Norėjo išsiaiškinti, ar keistas mokinių elgesys susijęs su el. cigaretėmis

Tai, kad elektroninės cigaretės yra didžiulė problema tarp mokinių, kalbama jau seniai. Ne paslaptis ir tai, kad į jas galima įpilti kone bet ko, todėl niekas tiksliai nežinojo, ką rūko mokiniai. Visgi viena laboratorija Kaune pradėjo atlikti tyrimus, kuriais bando išsiaiškinti, kokios medžiagos yra el. cigarečių skysčiuose. Tyrimų rezultatai smarkiai nustebino.

Gamtos ir tiksliųjų mokslų mokyklos Kauno tvirtovės VII forto vadovas Vladimiras Orlovas pasakoja, kad pradėti tirti, kokios medžiagos yra rūkomos mokinių, sugalvojo dar visai neseniai.

„Mes esame švietimo įstaiga, patys dirbame su moksleiviais, mums ši problematika pakankamai gerai žinoma. Esame gamtos mokslų mokykla, pernai pradėjome vystyti organinės chemijos kryptį, todėl atsirado laboratorija, kuri naudojama analitiniams tyrimams. Kai ieškojome mokiniams temų, kur galėtume panaudoti savo turimą aparatūrą, pagalvojome, kad elektroninių cigarečių skystis būtų pakankamai įdomi tema.

Prieš porą mėnesių į mus pradėjo kreiptis įvairios mokyklos, kurios atimdavo iš mokinių elektronines cigaretes ar jų skysčių buteliukus. Taip pat pastebėjo labai keistą mokinių elgesį mokykloje, toks elgesys nėra normalus sveikiems vaikams, todėl mūsų paprašė ištirti ir pasakyti, ar el. cigaretės gali būti susijusios su tokiu elgesiu“, – apie tyrimų pradžią kalbėjo V. Orlovas.

El. cigarečių skysčių analizė

Vienu lašu daugiau ir ištiktų mirtis

Pradėjus tirti skysčius iš pradžių buvo pastebėta, kad juose yra didžiulė nikotino koncentracija, kuri mažiausiai 5 kartus viršija įstatymų nustatytą normą.

„Tokios koncentracijos poveikis smegenims yra labai stiprus, iki sąmonės netekimo“, – sakė pašnekovas.

Tačiau milžiniškos nikotino koncentracijos – ne vienintelė blogybė.

„Užvakar vienas iš mums atneštų įrenginių buvo dar įdomesnis. Nikotino jame buvo labai nedaug, bet buvo aptiktos dvi narkotinės medžiagos. Viena iš jų sintetinės prigimties, padaryta nelegaliai dirbančioje laboratorijoje. Kita medžiaga yra gamtinės kilmės, kanabinoidai, vadinama žolė“, – kalbėjo V. Orlovas.

Pasak pašnekovo, mokiniai pasakoja, jog pastaruoju metu itin madinga į elektronines cigaretes skysčius susimaišyti patiems – maišoma iš įvairių buteliukų, tad paaugliai patys nežino, kas iš to išeis, o pilama tiesiog „iš akies“. Dažniausiai skysčiai gaunami iš platintojų mokyklose arba vyresnių brolių, seserų.

„Rezultatas būna toks, kad nikotino dozės būna perteklinės, tai itin pavojinga, nes širdis gali neatlaikyti. Vienu lašu daugiau ir ištiktų mirtis“, – sakė V. Orlovas.

Rūkantiems paaugliams tokios medžiagos turi itin didelį poveikį, o mišinį darant su nikotinu, priklausomybė išsivysto labai greitai.

„Pasekmės sveikatai yra labai blogos, užteks mėnesį pavartoti tokį skystį ir vaikas be jo jau nebegalės, jis taps visiškai priklausomas nuo to skysčio ir jo tiekėjo. Negavus dozės, jis labai blogai jausis. Be to, narkotinės medžiagos veikia į paauglių smegenis, tai gali turėti labai liūdnų pasekmių. Nebekalbant apie galimybę mokytis, įsisavinti kursą. Po tokių medžiagų vaikas turi nulinę galimybę mokykloje kažką išmokti“, – kalbėjo V. Orlovas.

