„Visi tėvai labai išsigandę, informacijos nėra“, - telefonu sakė ji.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jolanta Kuklytė DELFI patikino, kad naujų mirties atvejų dėl šios infekcijos nėra.

„Asmens sveikatos priežiūros institucijos dėl to mūsų neinformavo. Galiu patvirtinti tik tai, kad buvo fiksuotas atvejis, jog vaikas Avižieniuose užsikrėtė meningokoko infekcija, tačiau mirties patvirtinti ar paneigti negaliu“, - sakė specialistė.

Avižienių gimnazijos direktorė Valerija Orševska DELFI sakė buvusi informuota, kad vaikas sunegalavo jau pirmadienį.

„Dabar man niekas neskambino, tad nežinau, būklė gerėja ar prastėja. Iš visuomenės sveikatos centro pirmadienį gavome informaciją, kad vaikas serga. Mes tikime, kad viskas yra gerai tai mergaitei. Dar šiandien mačiau jos klasės auklėtoją, ji man nieko nesakė, tad tikimės, kad gal ta mergaitė jau namuose“, - vylėsi direktorė.

Praėjusią savaitę nuo meningokoko infekcijos Pabradėje, Švenčionių rajone, mirė dvi mergaitės - viena buvo 9 mėnesių, kita – pradinių klasių mokinė, gimusi 2009 metais. Mergaitės buvo iš skirtingų šeimų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet meningokoko infekcija iš viso diagnozuota 22 asmenims (dauguma jų – vaikai iki 14 metų). Įskaičiuojant naujausius du atvejus, mirė keturi asmenys: 8 ir 9 mėnesių bei 4 ir 7 metų vaikai.

Mirtis gali atsėlinti per parą

Kaip DELFI anksčiau sakė mokslų daktarė Daiva Radzišauskienė, ūmūs smegenų ir jų dangalų uždegimai pasireiškia karščiavimu ir labai dideliu galvos skausmu. Tačiau kaip greitai progresuoja, priklauso nuo sukėlėjo. Bakteriniai meningitai progresuoja labai greitai, žaibinė, dažniausiai meningokoko sukelta meningito forma ir per parą gali baigtis mirtimi.

„Taip kad jei pasireiškia karščiavimas, odos bėrimas ir galvos skausmas, riekia skubiai į ligoninę“, - pabrėžė infekcinių ligų gydytoja.

Sunerimti reikėtų, jei temperatūra aukštesnė nei 38, tačiau, pasak dr. D. Radzišauskienės, ne visada priežastis – meningokokinė infekcija. Smegenų uždegimą gali sukelti ir pneumokokas, kurio atveju bėrimai pasireiškia rečiau. Ligoniams skauda galvą, vieniems tą pačią parą, kitiems po trijų pradeda trikti sąmonė. Pacientai tampa neramūs, sujaudinti, nebežino, kur yra. Tai irgi signalas, kad kuo greičiau reikia vykti į stacionarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)