„Na bet jūs man pasakykite, prietaras tai ar vis tik yra kokio mokslinio medicininio pagrindo įsitikinime, kad: susirgus peršalimu reikia nevaikščioti basomis po šaltas grindis, miegoti su vilnonėmis kojinėmis, kaklą laikyti šiltai aprištą, gerti daug karštos arbatos, nesimaudyti baseine, negerti nieko šalto ir vengti kafeino?

Mano amerikiečių šeimyna sergantiems vaikams parneša ledų, kad „mažiau skaudėtų gerklę“, leidžia bėgioti basomis ir nėra girdėję apie čiobrelių arbatą. O kai japono pediatro, ieškodama užtarimo, paklausiau, jis sakė, kad „taip, duokit ledų, ir į baseiną galima“ ...vaikui, kuris kosti, sloguoja ir geria antibiotikus! Maniau, per naktį pražilsiu. Dabar pati galvoju, nejaugi vsikas ko iš kartos į kartą močiutės mokė, kaip slaugė ir saugojo, nejau visa tai netikra?“, - draugų klausė rašytoja, įrašą užbaigdama grotažymėmis #AmerikavsLietuva #prietarai #mokslas #čiobreliai #antibiotikai.

Nenuvertinkite organizmo, tačiau ledus pamirškite

Kaip DELFI aiškino Kauno klinikinės ligoninės vaikų LOR gydytoja Inga Eidietienė, vos pajutus peršalimo simptomus, į pirtį eiti galima, tačiau baseino reikėtų atsisakyti. Jei imunitetas nėra stiprus, apsilankymas baseine sveikatos būklę gali tik pabloginti. Chloras – papildomas neigiamas veiksnys.

„Šiluma suaktyvina kraujotaką, ypač gerai, kai pirtis drėgna. Tačiau vaikščioti basomis ir kitas vėsinančias priemones naudoti reikia ne tada, kai pradedi sirgti, o iš anksto – grūdinant organizmą. Medicininėje užsienio literatūroje rašo tą patį – grūdintis reikia nuolat, tačiau ne sergant“, - sakė pašnekovė.

Jos teigimu, ledai, šalti gėrimai taip pat nėra gera mintis sergant.

„Sergančiam kūnui reikia kuo daugiau šiltų arbatų, kitų skysčių, ramybės. Mamos, močiutės mėgsta ligonį paguldyti po kalnu patalų. To tikslas – aktyvinti kraujotaką. Visgi svarbiausia yra skysčių gausa, kuri skatina organizmo, kvėpavimo takų, gleivinių valymąsi. Todėl nėra gerai ir stabdyti „bėgančios“ nosies“, - patarė I. Eidietienė.

Gydytoja pabrėžė, kad arbatos turėtų būti šiltos, o ne karštos. Gerklės dar labiau išdeginti, traumuoti tikrai nereikia.

„Natūraliai imunitetas stoja į kovą su ligos sukėlėju – įsijungia daug gynybinių mechanizmų, pradeda gamintis įvairios medžiagos. Dėl to, vos pradėjus karščiuoti, nereikėtų skubėti temperatūros mažinti, nes su virusais ir bakterijomis kovojančios medžiagos gaminasi tik tada, kai temperatūra pasiekia 38,5 C“, - pasakojo pašnekovė.

Neprasta mintis – vitaminas C, tačiau jį geriau gauti natūraliai.

„Tas pats galioja visiems vaistams – vos susirgus nereikia pulti prie medikamentų ir pažiūrėti, kaip sekasi organizmui kovoti su ligos sukėlėju. Įvairiausi užplikomi mišiniai dažnai sudėtyje turi paracetamolio ir kitų nosies paburkimą mažinančių vaistų, tačiau mažindami uždegimą neleidžiame organizmui veikti pačiam. Neretai įvairios esą gydančios priemonės yra tik graži reklama. Nenuvertinkite savo organizmo ir neskubėkite kištis“, - reziumavo ji.

8 maisto produktai, sustiprinsiantys jūsų imuninę sistemą

Jeigu esate peršalę ir jaučiatės prastai, maistas gali būti paskutinis dalykas, apie kurį galvojate. „Kai kurie žmonės gali netekti apetito dėl nusilpusios uoslės ar skonio receptorių ar dėl energijos trūkumo“, – sako Amerikos mitybos ir dietologijos akademijos atstovė ir tinklalapio „DiabetesEveryDay.com“ įkūrėja Toby Smithson, kurią cituoja CNN.

Netgi jeigu netekote apetito, labai svarbu sergant vartoti daug maistinių medžiagų turinčio maisto. „Kuo ilgiau negausime reikalingų maistinių medžiagų, tuo silpnesni būsime, ir tuo lėtesnis bus mūsų atsigavimas“, – pažymėjo portalo „The Wellness Whisk“ įkūrėja Maxine Yeung.

