„Kritau ant grunto, ne kokio asfalto, bet vis tiek nuo 3 metrų aukščio ir smūgio užgniaužė kvapą. Sąmonės nepraradau, bet apie pusę valandos paslikas gulėjau ant žemės. Guliu, pajudinu kojas, rankas – juda, vadinas, gerai bus. Po kurio laiko pats atsikėliau, vaikštau po kiemą. Lyg ir gerai, bet sprandą skauda, negaliu normaliai galvos pasukti. Bet juk vyras aš, galvoju – paprastas čia sumušimas, nedidelė bėda, praeis. Atsikeliu sekmadienį ryte, nei geriau, nei blogiau – skausmo lyg ir nebuvo, bet galvos negalėjau pasukti į kairę ar dešinę, sukausi su visu kūnu“, - nemalonia patirtimi su DELFI dalinosi vyriškis.

Po ilgų svarstymų Vytautas autobusu nuvyko į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

„Daktaras, rankose laikydamas rentgeno nuotrauką, matau, nusistebėjo ir klausia – ar traumų kokių neturėjau? Dar ir petys mano vienas žemiau buvo, tačiau nesupratau, ar čia nuo lauko darbų, kai, pavyzdžiui, kokį rąstą tąsai ant kairio peties, ar po kritimo“, - pasakojo pašnekovas.

Supratę, kad pacientui lūžo trečias slankstelis jį jau po pusantros valandos išvežė į operacinę. Operacija, kurios metu į slankstelį įstatytas implantas, truko pusketvirtos valandos.

„Iš gydytojų gavau pylos, kad nesisaugojau, nes pavojus buvo didelis – galėjau taip ir likti gulėti ant žemės, paralyžiuotas. Tačiau po operacijos atsibudau labai greitai, jausdamasis gerai – neskaudėjo nei galvos, nei kaklo. Tą naktį išmiegojau, o kitą rytą jau galėjau vaikščioti. Dabar du mėnesius vaikščiosiu su įtvaru. Lankau reabilitacines programas – mankštas, masažus“, - pasakojo pašnekovas, vis dar įkalintas kaklo įtvare.

Paklaustas, ar iš šios nemalonios istorijos ko nors pasimokė, pašnekovas tik nusijuokė.

„Tie, kas mieste gyvena, po darbo eina vienu maršrutu – namai – virtuvė – šaldytuvas – televizorius. Čia niekur nenukrisi. O kai gyveni užmiesty, nuosavame name, lauko darbai niekad nesibaigia. Stengiesi dirbti atsargiai, bet visko pasitaiko“, - atviravo jis.

Gydytojas: labiausiai pažeidžiami – pirmas ir antras slanksteliai

Tokių pacientų kaip Vytautas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę kasdien atvyksta ne vienas. RVUL Neurochirurgijos skyriaus vedėjas, gydytojas neurochirurgas Vladislavas Kieda DELFI pasakojo, kad stuburo traumos būna pakankamai dažnos – jos sudaro 0,7-4 proc. visų traumų. Kaklo slankstelių traumos sudaro iki 9 proc., krūtininės stuburo dalies – iki 40-45 proc., tiek pat ir juosmeninės stuburo dalies. Dažniausiai kakle nukenčia 6 slankstelis, kadangi jis yra pats judriausias. Krūtininėje dalyje – 12, o juosmeninėje – 1 slankstelis.

Tiesa, lūžiai, gydytojo teigimu, nevyksta be priežasties – dažniausiai pacientai atvyksta po autoįvykio, nesėkmingo nardymo ar nukritę iš didelio aukščio. Rizikos grupėje figūruoja ir moterys, sulaukusios tam tikro amžiaus.

„Jaunimui, kurio kaulai dar „elastingi“, pasitempimų metu galima panarinti slankstelį, tačiau ne sulaužyti. Slanksteliai be didelės traumos dažniau lūžta moterims po menopauzės, kai sutrinka hormoninė pusiausvyra, kai vystosi osteoporozė – kaulų tankio retėjimas. Kaulai tada lūžta ir nuo stipresnio atsisėdimo. Tačiau sveikam žmogui kaulai lengvai nelūžta“, - patikino V. Kieda.

Gydytojas pasakojo, kad kakle yra 7, krūtininėje stuburo dalyje – 12, o juosmeninėje – 5 (kartais 6) slanksteliai. Stuburo kaklinėje dalyje svarbiausi yra du pirmieji slanksteliai, kurie jungia galvą ir stuburą.

