Tačiau Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK), suprasdama Jūsų nerimą dėl to, nori visus nuraminti ir patikinti, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu gydymo įstaigoms bus sumokėta tiek, kiek planuota – neatsižvelgiant, ar visos numatytos paslaugos buvo suteiktos.

Ministro Aurelijaus Verygos sprendimas jau yra priimtas, netrukus jis bus paskelbtas teisės aktų registre ir nuo ryt įsigalios atitinkami teisės aktai, reglamentuojantys asmens sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimą, (sveikatos apsaugos ministro 2006 m. gruodžio 22 d. įsakymo Nr. V-1113 „Dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimas). Jų esmė – už kiekvieną karantino laikotarpio mėnesį bus taikomas mokėjimas pagal vadinamąją vienos dvyliktosios taisyklę. Tai reiškia, kad jei stacionaro, gydytojų specialistų konsultacijų, priėmimo-skubiosios pagalbos, stebėjimo, dienos stacionaro, dienos chirurgijos ir kitų paslaugų būtų suteikta mažiau, nei numatyta galiojančioje sutartyje su ligonių kasa, – bus vis vien apmokėta pagal sutartyje numatytą kiekį. Jei bus suteikta daugiau paslaugų, – bus apmokėtas faktinis jų kiekis. Ši tvarka galios už gydymo įstaigų paslaugas, suteiktas nuo kovo mėnesio iki šalyje bus atšauktas karantinas. Karantinui pasibaigus, bus grįžta prie įprastos tvarkos ir, svarbu pabrėžti, iš gydymo įstaigų nebus reikalaujama „atidirbti" už karantino laikotarpiu nesuteiktas paslaugas. Nenutruks ir pirminės ambulatorinės priežiūros finansavimas – už visus prirašytus prie įstaigų gyventojus bus sumokėta pagal patvirtintus įkainius.

Trumpai tariant, karantino laikotarpiu gydymo įstaigoms tokiu būdu yra garantuojamos stabilios pajamos, ir, mūsų nuomone, sudaromos prielaidos užtikrinti gydymo įstaigų veiklą, pirmiausia – stabilius medicinos personalo atlyginimus.

Reabilitacijos įstaigos ir toliau galės teikti stacionarines medicininės reabilitacijos (Reabilitacijos II ir Reabilitacija III) paslaugas vaikams dėl visų ligų bei suaugusiems, sergantiems judamojo atramos aparato ir nervų sistemos ligomis. Už tai, kaip ir įprasta, bus sumokama PSDF lėšomis. Be to, reabilitacijos įstaigoms taip pat sudarytos sąlygos gauti papildomą apmokėjimą iš ligonių kasų – teikiant sergantiems COVID-19 lengva forma, įtariamiems dėl infekcijos apgyvendinimo, karantinavimo, būklės stebėjimo paslaugas.

Be to, koronaviruso (COVID-19) sukeltą infekciją besistengiančios suvaldyti gydymo įstaigos šiuo metu patiria ir papildomų išlaidų, pirmiausia – susijusių su personalo darbo pavojingomis sąlygomis apmokėjimu. Todėl sveikatos apsaugos ministras praėjusį penktadienį pasirašė įsakymą ir pakeitė Sveikatos priežiūros paslaugų dėl koronaviruso (COVID-19) organizavimo tvarkos aprašą, papildydamas jį nauju punktu dėl medikų darbo atlyginimo didinimo už darbą pavojingomis sąlygomis. Atsižvelgiant į pavojingas sąlygas karantino laikotarpiu, organizuojant ir teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas sergantiems ar įtariamiems, kad serga koronavirusu, su šia infekcija kovojantiems medikams, įskaitant ir greitosios medicinos pagalbos darbuotojus, transportuojančius infekuotus pacientus, bus mokami 15 proc. didesni atlyginimai. Jie bus mokami nuo karantino paskelbimo pradžios, kovo mėnesio, iki jo atšaukimo. Šios išlaidos bus kompensuojamos papildomomis PSDF lėšomis, gydymo įstaigoms pateikus ligonių kasoms duomenis apie šiam medicinos personalui sumokėtus ar priskaičiuotus atlyginimo priedus.

Įstaigoms taip pat planuojama apmokėti ir kitas papildomas išlaidas, susijusias su COVID-19 infekcijos valdymu. Mūsų žiniomis, Sveikatos apsaugos ministerija planuoja apklausti gydymo įstaigas dėl tokių patirtų išlaidų ir, gydymo įstaigoms pateikus duomenis, bus sprendžiama dėl jų kompensavimo šaltinių. Iš PSDF bus kompensuojamos išlaidos, tinkamos kompensuoti PSDF lėšomis ir nekompensuotos iš kitų šaltinių.

Apie būsimus naujus sprendimus ir pokyčius, kai tokių bus, kaip įprasta, nedelsiant informuosime. Kilus klausimų, turint pasiūlymų, maloniai kviečiu kreiptis el. paštu vlk@vlk.lt.

VLK direktorius Gintaras Kacevičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)