Jos teigimu, sergant labai svarbu aprūpinti organizmą reikiamomis maistinėmis medžiagomis, nes tik tokiu atveju jis galėtų kovoti su liga. Ekspertės peršalus rekomenduoja vartoti šiuos produktus ir patiekalus.

Vištienos sultinys – ne tik maistas sielai. Tai puikus patiekalas, jeigu jaučiatės prastai. „Moksliniai tyrimai parodė, kad vištienos sultinys trukdo uždegiminėmis baltosioms ląstelėms skverbtis į kitas kūno dalis, dėl ko mažėja peršalimo simptomai“, – sakė Amerikos mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Alissa Rumsey.

Vištienos kauluose, iš kurių buvo virtas sultinys, yra kolageno, kuris padeda palaikyti imuninę sistemą. O taip pat ten esančios aminorūgštys ir maistinės medžiagos užkerta kelia uždegimui.

„Manoma, kad vištienos sultiniui kovoti su liga padeda cisteinas – aminorūgštis, kuri išsiskiria iš vištienos ją verdant. Be to, karštas skystis užtikrina organizmo drėgmę ir palengvina sekreciją“, – paaiškino A. Rumsey.

2. Jogurtas

Jogurtas – natūralus probiotikų šaltinis. Ne vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad gera žarnyno mikroflora stiprina imunitetą, gerina miegą ir virškinimą. Šį teigiamo poveikio sąrašą galima tęsti ir tęsti.

„Probiotikai, esantys jogurte, padeda užtikrinti, kad virškinimo trakte nėra ligas sukeliančių baterijų, – sakė A. Rumsey. – Tyrimai taip pat rodo, kad gausus jogurto vartojimas padeda stiprinti organizmo imuninį atsaką.“

3. Riebi žuvis

Jūsų širdis nėra vienintelis organas, kuriam yra naudingos omega-3 riebiosios rūgštys. „Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje ar tune, yra omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda kontroliuoti uždegimą mūsų organizme“, – sakė M. Yeung.

Jos teigimu, labai svarbu reguliariai vartoti su uždegimu kovoti padedančių maisto produktų, ypač jeigu esate peršalę, kadangi „chroniškas uždegimas gali susilpninti mūsų imuninės sistemos funkcionavimą“.

4. Česnakas

„Česnake yra alicino – medžiagos, padedančios kovoti su infekcija, – sakė M. Yeung. – Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad kasdien česnako valgantiems žmonėms yra mažesnė rizika peršalti.“

Česnaką galima valgyti žalą, o taip pat skaninti juo ir daugybę patiekalų.

5. Maistas, kuriame yra daug cinko

Cinkas yra mineralas, kurio nereikėtų vengti. „Kai kurie tyrimai rodo, kad cinkas padeda sutrumpinti peršalimo trukmę, jeigu jo imama vartoti nedelsiant, – sakė M. Yeung. – Cinkas padeda reguliuoti imuninę sistemą, formuoti ir išlaikyti liekną kūno masę ir skatina žaizdų gijimą.“

Pasak ekspertės, daug cinko yra raudonoje mėsoje, kiaušiniuose, pupelėse ir moliūgų sėklose.

6. Ciberžolė

Šis prieskonis vadinamas vienu iš „supermaistų“ nebe reikalo. Ciberžolės sudėtyje yra gausu antioksidantų, ji pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Dėl to ciberžolė padeda kovoti su uždegimu, kosuliu ir nevirškinimu. Ciberžole galima skaninti kavą su pienu ar tiesiog pieną, mėsą ir kitus produktus.

7. Vaisiai ir daržovės

Tikrai nieko nenustebins tai, jog vaisiuose ir daržovėse yra daug vitaminų, kurie yra itin svarbūs imuninei sistemai. Imunitetui ypač svarbūs yra vitaminai A. C ir E. Vaisiai ir daržovės yra vieni geriausių maistinių medžiagų šaltinių. Vitamino A gausu morkose, tamsiose lapinėse daržovėse ir saldžiose bulvėse.

Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose. Vitamino E gausime valgydami tamsių lapinių daržovių, avokadų. Labai gerai daržoves derinti su baltymais, kurie smarkiai sustiprins imuninę sistemą.

8. Daug skysčių

Peršalus labai svarbu ne tik gerai maitintis, bet ir gerti pakankamai skysčių, kad iš organizmo pasišalintų liga. Tačiau tinka ne visi gėrimai. „Karšta arbata yra puikus gėrimas norinti užtikrinti pakankamą skysčių kiekį, sušilti, nuraminti sudirgusią gerklę ir palengvinti virškinimą“, – sakė M. Yeung.

„Venkite saldintų gėrimų, kaip gaivieji gazuoti gėrimai ir sultys, nes per didelis cukraus kiekis gali paskatinti organizme uždegimą, kuris dar labiau silpnins imuninę sistemą“, – paaiškino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)