet pavirti 20-30 min., užpylus pora litrų vandens, nukošti, įpjaustyti į nuovirą 2-3 citrinas, įpilti kilogramą cukraus ir virti dar apie porą valandų. „Gausite nuostabų sirupą, kuris veikia kaip antibiotikas ir labai gerai gydo peršalimą. Profilaktiškai ligų sezonu jį vartoti reikia du kartus per dieną po valgio po arbatinį šaukštelį vaikui ir valgomąjį šaukštą suaugusiam“, - patarė pašnekovė.

Pasak jos, nuo peršalimų labai gerai apsaugo ir išoriškai vartojamas čiobrelių nuoviras. Saują čiobrelių reikia užpilti litru verdančio vandens ir įpilti į vonią, taip pat šiuo nuoviru labai gerai patrinti sinusitines landas, širdies sritį, kadangi veikliosios medžiagos puikiai pasisavinamos per odą.

Tuo tarpu vienos dilgėlės, pasak A. Žvirblienės, labai tirština kraują, todėl vyresni žmonės jas vartoti turėtų atsargiau. Geriausias derinys – vienodu kiekiu sumaišytos dilgėlės, medetkos ir kraujažolės ir kartą per dieną gerti kaip arbatą. Ji labai gerai valo kraują. „Dilgėlių pavasarį galima pasirinkti šviežių, o kitų vaistažolių dėti džiovintų“, - teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)