Sveikatos apsaugos ministeriją siūlo Valstybinei ligonių kasai (VLK) suteikti teisę priimti bei administruoti įmonių lėšas, kurios būtų naudojamos kai kurių socialinių grupių žmonių priemokoms už kompensuojamus vaistus. Tikimasi, kad Seimui priėmus siūlomas įstatymo pataisas, gyventojai galėtų pigiau įsigyti medikamentų, naudodamiesi specialia nuolaidų kortele.

Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimo projekte teigiama, kad senoji sistema, kai vaistų gamintojai nuolaidas taikydavo pagal sutartis su vaistinėmis, buvo ydinga, nes nukentėjo mažesnių miestų gyventojai, kuriuose nėra didelių tinklų vaistinių.

Anksčiau sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys BNS sakė, kad šiuo metu tik didmeninė vaistų prekybos įmonė "GlaxoSmithKline Lietuva" turi nuolaidų korteles socialiai remtiniems asmenims, o įstatymo pataisos leistų visiems pervesti lėšas VLK ir tokiu būdu būtų sukurta bendra nuolaidų kortelė.

Jis aiškino, kad nuolaidų kortelė būtų taikoma visų bendrovių, pervedančių lėšas VLK, vaistams. Ministras teigė, kad kortelių administravimo ir gamybos išlaidos yra gana didelės, todėl kai kurios vaistų gamintojos iki šiol nesiryžo daryti nuolaidų kortelių savo produkcijai - bendras fondas šias išlaidas sumažintų.

Šios tikslinės paskirties lėšos nebūtų laikomos VLK biudžeto pajamomis, jos būtų naudojamos tik vaistų priemokoms, rašoma dokumente.

Sveikatos apsaugos ministras, nustatydamas gyventojų grupes, atsižvelgtų į jų ligas ar sveikatos sutrikimus, jis taip pat nustatytų priemokos dydį.

Šiuo metu Sveikatos draudimo įstatymas nereglamentuoja juridinių ir fizinių asmenų tikslinės paskirties lėšų pervedimo Ligonių kasai, o jų savanoriškai sumokėtos įmokos laikomos VLK biudžeto pajamomis.

Ligonių kasos duomenimis, pernai vaistams ir medicinos priemonėms kompensuoti skirta 621 mln. litų, iš jų 148,6 mln. litų - priemokų suma vaistams, o šiemet kompensacijoms numatoma skirti 637 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)