Neseniai paviešinti dviejų tyrimų, kurių metu pacientams, sergantiems galvos ir kaklo vėžiniais susirgimais kartu su priešvėžiniais preparatais buvo sušvirkšta šio viruso, rezultatai. Paaiškėjo, kad beveik visiems pacientams augliai arba liovėsi augę, arba sumažėjo. Svarbu tai, kad pacientų augliai buvo atsparūs visiems dabar taikomiems gydymo būdams.

„Kai kurių pacientų auglių sumažėjimas buvo labai agresyvus ir siekė 95 procentus“, - sakė Kanados bendrovės „Oncolytics Biotech“ vadovas Bradas Thompsonas. Ši bendrovė reoviruso pagrindu sukūrė preparatą „Reolysin“.

Vieno tyrimo, kuriam vadovavo Londono Karališkosios Marsdeno ligoninės medikas Kevinas Harringtonas, metu 8 iš 9 pacientų teigiamai reagavo į viruso ir standartinių priešvėžinių vaistų paklitakselio bei karboplatinos preparato injekciją į kraujotaką. Keturiems pacientams augliai liovėsi didėję, o dar keturiems pacientams augliai smarkiai sumažėjo.

Kito tyrimo, vykdyto netoli Londono esančioje Karalškoje Surėjaus ligoninėje, į gydymą reoviruso bei priešvėžinio vaisto docetakselio kompleksu teigiamai reagavo 9 iš 11 pacientų.

Susumavus abiejų tyrimų rezultatus galima teigti, kad virusas kažkokiu būdu padeda. „Paprastai teigiamai į gydymą reaguoja tik 10 proc. pacientų, kuriems vėžys atsinaujina ir kuriems kartojamas gydymo kursas“, - sakė B.Thompsonas.

Virusas atakuoja vėžines ląsteles su genetiniais defektais, dėl kurių genas, vadinamas Ras ir reguliuojantis ląstelių dauginimąsi, yra nuolat aktyvus, todėl auglys visą laiką auga.

Šie RAS geno defektai būdingi maždaug dviems trečdaliams pirminių auglių ir 90 proc. antrinių auglių, kurie pasklinda į įvairias organizmo vietas.

Tačiau kai kurie mokslininkai įsėja, kad sunku pasakyti kas turėjo įtakos pagerėjusiems gydymo rezultatams – vaistai, virusas ar jų derinys.

„Tikėtina, kad kai kurie pacientai teigiamai reaguotų į paprastą chemoterapiją. Tačiau žinojimas kokie puikūs šios grupės, kurios augliai taip sunkiai kontroliuojami, gydymo rezultatai mus padrąsina, todėl lauksime vėlesnių tyrimų rezultatų“, - sakė Southamptono universiteto mokslininkas Peteris Johnsonas.

Praėjusį ketvirtadienį publikuoti papildomi tyrimo rezultatai: tirti pacientai, sirgę minkštųjų audinių sarkoma (visiškai į gydymą nereaguojančiu vėžiu) ir nustatyta, kad vien vartojant „Reolysin“ penktadalio visų pacientų augliai stabilizavosi.

„Pacientų populiacijai, kurios niekas neveikia ir kuriai pasirašytas mirties nuosprendis, 21 proc. teigiama reakcija yra didžiulis pasiekimas“, - tvirtino mokslininkas.

P.Thompsonas sakė, jog faktas, kad RAS defektai labiau būdingi antriniams augliams taip pat dera su stebėjimo duomenimis, rodančiais, kad gydymas virusu labiausiai paveikia būtent antrinius auglius, kurie kai kuriems pacientams visiškai išnyko iš plaučių ir kepenų. Be to, gydytų pacientų biopsijose nustatytas viruso buvimas žuvusiuose ir žūvančiuose vėžiniuose audiniuose.

Faktas, kad virusas gali pasiekti antrinius auglius bet kurioje organizmo vietoje taip pat yra teigiamas dalykas, nes žmonės neretai miršta dėl auglių, kurie yra nepastebimi.

Iš viso „Reolysin“ preparatu atliekant 12 tyrimų gydyta 240 pacientų iš viso pasaulio: kai kurie derinant virusą su kitais vaistais, kai kurie – derinant virusą su spinduline terapija, o kai kurie – vien su „Reolysin“.

Virusas ir bet kokie kiti vaistai, jei gydoma deriniu, pacientams skiriami cikliškai: savaitę kasdien taikomos 40 minučių trukmės infuzijos, o tarp infuzijų skiriama trijų mėnesių pertrauka. Kol kas vieninteliai pastebėti nepageidaujami viruso poveikiai – tai nestiprus karščiavimas ir praeinantys sąnarių bei raumenų skausmai.

Tačiau netrukus preparatas bus išbandytas kur kas didesniame tyrime, vyksiančiame D.Britanijoje – jame dalyvaus nuo 200 iki 300 galvos ir kaklo vėžiniais susirgimais sergantys pacientai.

RAS gydymo rezultatai pristatyti Tarptautinės biologinės vėžio terapijos bendrijos kasmetiniame suvažiavime San Diege (JAV). Sarkomos gydymo rezultatai pristatyti Chemoterapijos fondo XXVI suvažiavime Niujorke.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją