Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad ketvirtadienį Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo užregistruotas efektyvus donoras.

Atlikus visus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad organų transplantacijai yra tinkami abu donoro inkstai. Jie bus transplantuojami Vilniaus universitetinėje ligoninėje Santaros klinikose ir gyvenimo kokybę pagerins dviem pacientams.

Inkstų transplantacija yra atliekama ūminiu arba lėtiniu inkstų nepakankamumu sergantiems pacientams, kuriems yra reikalingos dializės procedūros.

Dializė – tai dirbtinis kraujo valymo būdas, kuomet pačio žmogaus inkstai to padaryti negali. Ją atlikti sergantis žmogus turi 3–4 kartus per savaitę, viena dializės procedūra užtrunka apie 3–4 valandas. Vienintele išeitimi sugrįžti į įprastą gyvenimą šiuo atveju tampa inksto transplantacija.

Vidutiniškai inksto transplantacijos Lietuvoje recipientai laukia apie metus. Praėjusiais metais iš viso buvo atliktos 102 inkstų transplantacijos, iš jų – 5 buvo atliktos vaikams.

Gali padėti 7 žmonėms

Potencialiai vienas donoras gali padėti mažiausiai septyniems žmonėms, tačiau tokie atvejai, kai transplantacijoms tinkami visi donoro organai, yra gana reti.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus ir gavus kraujo tyrimų rezultatus – pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai, siekiant įvertinti ar donoro organas tikrai jiems tinka.

Jei donoro organas turi būti pergabentas iš vienos ligoninės į kitą – vyksta komunikacija ir su kitomis įstaigomis: policija, greitąja pagalba, karinėmis oro pajėgomis arba valstybės sienos apsaugos tarnyba. Dažniausiai tokie organai kaip plaučiai ar širdis yra gabenami sraigtasparniu, o inkstai, kepenys, ragenos – vežamos specialiu automobiliu su policijos palyda.

Transplantacijų laukia daugybė žmonių

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, kai žmonės, norintys po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, turi užpildyti prašymą ir įsigyti Donoro kortelę. Tačiau po potencialaus donoro mirties vis tiek prašoma artimųjų sutikimo dovanoti mirusiojo organus. Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas dar 7-iose Europos valstybėse.

Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip. Bet kokiu atveju, galutinį sprendimą dėl organų donorystės priima mirusiojo artimieji.

Inkstas

Dažniausiai artimieji nežino, kokia buvo velionio valia organų donorystės klausimu, o tai apsunkina jų apsisprendimą. Numanomo sutikimo organų donorystės modelis artimiesiems leistų lengviau priimti šį sprendimą, nes būtų laikoma, kad velionis, jeigu nebuvo raštu pareiškęs nepritarimo, pritarė organų donorystės idėjai.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 328 žmonės: 76 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 38 širdies, 7 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 48 kepenų, 154 ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją