„Šiandien Europos Sąjungos Taryba pritarė direktyvai. (...) Tai yra labai svarbus žingsnis mums, nes galėsime eiti į trialogą. Ir jeigu viskas gerai, galbūt dar mūsų pirmininkavimo laikotarpiu priimsime direktyvą“, - BNS iš Liuksemburgo telefonu sakė V.P.Andriukaitis.

Pasak jo, derybos su Europos Parlamentu turėtų prasidėti jau rugsėjį. Tačiau ministras teigė, kad jos nebus lengvos.

„Europos Parlamente derybos bus sudėtingos, nes ten yra taip pat daug suinteresuotų, kad nebūtų priimti griežtinimai“, - BNS sakė ministras.

Pasak jo, Taryboje direktyvai nepritarė Lenkija, Čekija, Rumunija ir Bulgarija.

„Lenkija argumentavo, kad pakenks jos įplaukoms į biudžetą, be to, praras paramą tabako augintojai. (...) Čekai visai direktyvai prieštaravo, o Rumunija ir Bulgarija panašiai argumentavo kaip ir Lenkija. Bet šitos šalys nesudarė blokuojančios mažumos, tad direktyvai pritarta“, - BNS sakė V.P.Andriukaitis.

Paklaustas, kaip vertina tabako gamybos kompanijų požiūrį, kad uždraudus cigaretes su mentoliu bei plonas cigaretes bus pakenkta teisėtiems verslo lūkesčiams, ministras teigė, kad taip bus pirmiausia stabdomas paauglių rūkymas.

„Ar verslo interesas yra žudyti? Čia mes nekalbame apie pasirinkimo laisvę prekėms, o apie priklausomybę. (...) Tos plonos cigaretės, su skoniais, kvapais, kurios sukuria įvaizdį, kad tabakas nieko tokio, skirtos pritraukti vaikams ir paaugliams - tam, kad būtų užsiaugintas naujas vartotojas“, - teigė V.P.Andriukaitis.

Rengiamoje direktyvoje numatyta uždrausti gaminti ir platinti plonas bei aromatizuotas - praturtintas mentoliu - cigaretes. Taip pat turėtų būti reglamentuojama elektroninių cigarečių gamyba ir platinimas, nuotolinė prekyba tabako gaminiais. taip pat numatoma, kad ne mažiau nei 65 proc. cigarečių pakelio ploto užimtų nuo rūkymo atgrasantys vaizdai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)