Pagrindinis paciento nusiskundimas buvo kairėje kapšelio pusėje jau pusę metų apčiuopiamas darinys. Kadangi urologams toks nusiskundimas nėra retas atvejis, šie paauglį paguldė į ligoninę tyrimams, biopsijai, buvo įtariamas sėklidžių vėžys.

„Šalinant tą darinį išlindo į kirmėlę panašus daiktas. Visi buvome labai nustebinti, nes nesame matę nieko panašaus. Ir darinys tą pačią dieną buvo išsiųstas į parazitologijos laboratoriją“, – pasakojo V. Kazlauskas.

Toks atvejis, pasak V. Kazlausko, pirmas ne tik jo, bet ir kitų, už jį vyresnių kolegų karjeroje. Iš sėklidžių išoperuotas ir specialiame tirpale laikomas kirminas šiandien Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Prieš tyrimą specialistai parazitą išmatavo, pasak Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos parazitologės Daivos Veitienės, jo ilgis – 13,3 cm.

„Matot, kaip dešimto numerio baltas siūlas atrodo“, – priduria medikė.

Šios kirmėlės apsigyvenimas po žmogaus oda yra įprastas Indijoje, tačiau Lietuvoje – ne. Parazitologė D. Veitienė sako, kad pora atvejų buvo, kai kirmėlė apsigyveno vyro lytiniuose organuose, keturi – kai ji buvo išoperuota iš akių, net ir iš akių voko. Taip pat parazitas buvo rastas galvos srityje, du kartus krūtinėje.

Ši kirmėlė vaikino sėklidėse – dirofiliaria repens, kuri yra šuns, katės, lapės paodžio kirminas. Pasirodo, jog gyvendamos gyvūno odoje jos nuolat veda mažas lervutes. Uodas įkanda, pavyzdžiui, šuniui, geria jo kraują, tačiau jei šuo mosteli uodega ir uodę nubaido, ji prisisotinusi kraujo dar nebūna. Tada ši nubaidyta tupia ant artimiausio šiltakraujo, jei nebūna šuns ar kito gyvūno – ant žmogaus.

Po gyvūno siurbdama jau žmogaus kraują, uodė perduoda lervutes žmogui. O mūsų kūne lervutė virsta kirmėle – jeigu patelė, ji gali užaugti ir iki septyniolikos centimetrų, patinėlis būna penkių septynių centimetrų ilgio. Žmogaus kūne auganti kirmėlė keliauja paviršiumi, čia pat – po oda.

Deja, tačiau jokių būdų apsiginti nuo šio parazito nėra – belieka dažniau nuo savęs baidyti uodus, o gyvūnų kraują dėl kirmėlių galima ištirti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)