Tiesa, testas Galimybių pase lieka. Visgi antigeno tyrimas, tai yra greitasis testas nebetiktų, nes nėra toks tikslus kaip PGR tyrimas. Taip pat norint jį gauti būtų panaikintas nemokamas testavimas, nebent žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių.

Norint išimti Galimybių pasą kitam žmogui Registrų centre būtinas notaro įgaliojimas. Kitaip to padaryti negalima, net jei dokumentą nori išimti artimam žmogui. Gyventojai dėl tokios taisyklės itin nepatenkinti ir kelia klausimus, kaip GP išsiims vyresnio amžiaus žmonės, kurie internetu nesinaudoja, o iki Registrų centro nuvažiuoti negali.

Tad Vyriausybė jau pradėjo galvoti, kaip būtų galima išspręsti šį nepatogumą ir palengvinti GP gavimą.

„Pažymėjimas, kad žmogus yra skiepytas, manau, kad galėtų tikrai būti prieinamas įvairesnėmis formomis net ir tiems žmonėms, kurie neturi išmanaus telefono ir kuriems nėra patogu jį gauti iš Registrų centro. Atsispausdinti galima būtų gydymo įstaigoje ar kitu būdu“, – ketvirtadienio vakarą LRT laidoje „Dienos tema“ kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Tuo metu penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė feisbuke pranešė, jog jau dabar ruošiamasi suteikti gyventojams daugiau kelių išsiimti Galimybių pasą. Politikas feisbuke rašė, jog ruošiamasi, kad Galimybių paso atitikmeniu galėtų būti vakcinacijos išrašas, ES skaitmeninis COVID sertifikatas vakcinuotiems, dokumentas, įrodantis, kad persirgta COVID–19 liga ar neigiamo testo rezultato išrašas.

Asociatyvi nuotrauka

„Šiuos dokumentus, negalinčiam prie esveikatos prisijungti pačiam – galės išduoti šeimos gydytojas“, – rašė jis. Anot M. Lingės, taip pat planuojama įrengti papildomų punktų žmonių patogumui, kuriuose bus galima atsispausdinti (su pagalba) imunitetą įrodančius dokumentus.

Gydytojai teigia, kad su medicina šis darbas visiškai nesusijęs

Medikų bendruomenę dar vienas jiems primestas papildomas darbas smarkiai supykdė. Pasak jų, prašymų išimti GP jie gauna kasdien. Tačiau tai – visiškai su medicina ir gydymu nesusijęs darbas.

„Prašymų išimti GP sulaukiame kasdien. Po keturis, penkis, pastarosiomis dienomis jau ir po 10 kartų. Tai papildomas darbas. Be to, nepasakysime, kad užregistruosime po savaitės ir tada išimsime. Dažniausiai skambina, kad reikia čia ir dabar, nes nori kažkur važiuoti, prie jūros, eiti į kavines ir to paso dabar reikia“, – kalbėjo Medikų sąjūdžio vadovo pavaduotoja ir šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

Pasirodo, dėl tokios paslaugos į šeimos gydytojus kreipiasi ne tik senjorai, bet ir ganėtinai jauni žmoės. Štai šią savaitę į gydytoją kreipėsi maždaug 40 metų vyras, kuris neturi prisijungimų prie e.sveikatos.

Gydytojos teigimu, GP išėmimas su tiesioginiu mediko darbu yra niekaip nesusijusi paslauga ir ji neturėtų būti užkrauta medikams ant pečių.

„Pradėkime nuo to, kad tai absoliučiai nemedicininė paslauga. Kaip gydytoja, kalbant apie sveikatą ar jos profilaktiką, nematau jokios intencijos išimti kažkam kažkokius dokumentus, kurie visiškai nesusiję su sveikata. Galimybių pasas duoda galimybę eiti į parduotuvę, kiną, linksmintis ir taip toliau. Tai ar čia gydytojo darbas duoti tokius leidimus? Gal tada duokime leidimus akiniams nuo saulės nusipirkti? Arba pieno 2 litrus vietoje 1 litro? Iki kokio absurdo mes nusiritame.

