Grožio paslaugų sferoje dirbanti moteris DELFI patvirtino, kad daugiau nei metus maitinasi papildais, o kai atsipalaidavo, perėjo tik prie natūralaus maisto, iš numestų 26 kg šeši kaip mat grįžo. Taigi, moteris vėl ėmėsi išbandytos priemonės, kurią nuolat naudoja apie 15 jos klienčių.

„Vietoje maisto vartoti papildus sugalvojau ne šiaip sau. Kai po vaiko gimimo ir stresų svoris pasiekė kritinę ribą – 106 kg, nutariau imtis priemonių. Pradėjau lankyti individualias treniruotes, o trenerė lygiagrečiai pasiūlė išbandyti mažai kalorijų turinčių kokteilių“, – pasakojo Renata.

Pasak moters, iš pasiūlytų produktų ji išsirinko prancūzų gamybos, nes jie – „iš natūralių medžiagų, visiškai be chemijos, todėl gali būti vartojami neribotą laiką, skirtingai nei kiti maisto papildai, ant kurių rašoma, „nevartoti ilgiau kaip du mėnesius“ ir kad reikia padaryti pertrauką“.

Vietoje maisto siūlomų kokteilių vartojimo subtilybes vilnietė perprato keliuose seminaruose, kurie buvo rengiami. Vartojo pagal tai, kiek kilogramų nori numesti.

Kaip pasisotinti?

„Aš visą pirmą savaitę vartojau tik tą maistą: košių, sriubų, desertų skonio kokteilius, o skonių yra įvairiausių. Ten buvo visų reikalingų vitaminų ir medžiagų“, – pasakojo grožio paslaugų srityje dirbanti specialistė.

O kaip su sotumo jausmu? Kadangi penkis kartus per dieną, reikia valgyti vos ne kas dvi-tris valandas, o pavalgius būtinai išgeri vandens, Renata tikino nejutusi alkio. Tačiau tik tuomet, jei išpildydavo būtiną sąlygą – išgerti labai daug vandens.

Moteriai ypač patiko ir iki šiol patinka desertų pakaitalai, kurie saldūs ir nekaloringi, tad ir dabar deserto skonio kokteilių jų išgeria užsinorėjusi kažko saldaus.

Vartodama maisto pakaitalų 26 kg vilnietė numetė per nepilnus metus. „Be kančios, tik, kiek atsimenu, pirmą savaitę kiek sunkiau buvo, nes reikėjo ištisai valgyti tą maistą. Trūko kramtymo, nors gerdamas įvairiomis medžiagomis ir vitaminais papildytus kokteilius gali valgyti kiek nori daržovių“, – dalijosi ji. Vėliau nebejautė jokio sunkumo, nes du kartus per dieną galėjo valgyti normalaus maisto ir tik tris valgymus keisti kokteiliais.

Dar po kiek laiko, pasiekusi planuoto rezultato, Renata normaliai valgė tris kartus ir du valgymus keisdavo kokteiliais.

Pasiekusi rezultato, vėl pradėjo bet kaip maitintis

Sulieknėjusi, kiek norėjo, moteris tik kartą per dieną gerdavo kokteilį, paprastai vietoje vakarienės, kad palaikytų stabilų svorį.

Įdomu tai, jog po kurio laiko, visiškai nustojusi keisti valgymus kokteiliais, Renata pradėjo bet kaip maitintis ir 6 kilogramai iš numestų 26 grįžo.

Vaišės

„Tačiau vėl vietoje valgymų pradėjusi gerti kokteilius vėl juos sėkmingai numečiau“, – pasidžiaugė DELFI pašnekovė.

Šiuo metu Renata savo svoriu patenkinta, tačiau kokteiliais valgymus keičia vien dėl to, kad gautų visų reikiamų medžiagų: „Nors kartą per dieną vieną valgymą keičiu kokteiliu, dažniausiai tuo metu, kai užsinoriu kažko saldaus. Užuot pirkusi pyrago ar saldainių, išgeriu vanilės ar braškių skonio kokteilį“.

Toks būdas malšinti alkį ar saldumynų poreikį moteriai patogus, nes gražindama klientes ji gali pasisotinti neatsitraukdama nuo darbų: „Darbo metu visiškai neturiu laisvo laiko, tad įsipilu kokteilio į taurę, išgeriu ir esu soti“.

Brangus malonumas

Nuo kokteilio ji teigė niekada taip neapsunkstanti, kaip pavalgiusi stipresnio maisto, o reikalingų medžiagų ir energijos gauna daug. Tai dar vienas argumentas, kodėl Renata normalius pietus keičia kokteiliu.

„Plaukai, oda, nagai, bendra savijauta rodo, kad reikalingų medžiagų man pakanka. Tiesa, be kokteilių dar papildomai vartojau žuvų taukų su vitaminu D ir alyvuogių aliejaus papildą“, – prisiminė ji.

Valgymus keisti vienu ar keliais kokteiliais nėra pigu. „Tačiau nuėjęs į kavinę už tris eurus sveikai, kokybiškai taip pat nepapietausi, o už 43 eurus galima nupirkti 15 porcijų valgymo pakaitalų. Vienas „valgymas“ kainuoja nepilnai 3 eurus”, – skaičiuoja Renata.

Vilnietės nuomone, geriausia jos išbandytų lieknėjimo priemonių reklama – ji pati. Paklausta, kiek jos klienčių jau išbandė tokį būdą lieknėti, Renata sakė: „Penkiolika jau tikrai nuolat vartoja. Pusė jų – tik tam, kad palaikytų sveiką gyvenseną ir gautų vitaminų, kurių žiemą pradeda trūkti. Šios klientės kokteiliu dažniausiai keičia vakarienę. Kita pusė klienčių maistą keisdamos kokteiliais siekia sumažinti svorį“.

Pasirinkimą vadina patogesniu ir sveikesniu

Kaip pasakojo moteris, jos pusseserė po keturių vaikų gimdymo vietoje valgymų gerdama jos pasiūlytų kokteilių atsikratė apie 25 kg ir iki šiol juos vartoja, žinoma, pasportuodama, kad sutvirtėtų raumenys.

Jeigu žmonės normaliai maitintųsi, nereikėtų jokių kokteilių. Šiam gydytojų kartojamam argumentui Renata pritaria, tačiau su sąlyga, kad svorio norintis numesti žmogus pasiryžęs pats skaičiuoti, kiek jam į dieną reikia baltymų, angliavandenių, riebalų, valgo tik tinkamai subalansuotą maistą – susiskaičiuoja kalorijas, susiperka, susisveria produktus.

„Jeigu žmogus pasiryžęs tai daryti, tikrai galima apsieiti be pagalbinių priemonių, tačiau man asmeniškai tai per sunku. Gyvenimo tempas beprotiškas, tad aš pasirinkau nesukti galvos ir naudotis tuo, kas už mane padaryta – imk ir vartok. Aš pasirinkau šį variantą, kaip paprastesnį, greitesnį, sveikesnį“, – sakė Renata.

Gydytoja-dietologė: niekas nepakeis tikro maisto

„Užrašas skelbiantis, kad maisto papildai nepakeičia maisto, yra labai teisingas. Papildų įvairovė – begalinė, tačiau net ir teoriškai neįmanoma suvartoti tiek visokių papildų, kad nereikėtų įprasto maisto“, – DELFI sakė gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Kaip pabrėžė specialistė, su maistu mes gauname net kelias dešimtis pavadinimų įvairiausių medžiagų. Ir toli gražu ne visos tos medžiagos yra ir gali būti papildų sudėtinė dalis. O kiek dar maisto sudedamųjų dalių neištirta, nežinoma.

„Žodžiu, tikro maisto jokia tabletė nepakeis“, – pabrėžė gydytoja dietologė išskirdama vos pora išimčių. Viena jų – specialūs medicininės paskirties produktai, kurie naudojami įvairių ligų atvejais, kai, pvz., žmogus negali vartoti įprasto maisto.

„Tai specialiai subalansuoti kokteiliai, kuriuose yra svarbiausių maistinių medžiagų, ir kuriuos, prireikus, ligoniai gali vartoti ilgą laiką. Dar viena kategorija – tai mažo kaloringumo pakaitinis maistas, skirtas siekiantiems sumažinti svorį. Toks maistas pakeičia vieną ar kelis valgymus per dieną, ir gali būti vartojamas tik ribotą laiką“, – pabrėžė D. Pipiraitė.

Nustojus tokį maistą vartoti, riziką grįžti prie senų mitybos įpročių gydytoja dietologė vadino labai didele.

„Tam, kad toks maistas nenuviltų, o padėtų koreguoti svorį, jo vartojimą reikia teisingai suplanuoti, be to, turi būti skirtas ypatingas dėmesys tam, koks maitinimasis bus nutraukus šio maisto vartojimą. Taigi, nepamirškime, kad lieknėjimas yra kompleksiškas procesas, kurio svarbiausias komponentas – žmogaus motyvacija bei ilgalaikiai valgymo įpročiai“, – priminė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)