Vietoje įprasto atsakymo – skaičiai ir raidės

Atsidariusi e.sveikata sistemą, prie atlikto tyrimo rezultato Gabrielė pamatė tokį sakinį: „SARS-CoV-2 RNR, S ir RdRP genai – RASTA. 19,09 Ct (slenkstinis ciklas), S ir RdRP genai nustatomi viename kanale.“

Įprastai prie atlikto tyrimo rezultato įrašoma RASTA arba NERASTA.

„Manau, kad ne visi žino, kas tai, ką reiškia toks atsakymas, aš irgi nežinojau. Aišku, viską galima rasti internete, bet turėtų būti paaiškinama kažkaip visiems, prieš pradedant skelbti e.sveikatoje“, – rašė skaitytoja.

COVID-19 atsakymas e.sveikata sistemoje

Tokie duomenys svarbesni laboratorijoms nei pacientams

Pasiteiravome Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), ką reiškia toks tyrimo atsakymas ir kodėl jis pateiktas būtent taip.

Pasak SAM spaudos atstovo Julijano Gališanskio, tokia atsakymo formuluotė nėra standartinė.

„Tai yra teigiamas PGR tyrimo rezultatas, tačiau formuluotė nėra standartinė – pateikiama papildoma informacija apie SARS-CoV-2 viruso genus taikinius, kuri yra svarbi laboratorijos specialistams, bet paprastai nėra reikšminga pacientams“, – trumpai atsakė SAM atstovas.

Išsamesnio atsakymo paprašėme klinikos „Antėja“ specialistų.

Koronavirusas

„Nuotraukoje matosi, kad tyrimą atlikusi laboratorija SARS-CoV-2 RNR nustatymui naudoja reagentus, kurie nustato koronavirusui būdingus S ir RdRP genus. Jų naudojamuose rinkiniuose šie du genai aptinkami viename detekcijos kanale, tai reiškia, kad šie du genai nėra diferencijuojami reakcijos metu, o aptinkami viename detekcijos kanale. Tai yra, jeigu viruso RNR nustatoma, matysis tik 1 kreivė tyrimo atlikimo metu.

Laboratorija parašė, kad nustatyta ct reikšmė yra 19,09. Šis skaičius rodo, kuriame polimerazės grandininės reakcijos cikle pradėjo kilti minimo mėginio kreivė. Pagal šį skaičių galima spręsti, kad viruso RNR kiekis mėginyje tikrai yra didelis. Iš nubrėžtos atkarpos matosi, kad reagentai, kurie naudoti tyrimo atlikimui, iš viso atlieka 40 temperatūrų kėlimo ir leidimo ciklų, dėl kurių atliekama PGR reakcija ir viruso RNR yra padauginama (jeigu ji yra)“, – komentavo medicinos biologė Ana Steponkienė.

Pasak biologės, pateikusi tokiame formate tyrimo rezultatą, laboratorija pateikė informaciją, savotišką komentarą, kokie genai buvo nustatomi ir kokiame cikle nustatytas mėginyje SARS-CoV-2 RNR.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)