Sukontroliuoti tokių skysčių atkeliavimą mokiniams į rankas yra itin sudėtinga, dažniausiai nė neįmanoma. Pasak V. Orlovo, skysčiai yra labai pigūs, o talpos labai mažos, tad persivežti juos per sieną ar atsinešti į mokyklą – labai lengva.

„Faktas yra tas, kad neįmanoma sukontroliuoti skysčių ir jų turinio, o kas juose atsiras rytoj – nežinome“, – sakė V. Orlovas.

Po parūkymo gresia ir mirtis

Kiek anksčiau „Delfi“ apie el. cigaretes yra pasakojusi klinikinės toksikologijos gydytoja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Gabija Laubner-Sakalauskienė. Pasak gydytojos, medikams jau nekelia nuostabos el. cigaretėse randami žiurknuodžiai ar kitos medžiagos.

„Žmonės tai nusiperka dažniausiai patys nežinodami, o žiurknuodžiai sustiprina kanapių poveikį. Į el. cigarates galima įdėti viską, ką nori. Pati cigaretė yra tik įrankis, kaip koks švirkštas. Į švirkštą galima įdėti vaistą, ir bus suleistas vaistas, jei bus narkotikas, suleisi narkotiką. Taip pat ir su el. cigaretėmis. Galima užpildyti nikotino turinčiais produktais arba tabaku, o galima ir psichoaktyviomis medžiagomis“, – „Delfi“ sakė G. Laubner-Sakalauskienė.

Gydytojos teigimu, jau buvo ne vienas atvejis, kai žmonės į ligoninę pateko dėl apsinuodijimo po el. cigarečių parūkymo. Tuo metu tiek JAV, tiek Europoje yra užfiksuota itin sunkių atvejų, kai po el. cigarečių kai kurie netgi mirė.

Elektroninių cigarečių poveikis ištyrinėtas dar labai mažai, todėl nėra iki galo aišku, koks jis bus ilgalaikėje perspektyvoje. Viskas daug paprasčiau su įprasta, tradicine cigarete – kadangi ji gaminama jau ilgą laiką, ilgalaikis poveikis gerai žinomas – rūkymas siejamas su širdies, kraujagyslių, smegenų ligomis, vėžiu.

Neapsigaukite – visiems gerai žinomas alkaloidas nikotinas, pasirodo, yra abejose šiose cigaretėse. Tačiau tradicinėje cigaretėje yra daugiau dervų, kai tuo metu elektroninės cigaretės kaitinamasis skystis yra pagamintas riebalų pagrindu, kuriame ir susiformuoja toksinės medžiagos. O pastarųjų elektroninėje cigaretėje – daugybė. Ir ne visos jos gerai ištirtos.

Gabija Laubner

„Toksinių medžiagų elektroninėje cigaretėje yra labai daug. Geriausiai ištirtos yra maždaug 20. Vienų jų yra ir elektroninėse, ir tradicinėse, bet kai kurios dozės skiriasi. Pavyzdžiui, elektroninėje cigaretėje sunkiųjų metalų yra mažiau, bet jie skirtingi. Kol kas dar neaišku, ar jų skirtingumas yra nuodingesnis, ar ne“, – kalbėjo gydytoja toksikologė.

Pasak pašnekovės, elektroninėje cigaretėje esančių degių produktų ilgalaikis poveikis plaučiams ir sveikatai dar visai nežinomas. Tiesa, galima sakyti, kad toksinių medžiagų joje mažiau, tačiau nereikia dėl to pernelyg džiaugtis – jų įtaka gali būti stipresnė nei tradicinių.

Užpildyti galima bet kuo

Nežinomybė dėl ilgalaikio tokių produktų poveikio nėra vienintelė problema. Elektroninę cigaretę galima užpildyti praktiškai bet kuo – tiek nikotino turinčiais produktais, tiek psichoaktyvių medžiagų turinčiais produktais. Tai reiškia, jog visiškai realu, kad mokinys, rūkydamas elektroninę cigaretę, bus paveiktas ne tik nikotino, bet ir kanapių, sintetinių katinonų, kanabinoidų.

