Iki sekmadienio truksiančiuose Organų donorystės ir transplantacijos dienos renginiuose bus pagerbti organų donorai ir gydytojai, prisidėję prie žmonių gyvybių gelbėjimo.

Sekmadienį už donorus, kurie dovanojo sunkiai sergantiems ligoniams antrą gyvenimą, bus meldžiamasi Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje.

Nacionalinio organų transplantacijos biuro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje transplantacijų laukia per 600 žmonių. Sutikimus po mirties ligoniams paaukoti savo organus ar audinius yra pareiškę per 5 tūkstančius mūsų šalies gyventojų.

Medikų patirtis rodo, jog nelaimės atveju, jei žmogus nebuvo pasirašęs sutikimo dovanoti savo audinius ir organus, apsisprendimo dėl donorystės našta užgriūna artimuosius. Jie dažnai nežino mirusiojo valios, o kartais dėl patirto streso nesugeba priimti sprendimo.

Turint donoro kortelę, artimiesiems beliktų tik pritarti mirusiojo apsisprendimui, primena gydytojai.

Siekiant padėti ligoniams, kuriems tik transplantacija leistų vėl patirti gyvenimo pilnatvę, Nacionalinis organų transplantacijos biuras kartu su nefrologinių pacientų asociacijomis pradėjo rengti donorystės propagavimo akcijas.

Po Lietuvos miestus donorystės autobusu važinėjantys specialistai dalija žmonėms lankstinukus su atsakymais į dažniausiai užduodamus klausimus, kviečia užpildyti sutikimus po mirties tapti audinių ir organų donorais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją