„Praėjusį rudenį sumąsčiau profilaktiškai atlikti detalų kraujo tyrimą. Paskutinįkart, tiesa, išsamiai tikrinausi tik prieš trejetą metų, o ir šiek tiek jautėsi širdies permušimas, tad pribrendau vizitui pas gydytoją, kad ir kaip to nemėgčiau“, - juokiasi pašnekovė.

Po kelių dienų mergina vėl apsilankė pas gydytoją aptarti tyrimo rezultatų. 

„Visi rodikliai normos ribose, o vitamino B12 – ryškus perteklius. Dabar nepamenu, kiek tiksliai, tačiau tikrai viršyta šimtu ar daugiau. Kiek nustebau, nes buvau girdėjusi vien apie šio vitamino trūkumą. Visi žino, kad tai greičiausiai lemia mažakraujystė, kuri Lietuvoje diagnozuota praktiškai kas antrai moteriai. Paklausiau gydytojos, kas tai galėtų lemti, kokios priežastys, tačiau ji nieko negalėjo paaiškinti – atsivertė knygas, tačiau nerado jokios informacijos. Grįžusi namo susiradau informacijos anglų kalba. Kai kur buvo rašoma, kad B12 perteklius gali signalizuoti net apie vėžį. Skaitau ir verkiu – man taip blogai, niekas paaiškinti negali, visi sako tai pirmąkart matantys. Nusprendžiau labiau pasiaiškinti“, - sako Agnė.

Mergina buvo nusiųsta išsitirti pas neurologus Grybo g.

„Nežinau, kodėl būtent ten. Tačiau ir jie negalėjo padėti – nei limfmazgiai padidėję, nei kiti tyrimai kažką išduotų. Sako, tu sveika, džiaukis, tau viskas gerai. Siūlė įvairiausias prielaidas – gal kalti medikamentai, tačiau nei papildų, nei vitaminų nevartojau, mitybos pakeitusi taip pat nebuvau. Tada spėjo, kad rodiklius gali iškraipyti tai, jog tyrimas atliktas prieš menstruacijas. Galiausiai pasiūlė po kiek laiko pasidaryti pakartotinį tyrimą ir tiek. Jo dar nepasidariau iki šiol“, - pripažino vilnietė.

Toksilogas: po mėnesio reikėtų pakartoti tyrimus

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytojas toksikologas Jonas Šurkus aiškino, kad pašnekovė neturinti pagrindo nerimauti.

„B12 tyrimo ribos yra labai plačios ir viršutinė riba berods siekia beveik 1000. Tad 100 daugiau – tai dar nėra svarus perviršis. 

Dažna problema yra vitamino B12 trūkumas. Tada gresia ir mažakraujystė, vargina nuovargis, silpnumas, ima pulti įvairios ligos. Tai gali lemti suprastėjęs vitamino pasisavinimas, vaistai, kurie sutrikdo pasisavinimą, netinkama mityba ir panašiai. Tačiau jei šio vitamino yra per daug, pirmas mano spėjimas – kad skaitytoja neseniai gydėsi“, - svarstė J. Šurkus.

Taip pat teigiama, kad B12 padidėjimą gali lemti jo perdozavimas, lėtinė mieloleukemija, kartais - leukemoidinės reakcijos. Taip pat - nutukimas, diabetas, širdies funkcijos nepakankamumas, hepatomos, kepenų, autoimuninės ligos, monoblastinė leukemija bei limfomos.

Jis, tiesa, neatmetė ir merginos rastų teiginių apie vėžio riziką.

„Iš principo, logikos tokiuose teiginiuose yra. Tačiau pasidarius išsamų kraujo tyrimą ne šio vitamino rodiklis nurodo tokias ligas. Labiau tikėtina, kad tai gali signalizuoti apie kitas kraujo, kepenų ligas. Reikia įvertinti visą kraujo tyrimą ir tiesiog po mėnesio jį pakartoti“, - sakė toksikologas.

Gera žinia ta, kad vitaminas B12 yra praktiškai netoksiškas, nenuodingas vitaminas. 

„Toksikologijos knygose rašoma apie vitaminą A, D, B1, B6, C bei nikotino rūgštis, apie B12 nieko nėra. Be to, gavus tokius nerimą sukėlusius kraujo tyrimų rezultatus, nereikėtų skubėti tirtis iš naujo – vitamino kiekiai nešokinėja taip dažnai, tad dera palaukti bent mėnesį“, - patarė toksikologas. Pasak J. Šurkaus, sunerimus dėl rezultatų reikėtų įvertinti daugelį faktorių.

„Čia panaši situacija, kai inkstai išskiria šlapalą. Pamato žmonės tyrimo rezultatus, ten 15-os padidėjimas, bet pagrindo panikai nėra – sunerimti reikėtų tik tada, kai norma viršijama 50-60. Man pačiam yra taip buvę, bet paaiškėjo, kad rodiklio padidėjimą sukėlė vartojami vaistai. Juos pakeičiau ir viskas jau po mėnesio susinormalizavo“, - teigė pašnekovas. 

Toksikologas pabrėžė, kad vitaminai pavojingi tik vartojami ilgą laiką ir didelėmis dozėmis.

„Nėra nė vieno vitamino, kurio išgėrę per didelę dozę jūs nusinuodytumėte. Visi vitaminai, kurie yra pavojingi, kelia grėsmę tik tada, kai jie geriami ilgą laiką. Mažiems vaikams kartais būna bėdų dėl kalcio padaugėjimo kraujyje, dėl ko gali sukalkėti inkstai. Nuo vitamino A, kurio yra daug žuvų kepenyse, sausėja oda, slenka plaukai, kaukolėje didėja slėgis, tai lydi galvos skausmai. Jei nuolatos vartojate daug vitamino C, inkstuose susikaupia druskos. 

Kartą turėjome pacientą, kuriam visą gyvenimą didelėmis dozėmis vartojamas vitaminas C baigėsi inkstų nepakankamumu. Vitaminas B6 pažeidžia nervus, tačiau tam, kad sukeltumėte nervų pažeidimą, jo reikia net pusantro šimto gramų. Įprastai jį vartojame po 5-10 gramų ir problemų dėl to nekyla“, - sakė J. Šurkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)