Pirmieji vakcinos pavyzdžiai buvo nusiųsti Nacionaliniam alergijų ir infekcinių ligų institutui, kuris priklauso Nacionalinių sveikatos institutų tinklui. Vakcina turėtų būti paruošta bandymams su žmonėmis galbūt jau balandžio mėnesį, skelbia time.com.

Nacionalinių sveikatos institutų mokslininkai taip pat planuoja skirti priešvirusinį vaistą remdesivirą, kuris buvo sukurtas nuo ebolos, SŪRS-CoV-2 užsikrėtusiam pacientui gydyti. Tai bus pirmasis vaisto nuo COVID-19 klinikinis tyrimas. Jam vadovaus Nebraskos universiteto Medicinos centro komanda.

Tyrimo savanoris – keleivis, grąžintas į Jungtines Amerikos Valstijas, kai kruiziniame laive „Diamond Princess“ užsikrėtė koronavirusu. Tyrime taip pat dalyvaus kiti hospitalizuoti asmenys, kuriems buvo nustatyta COVID-19 infekcija.

Remdesiviro poveikis buvo daug žadantis gydant du susijusiais koronavirusais užkrėstus gyvūnus: vienas sirgo sunkiu ūmiu respiraciniu sindromu (SŪRS), kitas – Vidurio Rytų respiraciniu sindromu (VRES). Tyrimo savanoriai atsitiktiniu būdu gaus vaisto arba placebo. Preparatai bus leidžiami į veną 10 dienų. Kas dvi dienas bus imami kraujo mėginiai bei nosies ir gerklės tepinėliai viruso kiekiui organizme fiksuoti. Net jeigu remdesiviras tik truputį sustabdys SŪRS-CoV-2 dauginimąsi užsikrėtusiojo organizme, jis gali padėti pažaboti infekcijos plitimą.

„Moderna Therapeutics“ vakcina nuo COVID-19 buvo sukurta per rekordiškai trumpą laiką, nes buvo naudojamas gana naujas genetinis metodas, kurį taikant nereikia didelio viruso kiekio. Vakcinos pagrindas yra iRNR – DNR genetinė medžiaga, atsakinga už baltymų kodavimą.

Taigi, „Moderna Therapeutics“ vakcinoje yra iRNR, koduojančių reikiamus koronaviruso baltymus. Žmogaus limfmazgiuose esančios imuninės sistemos ląstelės gali apdoroti šią iRNR informaciją ir pradėti gaminti baltymą taip, kad kitos imuninės sistemos ląstelės išmoktų jį atpažinti ir naikinti.

Anksčiau šį mėnesį „Moderna Therapeutics“ prezidentas dr. Stephenas Hoge’as „TIME“ sake: „iRNR – tai tarytum programinės įrangos molekulė biologijoje. Mūsų vakcina yra tarsi programa organizmui, kuris ją naudodamas pradeda gaminti viruso baltymus, sukeliančius imuninės sistemos atsaką.“ Tai reiškia, kad šį metodą galima greitai pritaikyti kitoms infekcijoms ir sutaupyti brangaus laiko, kai nauja liga, tokia kaip COVID-19, užsikrečia dešimtys tūkstančių žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (362)