Vyrui (50 m. darbininkui) buvo diagnozuota odos plokščiųjų ląstelių karcinoma. Tai antras pagal dažnumą nemelanominis odos vėžys. Pacientui nebuvo būdingi veiksniai, paprastai siejami su odos vėžiu. Jis neleido daug laiko saulėje, jo šeimoje nebuvo odos vėžio atvejų, jo imunitetas nebuvo nuslopintas. Tiesa, pranešama, kad vyras rūko.

Vėžinis darinys vyrui buvo aptiktas apatinėje nugaros dalyje. Jo ilgis siekė apie 14 cm, o storis – apie 6 cm. Tokio pobūdžio odos dariniai gali būti gerybiniai, ikipiktybiniai arba piktybiniai navikai, tačiau sergant plokščiųjų ląstelių karcinoma 94 proc. atvejų dariniai būna nepiktybiniai.

Rekomenduojamas tokio pobūdžio vėžio gydymas yra darinio pašalinimas chirurginiu būdu.

Konkrečiai šiam pacientui chirurgai darinį šalino pritaikę bendrą nejautrą. Jiems taip pat teko pašalinti nemažą sveikos odos dalį – apie 8 mm aplink „ragą“ (apytikriai 7 mm storio). Oda buvo „užlopyta“ paėmus odos nuo paciento šlaunies.

Dažniausiai plokščiųjų ląstelių karcinoma diagnozuojama ir pradedama gydyti gana anksti, tad neturi galimybių išaugti iki „drakono rago“. Pacientas nebūtų taip apleidęs ligos, jei būtų gyvenęs ne JAV, kur sveikatos priežiūra mokama, o šalyje, kurioje sveikatos priežiūros paslaugos yra nemokamos. Šis atvejis parodo, kad nepaisant visuomenės informavimo apie odos vėžį ir visų sveikatos priežiūros priemonių, pasitaiko atvejų, kai odos vėžio negydant užauga tokio dydžio darinys.

BMJ case reports 2019

Odos plokščiųjų ląstelių karcinoma sudaro 20 proc. visų diagnozuojamų odos vėžio atvejų, šia liga bent kartą gyvenime suserga vienas iš aštuonių JAV vyrų.

Pagrindiniai rizikos veiksniai: šviesi oda, ultravioletinių spindulių poveikis, lėtinės žaizdos, arseno poveikis, žmogaus papilomos viruso infekcijos ir nusilpusi imuninė sistema.

Išgyvenamumo prognozė gana gera: iš 2,2 mln. pacientų, kuriems ši liga buvo diagnozuota 2015 m., mirė tik 51 tūkst. 900.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)