„Jie labai skiriasi nuo likusių. Pirmas slankstelis, kurio forma primena žiedą, yra prigludęs prie kaukolės pagrindo ir išlaiko visą galvos svorį. Antras slankstelis įsideda į pirmąjį žiedo slankstelį. Ant jų abiejų ir sukinėjasi mūsų galva, jie atlieka atraminę galvos funkciją ir dėl to yra labai svarbūs.

Be atraminės slankstelių paskirtis yra apsaugoti nugaros smegenis nuo išorinių pavojų. Todėl pirmo ir antro slankstelių lūžiai yra labai pavojingi. Tiesa, jei slankstelis tiesiog lūžta, bet nesužaloja nervų, jų šaknelių ar nugaros smegenų, tai gali pavojaus ir nesukelti – jie tiesiog mobilizuojami, operacijos metu sutvirtinami iš vidaus. Jie gyja įprastai, it rankų ar kojų lūžiai. Pavojus kyla tada, kai slankstelio lūžis neurokomplikuotas. Jei ties pirmu ar antru slanksteliu pažeidžiamos nugaros smegenys, pacientai dažniausiai žūva įvykio vietoje (mat sutrikdomos pagrindinės funkcijos – kvėpavimo, širdies)“, - aiškino specialistas.

Skausmas apgaulingas

Po trečio ir žemiau esančių slankstelių traumos pacientą galima išgelbėti, nors ir būtų pažeistos nugaros smegenys. Trečias slankstelis, kuris lūžo ir Vytautui – vis dar labai pavojingas. Pažeidus smegenis – maža tikimybė išgyventi.

„Tuo metu po ketvirto slankstelio lūžio, pacientas vis tiek galėtų judinti galvą, pečius, gali kalbėti, tačiau nejaučia plaštakų ir negali sulenkti rankų. Pažeidus krūtininės srities slankstelius, pacientas gali pajudinti rankas, rankų jėga nedingusi, tačiau žemiau pakenkimo vietos – visas kūnas yra nutirpęs, sutrikusios dubens srities funkcijos. Tuo stuburo trauma yra labai sunki ir ją gydyti būtina nedelsiant, kitaip pacientas tampa neįgalus. Anksčiau tokių pacientų žūdavo daugiau, mat gydymas buvo ne tiek pažengęs, kaip šiandien. Šiandien, išoperavę pacientą, jau 2-3 dieną galime jį reabilituoti“, - džiaugėsi V. Kieda.

Dažniausiai operuojama iš kaklo priekio. Pasiekiamas lūžęs slankstelis, diskai, skeveldros arba ir visas slankstelis yra pašalinami. Į disko ar išimto slankstelio vietą įdedami specialūs implantai ir stuburas fiksuojamas specialiomis plokštelėmis.Visos operacijos vyksta su rentgeno kontrole. Pagrindinis operacijos tikslas – stabilizuoti stuburą ir apsaugoti nugaros smegenis nuo tolimesnės traumos. Gydytojas pabrėžė, kad lūžusio slankstelio pojūtį galima supainioti su kitų vietų skausmu.

„Skausmas yra pagrindinis problemos signalas. Dažniausiai tokios traumos įvyksta autoavarijos metu, krentant iš aukščio ir nardant. Skausmą sukelia plyštantys raumenys, raiščiai, aplinkiniai audiniai. Traumų metu galva tampa nestabili – pacientai galvą atneša rankose, perkeltine prasme. Jis galvą laiko įrėminęs rankose, nes galva nesilaiko ant kaklo. Atleidus rankas, galva nusvyra, iškart kyla dideli skausmai. Dažnai galvos padėtis būna priverstinė – fiksuota tik vienoje padėtyje.

Lūžus pirmam ir antram slanksteliams, skausmas dažniausiai plinta į pakaušį. Lūžus 2-4 slanksteliams, skausmas nutvelkia sprando sritį, nueina į pečius ir šiek tiek žemiau, į rankas. Skausmas gali nueiti ir į kojas, dubenį, gali būti imituojamas širdies skausmas. Kartais nutinka reti, bet labai neaiškūs fenomenai, kai pacientas nukenčia autoavarijoje, 10-30 minučių jaučia siaubingą skausmą, tačiau patekus į ligoninę skausmas visiškai dingsta. Ir tik grįžus namo, po 6, kartais ir 48 valandų, skausmas visa jėga smogia vėl.

Lūžus pirmam slanksteliui, žmogus skundžiasi girdėjęs trakštelėjimą, gali būti mirkčiojimas akyse, žiežirbos, kankinti svaigimas. Lūžius 5-6 kaklo slanksteliui, pojūtis it skaudėtų širdį – skausmas plinta į ranką, į krūtinę. Žmogus vaikšto pas kardiologą, problemos neranda, bet gali būti, kad jam – kaklo išvarža, traumos metu patemptas nervas“, - sakė V. Kieda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)