„Per vieną mėnesį nuo gruodžio 27 d. Lietuvoje iš viso buvo suvakcinuota 68491 asmuo ir vakcinacijų skaičius buvo 84586. Vakcinacijų buvo daugiau, nes dalis asmenų jau yra gavę antrą vakcinos dozę. Per šį laikotarpį nuo jau minėtų vakcinuotų asmenų skaičiaus ir vakcinų skaičiaus Lietuvos vaistų kontrolės tarnyba gavo 311 pirminių pranešimų apie nepageidaujamą šalutinį poveikį“ , – spaudos konferencijoje informavo VVKT vadovas Gytis Andrulionis.

Jo teigimu, gauti pranešimai sudaro 0,37 proc. nuo suvakcinuotų dozių skaičiaus. G. Andulionis taip pat akcentuoja, kad bendrame kitų valstybių kontekste Lietuva pagal gautus pranešimus apie nepageidaujama COVID-19 vakcinų šalutinį poveikį neišsiskiria.

„Yra šalių, kur yra didesnis procentas pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas. Tarkim Norvegijoje yra 0,48 proc., Airijoje yra 0,33 proc., Estijoje yra 0,8 proc. Bet yra valstybių, kuriose fiksuojama kur kas mažiau, t.y. Vokietija 0,06 proc. Bet vidurkį bandant vertinti, tai mes nesame išskirtiniai“, – teigė jis.

VVKT vadovas taip pat teigia, kad dėl „Pfizer-BioNTech“ vakcinos „Comirnaty“ buvo gauti 297 pranešimai apie nepageidaujamas šalutines reakcijas, o dėl sunkias nepageidaujamas reakcijas „Moderna“ – 13 pranešimų.

„Tai susiję su tuo, kad vakcinacija „Moderna“ buvo pradėta tik sausio 18 d. Tik nuo tos dienos yra pradėta vakcinuoti, o pranešimams apie nepageidaujamas reakcijas yra atitinkamai 15 ir 90 dienų. Tai dar ne visi pranešimai gali būti pas mus suplaukę“

„Absoliučiai didžiąją daugumą nepageidaujamų reakcijų pranešimų gavome iš pacientų.

G. Andulionis taip pat praneša, kad buvo gauta 13 pranešimų dėl sunkių nepageidaujamų reakcijų pasiskiepijus COVID-19 vakcina.

„Nesunkios reakcijos į vakciną sudarė absoliučiai didžiąją dalį – 284 dėl „Comirnaty“ ir 13 dėl „Moderna“. Taip pat 13 reakcijų turime sunkių“, – teigė jis.

VVKT yra atsakinga už registravimą nepageidavimų reakcijų į vaistus. Tarnybos kompetencija apima nepageidaujamų reakcijų registravimą, analizavimą ir suvedimą į Europos farmakologinio budrumo duomenų bazę.