Kūdikį atsiimti panorusiems tėvams teko daryti DNR tyrimą

Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose įrengtame „gyvybės langelyje“ buvo palikti net 8 vaikai. Kaip DELFI pasakojo įstaigos direktorė Petronėlė Valatkevičienė, vienas atvejis buvo netradicinis.

„Moteris bandė palikti jau didelį, maždaug 10 mėnesių kūdikį, kuris nepralindo pro langelį. Kadangi veiksmas vyko dienos metu, pamatėme moterį ir pasikvietėme pas save pasikalbėti, iškvietėme vaiko teisių apsaugos tarnybą. Šis vaikas, kaip ir ne visai paliktas „gyvybės langelyje“, pas mus auga iki šiol, o motina jo nelanko. Buvo vos porą kartų. Dabar to vaiko likimas neaiškus – motina jo neaugina, bet ir galutinai neatsisako, todėl negalime jo siūlyti šeimai, kuri juo rūpintųsi ir mylėtų.

Vieną kūdikį šeima susigrąžino. Kaip tik praėjusią savaitę jį pasiėmė – pas mus jis sulaukė keturių mėnesių, nors jau po 3-4 dienų pas mus atlėkė vyras, sugrįžęs iš komandiruotės. Mama labai tiksliai nupasakojo, kaip tas vaikelis atrodė paliktas, tačiau užtruko DNR tyrimas, kurį būtina tokiais atvejais atlikti. Kaip jiems toliau seksis, nežinia. Moteris nedirbanti, augina dar du vaikučius, turėjo sveikatos problemų, o vyras darbo reikalais nuolat važinėja po Lietuvą. Su šeima dirba socialiniai darbuotojai. Manau, tokioms šeimos būtina padėti – ir pinigine prasme, ir morališkai, ir mediciniškai“, - pasakojo pašnekovė.

Likę kūdikiai, sulaukus įstatymų nustatyto 3 mėnesių termino, buvo pradėti ruošti naujiems įtėviams. Dabar dalis jų teisiškai jau įvaikinti, kiti dar globojami būsimų įtėvių. Mat kai tėvai kūdikio atsisako gimdymo namuose, galutinį žodį dėl globos taria teismas. Taigi dokumentų tvarkymas užtrunka. Šiuo atveju, kai tėvai yra nežinomi, dokumentų tvarkymo procedūros paprastesnės.

„Manau, jų likimas bus labai neblogas. Matėme mes tas šeimas – tikrai visos gražios. Visi vaikai liko Lietuvoje. Per Kalėdas kaip tik gavome pirmosios pas mus paliktos mergaitės nuotraukas. Atsiuntė jos naujoji mama. Dabar jai jau daugiau nei metai. Tai graži mergaitė, atrodo labai laiminga“, - sakė P. Valatkevičienė.

Pašnekovė pridūrė, kad visi kūdikiai rimtų sveikatos sutrikimų neturėjo, nebuvo sužaloti, tik buvo šiokių tokių su gimimu susijusių problemėlių. Iš viso jos vadovaujamoje įstaigoje buvo paliktos dvi mergaitės ir šeši berniukai. Paskutinis kūdikis paliktas rudenį.

P. Valatkevičienė neslėpė, kad vaikų globos namai niekada vaikams neatstos mylinčios šeimos, todėl teigė nepritarianti „gyvybės langelių“ kritikams, kurie įsitikinę, kad vaikai turi teisę pažinti savo biologinius tėvus.

„Mes kruopščiai fiksuojame kiekvieną vaiko palikimo įvykį – fotografuojame rūbelius, daiktus. Užaugę jie turi teisę susipažinti su savo byla. Taip pat jų gali ieškoti ir tėvai. Pas mus užsuka daug suaugusių žmonių, bandančių surasti savo šaknis. Neseniai kaip tik buvo išsilavinusi, aukštas pareigas užimanti pagyvenusi moteris, kuri teigė, kad buvo rasta lagamine. Ir iš tiesų – mūsų dokumentai tai patvirtino. Moteris turėjo mintį ieškoti mamos per spaudą, tačiau turbūt visgi nedrįso viešintis“, - pasakojo pašnekovė.

Visi palikti vaikai – sveiki

Kaune, kuriame yra net du „gyvybės langeliai“, per minėtą laikotarpį buvo palikti 3 kūdikiai – 2 mergaitės ir 1 berniukas. Visi jie buvo sveiki. Pačios gimdymo įstaigos tolesniu šių vaikų likimu nesidomėjo. „Manau, jiems sekasi gerai. Kūdikiai, jei galima taip sakyti, paklausūs“, - tikino Kauno krikščioniškų gimdymo namų atstovas.

Kitame Kauno „gyvybės langelyje“ berniukas buvo paliktas netgi su gimdymo namuose uždėta apyranke, kurioje nurodyta gimimo diena. Jam buvo trys dienos. Dar viena mergaitė buvo palikta su jos motinos laišku, kuri prašė neplatinti apie mergaitę jokios informacijos, nes moteris norinti viską pamiršti.

Tvarkingai aprengtas, bet jau kiek sušalęs 6 dienų berniukas buvo paliktas Klaipėdoje esančiame „gyvybės langelyje“. Suteikę pagalbą medikai konstatavo, kad jis sveikas.

Du sveiki kūdikiai – berniukas ir mergaitė – buvo rasti Šiauliuose. Mergaitė buvo pagimdyta namuose ir priimta ne mediko – buvo nesutvarkyta jos vikšrelė.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, Kaune rasti du vaikai jau teisiškai įvaikinti, o vienam nustatyta laikina globa būsimų įtėvių šeimoje. Taigi iš esmės jis taip pat auga šeimoje, kuri ketina jį globoti ir ateityje. Tokį patį statusą turi Klaipėdoje rastas kūdikis. Kūdikiai iš Marijampolės ir Šiaulių „gyvybės langelių“ jau įvaikinti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 7 „gyvybės langeliai“ 6 Lietuvos miestuose. Nė vieno kūdikio nebuvo palikta tik viename iš jų – Panevėžyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)