Kas tada yra šeimos gydytojas? Sekretorius kiekvieno žmogaus? Į mus kreipiasi, nes sako, kad neturi prisijungimų ir neis jų kur nors pasiimti. Kai pasakome, kad reikia pasidaryti mobilų parašą, kreiptis į savo telefono ryšio tiekėją, kad jį gautum, prasideda „atmazai“, kad mano mobilus prastas ar dar kažkas, reikalauja, kad prisijungimus išimtų gydytojai, nes „negi jiems sunku“. Taip, mums sunku, nes nebeturime, kada dirbti savo tiesioginio darbo“, – sakė T. Kundrotė.

Pasak medikės, dėl tokių biurokratinių darbų vėliau neužteks laiko priimti kitus pacientus, mat kasdien dėl GP išėmimo kreipiasi vis daugiau gyventojų: „Kai tam pačiam žmogui vėliau skaudės pilvą, reikės sakyti – atleiskite, bet visą savaitę išimsiu Galimybių pasus, neturėsiu laiko.“

Tokį darbą galėtų atlikti socialiniai darbuotojai

Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas taip pat pritaria T. Kundrotės nuomonei ir sako, kad taip pat kasdien tenka sulaukti skambučių dėl GP išėmimo.

„Lietuvoje yra įprasta, kad kai tik reikia užkrauti kam nors nepatogų darbą, jis užkraunams šeimos gydytojams. Nesvarbu, kad mes su tuo visiškai nesusiję. Taip ir čia, dažniausiai visais klausimais liepia kreiptis ir klausti šeimos gydytojo. Kasdien ateina arba skambina, nes kažkas kažko nemato Galimybių pase arba nemoka jo išimti“, – sakė V. Morozovas.

Pasak pašnekovo, gydytojas GP išdavimą galėtų koordinuoti tik vieninteliu atveju – jei jis fiksavo sirgimą koronavirusu, suvedė ligos kodus ir per gydytojo klaidą buvo nesuvestas arba suvestas, bet ne tas kodas. V. Morozovo teigimu, jei sirgote, bet to niekas nemato, gydytojas tikrai turėtų užpildyti tą anketą.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

„Dėl visų kitų reikalų, skiepų, tyrimų ir kitų dalykų – šeimos gydytojas neturi jokio ryšio su Galimybių pasu“, – tvirtą nuomonę išsakė pašnekovas.

Šiuo metu, pasak gydytojo, medikams buvo rekomenduota išduoti pacientams GP, jei žmogus neturi priėjimo prie interneto, elektroninės bankininkystės ar yra užsienietis. Tokiu atveju pacientas gali ateiti pas šeimos gydytoją ir šis, prisijungęs prie e.sveikatos, atsiunčia GP.

Slaugytojos ir registratorės šio darbo dažniausiai atlikti negali, nes, kaip aiškina gydymo įstaigos, neturi tam įgaliojimų pagal BDAR – asmens duomenų apsaugos įstatymus.

Tačiau GP išėmimui, pasak V. Morozovo, visai nereikalingas gydytojas – tam reikalingas žmogus, kuris tiesiog galėtų prisijungti prie e.sveikatos.

„Tą gali padaryti soc. darbuotojas, seniūnijos darbuotojas, SAM darbuotojai. Bet kažkodėl tai palikta gydytojams. Patekimas pas gydytojus ir taip yra apsunkintas, dabar bus dar sunkiau. Versti gydytojus atlikti tokius darbus yra labai kvailas pasirinkimas. Galėtų būti suteiktos teisės tam tikriems darbuotojams ir jie galėtų tai atlikti“, – kalbėjo gydytojas.

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Alma Astafjeva taip pat laikosi nuomonės, kad GP išdavimo reikalai neturėtų tapti medikų rūpesčiu.

„Medikai turi skirti visą savo laiką pacientams konsultuoti ir gydyti, o ne pažymų išdavimui. Šeimos gydytojai yra arčiausiai pacientų, todėl pacientai, neturėdami kur kreiptis, kreipiasi šeimos gydytojus, taip nukenčia kiti pacientai“, – komentavo A. Astafjeva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1212)