Pašnekovė pastebi, kad šiomis narkotinėmis medžiagomis paaugliai nevengia svaigintis naudojant elektronines cigaretes.

„Žinoma, paaugliai iš viso neturėtų rūkyti jokių cigarečių, nes tai psichoaktyvi, nikotino turinti medžiaga. Jie net neturi jų įsigyti. Jei jų įsigyja nelegaliai, į vidų gali būti pridėta įvairių produktų“, – kalbėjo G. Laubner.

Gydytojos teigimu, plačiai nuskambėjusios mirtys dėl elektroninių cigarečių taip pat siejamos su jose buvusiais tam tikrais kanapių daviniais bei sintetiniais katinonais, kanabinoidais.

O tiesioginis plaučių pažeidimas, pasak pašnekovės, gali būti nuo riebalų, esančių šioje cigaretėje.

Elektroninės cigaretės

Pastebima nauja narkotinių medžiagų vartojimo tendencija

Praėjusiais metais pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, kai jomis buvo apsinuodiję nepilnamečiai asmenys mokyklose. Šiuo metu pastebima nauja narkotinių medžiagų vartojimo tendencija, kurią prokurorai sieja su elektroninių cigarečių paplitimu.

Kyla klausimų, kaip paaugliams pavyksta gauti skysčius el. cigaretėms su psichoaktyviosiomis medžiagomis. Pasak G. Laubner, dažniausiai tam padeda pilnamečiai draugai ir elektroninės parduotuvės, kuriose amžius netikrinamas.

„Kai kurios medžiagos tam tikru metu būna legalios. Tuo metu, kai yra susintetinamos, ypač naujos medžiagos, dažniausiai tai yra laboratorijos Kinijoje, kol bus uždraustos naudoti užtrunka iki pusės metų. Todėl ta medžiaga tam tikrą laiką gali būti legali“, – kalbėjo G. Laubner–Sakalauskienė.

Gydytoja pasakoja, kad daug nerimo kelia tai, jog psichoaktyvių medžiagų vartojimas jauname amžiuje itin paveikia smegenis, o vėliau tokie pacientai kenčia nuo įvairių psichinių patologijų.

„Mes susiduriame jau su suaugusiais žmonėmis ligoninėje, bet jų psichika tam tikra dalimi jau būna pažeista. Kai paklausiame suaugusio žmogaus, kuris turi psichiatrinę patologiją, ir patenka į gydymo įstaigą dėl psichozės, suicidinių minčių, ar jis rūko kanapes, labai dažnas atsakymas būna teigiamas. Tada klausiame, kada pradėjo rūkyti kanapes. 99 proc. asmenų atsakys, kad pradėjo vartoti iki 18 metų.

Elektroninė cigaretė

Kai smegenys tik besiformuoja, dėl kanapių jos yra tiesiogiai paveikiamos. Nenorėčiau priešinti visuomenės, kad kanapė vienareikšmiškai blogai ar gerai. Natūralioje kanapėje THC koncentracija dažniausiai būna tokia maža, kad kita medžiaga, CBD, padengia neigiamas pasekmes. Tačiau 90 proc. Europoje užaugintų kanapių yra sintetinės ir užaugintos lempų šviesoje. Todėl CBD nebeatsveria žalos“, – sakė G. Laubner–Sakalauskienė.

Gydytojos teigimu, geriausiai veikianti prevencinė programa paaugliams yra jų užimtumas. Todėl labiausiai reikėtų rūpintis, kad po pamokų paaugliai galėtų eiti sportuoti, užsiimti muzika ar kita mėgstama veikla.

Be to, ir patys tėvai turėtų kalbėti su savo vaikais apie psichoaktyviąsias medžiagas, jų žalą, bet nepamiršti ir pasakyti, kodėl tokios medžiagos vartojamos.

„Vaikui visą laiką kyla klausimas, kodėl tiek žmonių vartoja tas medžiagas, jei jos tokios žalingos? Tėvai turėtų neslėpti ir šitos informacijos“, – kalbėjo gydytoja toksikologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją