Ne vienam į galvą yra šovęs klausimas – kam vyrams speneliai? Tiesioginės priežasties, regis, nėra. Vyrams pienas nesigamina, vyrai krūtimi kūdikių nemaitina. Moksliniai argumentai byloja ką kita: tai ne tik teoriškai įmanoma, bet ir yra ne sykį sėkmingai įgyvendinta.

Mūsų organizmų hormonai sugeba veikti išties stulbinančiai. Prolaktinas – pieno išsiskyrimą skatinantis hormonas – egzistuoja ne vien moterų kūnuose. Pakankami jo kiekiai gali išsiskirti ir vyrų kūnuose.

Baugu, bet pasiekti tokią būseną – nesudėtinga. "Scientific American" išvardija bent 4 galimas priežastis: hipofizės auglys, ilgalaikis kepenų irimas, susidarantis dėl ilgalaikio badavimo, medikamentiniai preparatai ir... spenelių stimuliavimas.

Taip, gali pakakti ir paprasčiausios spenelių stimuliacijos. Jei tikrai kiltų noras patirti, kaip viskas būna, kai gaminasi pienas, tereikia reguliariai ir pakankamai ilgą laikotarpį pažaisti su savo speneliais. Tokia stimuliacija natūraliai sužadina prolaktino išsiskyrimą, ir kai jo organizme bus sukaupta pakankamai, turėtų pradėti lietis pienas. 2002 m. vyriškis Šri Lankoje, tuomet būdamas 38-erių, kaip tik taip pasielgė, kai gimdydama antrą jų kūdikį mirė jo žmona.

Yra ir daugiau antropologinių liudijimų. 1896 m. rinkinyje "Anomalies and Curiosities of Medicine" (liet. "Medicinos anomalijos ir kuriozai") George'as Gouldas ir Walteris Pyle'as aprašo keletą atvejų, kai vyrai žindė kūdikius. Vienas iš jų – pietų afrikietis, kurį matė prūsų natūralistas Alexanderis von Humboldtas. Minėtas pietų afrikietis tapo žindyve, kai jo žmona susirgo. Savo kūdikius Brazilijoje žindydavo ir misionieriai, nes jų žmonų krūtys neišskirdavo pieno.

1978 m. išleistoje knygoje apie žindymą "The Tender Gift: Breastfeeding" (liet. „Trapi dovana: maitinimas krūtimi“) medicinos antropologė Dana Raphael pareiškė, kad vyrų pieno liaukos irgi galėtų gaminti pieną, jei tik būtų stimuliuojami jų speneliai. Tam pritarė JAV Džordžijos valstijos Medicinos koledžo endokrinologas Robertas Greenblattas. Tiesa, maitinimo krūtimi specialistas, medicinos daktaras iš Toronto Jackas Newmanas pareiškė, kad vien spenelių stimuliavimo nepakanka – reikia ir hormoninio "konteksto".

1995 m. leidinio "Discover" straipsnyje "Father's Milk" (liet. "Tėvo pienas"), Pulicerio premijos laureatas, fiziologu dirbęs Jaredas Diamondas pripažįsta, kad spenelių stimuliacija ir reikiamas hormonų lygis organizme yra pakankamos priežastys pienui susidaryti. Tačiau jis išskiria ir iki tol neminėtą pieno išsiskyrimo iš vyrų krūtinės priežastį – badavimą.

Badavimas sutrikdo ne tik hormoninių liaukų, bet ir hormonus absorbuojančių kepenų veiklą, o tai gali sukelti spontanišką pieno išsiskyrimą. Tokie atvejai buvo stebimi nacių koncentracijos stovyklose ir Japonijos karo belaisvių stovyklose per Antrąjį pasaulinį karą.

Potencialu žindyti atžalas pasižymi ir daugelio skirtingų žinduolių rūšių patinai, nors natūraliai tai praktikuoja tik Dajako vaisinių šikšnosparnių patinėliai Pietryčių Azijoje. J. Diamondas pažymi, kad vyro kaip žindyvės vaidmuo galėtų būti sveikintinas, kai karjeros lygiomis teisėmis su vyrais siekia ir moterys.