Vienos Neįgaliųjų forumo vadovių Henrikos Varnienės ir vilnietės Rūtos Udraitės-Mikalauskienės dukterys neįgalios. Vienai mergaitei reikalingi specifiniai vaistai, kitai – ortopediniai įtvarai.

Rūta pasakoja, kad jos mergaitei reikalingi tvirti, iš anglies pluošto pagaminti įtvarai. Jie kainuoja daugiau nei 1000 eurų. Moteris kreipėsi į ligonių kasą dėl kompensacijos. Ligonių kasos atsiuntė raštą, kad bus padengtos visos išlaidos, tačiau Rūtos sąskaitose aiškiai matyti, kad kompensuota tik nedidelė dalis. Pasak R. Udraitės-Mikalauskienės, už kompensuotus kiek daugiau nei 300 eurų pavyktų įsigyti nebent plastikinius, greitai lūžtančius įtvarus.

„Mums parašė, kad tai yra kompensuojami 100 proc. įtvarai. Bet kompensuojama tik kažkokia bazinė dalis. Tai toksai pasityčiojimas iš tikrųjų. Pusę metų lauki rašto ir atsakymas, kad visiškai kompensuoja, kas yra melas“, – sakė R. Udraitė-Mikalauskienė.

H. Varnienė negali gauti jos mergaitei reikalingų kompensuojamųjų vaistų nuo epilepsijos. Moteriai buvo pasakyta vaistinėse susirasti likučius. Esą net nebuvo pasiūlyti sveikatos apsaugos ministerijos populiarinami pigesni, generiniai vaistai, todėl tenka pirkti preparatus be jokių lengvatų.

„Kai aš kreipiausi į vaistinę ir klausiau pagal veikliąją medžiagą vaistų, jie pasižiūrėjo ir sako, jog yra vienoje vaistinėje 50 tablečių, kitoje – 10. Reiškia, reikia susirinkti iš visų vaistinių po kažkokį likutį? Gerai, šiam mėnesiui nusipirksiu, o kitam? Vaistų jau nėra nuo liepos mėnesio“, – pasakojo Neįgaliųjų forumo administracijos direktorė Henrika Varnienė.

Abi moterys kritiką žeria Sveikatos apsaugos ministerijai. Pasak vaistinių asociacijos vadovės Dangutės Mikutienės, sveikatos apsaugos ministerijai trūksta jautrumo pacientų atžvilgiu.

„Labiau norėtųsi, kad rengiant teisės aktus, poįstatiminius teisės aktus būtų klausiama ir tų pačių farmacijos specialistų, ir pacientų – ką mums padaryti, kad jums būtų kuo lengviau ir kuo geriau. Dabar gaunasi priešingai – draudimai, apribojimai“, – kalbėjo D. Mikutienė.

Ministerijos propaguojami generiniai vaistai jau sukėlė komplikacijų žmonėms. Pranešama apie atvejus, kai dėl tokių vaistų atsiduriama ligoninėse. Tačiau sveikatos apsaugos ministras sako, kad jeigu pastebima apie šalutinį poveikį, apie tai reikia pranešti.

„Mes neturime absoliučiai jokio intereso, rizikuodami žmonių sveikata ar saugumu, įkišti kažkokį vaistą, kuris būtų nekokybiškas, bet kokia kaina tai padaryti. Tikrai yra labai daug spekuliacijų, ir žmonės galvoja, kad pavadinimas ką nors labai keičia“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vis dėlto sveikatos apsaugos ministerija ir neįgaliųjų organizacijos žada ieškoti kompromiso tiek dėl vaistų, tiek dėl kitų medicininių reikmenų kompensavimo.