Kaip skelbia neurosciencenews.com, tyrėjai dar turi atlikti daugybę bandymų, kad vaisto veiksmingumas būtų patvirtintas arba paneigtas.

Tam, kad virusai sukeltų ligą, jie turi patekti į žmogaus kūno ląsteles. Tas įprastai nutinka, kai virusai prisijungia prie tam tinkamų ląstelių ir jose genetinę informaciją pakeičia sava. Vokietijos biologai jau ištyrė, kaip elgiasi SARS-CoV-2 ir išskyrė fermentą, būtiną virusui, kad šis patektų į plaučių ląsteles: proteazę TMPRSS2.

Paaiškėjo, kad minėtas vaistas yra veiksmingas blokuojant šį fermentą ir gali būti nauja viruso sukeltos ligos gydymo galimybe.

Anot mokslininkų, keli skirtingi koronavirusai nuolatos cirkuliuoja pasaulyje ir jais vis užsikrečia žmonės, tačiau įprastai jų sukeltos ligos – švelnios. Šis koronavirusas gerokai agresyvesnis, mat juo per sąlyginai trumpą laiką užsikrėtė daugiau nei 100 tūkst. žmonių visame pasaulyje, o mirčių skaičius pasiekė 3500.

Kol kas nėra nei vakcinos, nei vaistų, kurie galėtų padėti kovojant su šiuo virusu.

„Mūsų tyrimai parodė, kad SARS-CoV-2 reikia proteazės TMPRSS2, kuri yra žmogaus kūne, kad patektų į plaučių ląsteles, – aiškino Sterfanas Pohlmannas, Vokietijos primatų centro Infekcinės biologijos skyriaus vadovas.

Jis nurodė, jog pastebėjus, kad kamostato mestilatas slopina minėtą proteazę, imta tirti, ar vaistas galėtų užkirsti kelią infekcijai.

„Nustatėme, kad vaistas blokuoja viruso patekimą į plaučių ląsteles. Mūsų tyrimai rodo, kad kamostato mesilatas gali apsaugoti nuo COVID-19 infekcijos, tačiau tą dar reikia patvirtinti klinikiais tyrimais“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Markusas Hoffmanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)