Ministro A. Verygos nuomone, tai labai svarbus žingsnis į priekį, nes skiriamas vis didesnis dėmesys visuomenės sveikatos sričiai. Ne tik pokyčiais, kurie inicijuojami, bet ir finansavimu, kuris kasmet auga, rašoma ministerijos pranešime spaudai.

„Daugybę metų visuomenės sveikatos sritis buvo pamiršta, tarsi podukros vietoje. Pradėję dirbti su komanda dėjome maksimalias pastangas, kad ši sritis keistųsi, modernėtų, kad joje būtų inicijuojami reikalingi pokyčiai. Tad tik Vyriausybės sprendimas yra dar vienas svarbus įrodymas, kad ši sritis – tarp prioritetinių. Ir, žinoma, džiugu, kad kitais metais bus galima skirti dar daugiau dėmesio socialinei reklamai, moksliniams tyrimams visuomenės sveikatos stiprinimo srityje, priklausomybių konsultantų diegimui ir kitiems svarbiems prevenciniams projektams“, - sako ministras A. Veryga.

Be to, jo teigimu, nuolat tobulinamas ir šios fondo valdymas, o siekiant užtikrinti racionalų lėšų naudojimą – perimama sėkminga viešųjų pirkimų patirtis. Ministro teigimu, patys pirmieji fondo veiklos metai, kai tik jis buvo įkurtas, parodė esminius trūkumus, kurie buvo taisomi.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, Vyriausybė kasmet, planuodama kitų metų Valstybės biudžetą, Fondui sudaryti nustato tam tikrą procentą praėjusių metų faktinių įplaukų iš akcizo pajamų, gautų už parduotus alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką bei lėšų, gautų iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Šį fondą administruoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o sprendimus dėl lėšų skyrimo tam tikriems projektams priima fondo taryba, kurios sudėtį 5 metams tvirtina Vyriausybė. Ši Taryba kasmet metų pradžioje tvirtina Fondo lėšomis remiamų projektų sritis ir jų prioritetus, skelbia konkursus projektams atrinkti, nustato projektų atrankos kriterijus, priima sprendimus skirti arba neskirti lėšų pateiktiems projektams.

2016 m. Visuomenės sveikatos stiprinimo fondas sudarė 1,285 mln. Eur, 2017 m. – 1, 31 mln. Eur, 2018 m. – 2,691 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)