Vyras pasakojo apie Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų pacientams sukurtą paslaugą – Internetinę paciento kortelę (IPK).

IPK – kas tai?

Gydymo įstaiga informuoja, kad IPK yra prieiga prie paciento ligos istorijos. Sistema yra sukurta VUL Santaros klinikų ir jų rėmėjų lėšomis. Pasirašius sutartį ir prisijungus prie savo internetinės paciento kortelės, matomi visi Santaros klinikose sukurti elektroniniai dokumentai, atlikti tyrimai ir vaizdai. Prisijungimas pacientui nekainuoja, Santaros klinikos apmoka ir trumpąsias SMS žinutes, siunčiamas pacientui prisijungiant ar pamiršus slaptažodį.

„Naudotis IPK gali kiekvienas, turintis mobilų telefoną Santaros klinikų pacientas, susipažinęs su IPK naudojimosi sąlygomis ir jas pasirašęs. Tai galima atlikti (t. y. užsiregistruoti IPK sistemoje) šiose vietose: Priėmimo skyriuje, gulantis į stacionarą; Konsultacijų poliklinikoje, atvykus konsultuotis; Informacijos skyriuje darbo metu“, – rašoma internetinėje įstaigos svetainėje.

DELFI skaitytojas, norėjęs užsiregistruoti internetu, ir supratęs, kad to padaryti jam nepavyks, susisiekė su atsakingais asmenimis pasitikslinti – ar iš tiesų užsiregistruoti reikia atvykti į klinikas.

Pacientui atsakė vyriausioji specialistė Violeta Terleckienė: „Pasirašyti naudojimosi sąlygas (sutartį) galima tik atvykus į VšĮ VUL Santaros klinikas nuo 7:00 val. iki 15:30 val. darbo dienomis Poliklinikos 7 a. P701, P712 kab. Būtina turėti asmens identifikacinį dokumentą ir mobilųjį telefoną. Nuotoliniu būdu IPK pasidaryti galimybės nėra, nes mūsų sistema negali patikrinti jūsų e. parašo.“

Santaros klinikų pacientas negalėjo patikėti: kortelė „internetinė“, o užsiregistruoti vis dėlto internetu neįmanoma.

VUL Santaros klinikos

Saugo paciento duomenis

Santaros klinikų informacinių technologijų centro direktorius Romualdas Kizlaitis paaiškino, kodėl taip yra: „Norint gauti tiek popierinės ligos istorijos kopiją, tiek prieigą prie IPK, pagal galiojančią tvarką, būtinas prašymas, kurį pacientas parašo atvykęs į įstaigą.

Atvykus pasirašyti IPK sutarties ar prašymo gauti ligos istorijos kopiją, būtina turėti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą arba notaro patvirtintą įgaliojimą atstovauti kitą asmenį.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad Valstybė žmogaus sveikatos duomenis yra priskyrusi prie ypatingos saugos duomenų. Pavyzdžiui, banke negalima atsidaryti savo sąskaitos nenuvažiavęs jų darbo metu ir nepasirašęs sutarties, todėl kai kam tai gali atrodyti perteklinis reikalavimas, bet tai yra būtina dėl paties paciento duomenų apsaugos.“

Ieško lėšų tobulinimui

Užsiregistruoti dėl IPK nėra patogu ir dėl nustatyto laiko – darbo dienomis nuo 7 val. iki 15.30 val.

„Darbo laikas Santaros klinikų Informacijos skyriaus, kaip ir daugelio kitų Santaros klinikų skyrių, yra nuo 7 val. iki. 15.30 val. Jo metu priimami prašymai popierinės ligos istorijos kopijai gauti ir pasirašomos Internetinės paciento kortelės sutartys, – komentavo R. Kizlaitis. – Internetinei paciento kortelei tobulinti ieškome lėšų, jas suradus, sukursime galimybę pacientams nuotoliniu būdu pasirašyti sutartis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)