Savo jėgomis darbo neradęs vyriškis kreipėsi pagalbos į Alytaus darbo biržą. Jai alytiškis pirmiausia privalėjo pateikti medikų pažymą. Rekomendacinėje pažymoje gydytojai konstatavo, kad vyras dirbti gali, išskyrus darbus, susijusius su dažnu lankstymusi, sunkių daiktų kilnojimu.

Atsisakė paslaugų

Kadangi R.Dambrauskas yra baigęs pramoninės ir civilinės statybos studijas politechnikume, jam buvo pasiūlyta dirbti pagalbinius darbus butų ūkyje. Alytiškis apsidžiaugė ir nuskubėjo į polikliniką antros gydytojų pažymos, kad galėtų dirbti jau konkretų darbą. Čia R.Dambrauskui teko nusivilti. "Išvadose medikai parašė, kad negaliu kelti daugiau kaip 15 kilogramų, lankstytis. Todėl darbdaviai iškart atsisakė mano paslaugų", - pasakojo vyras.

Praėjus vos porai savaičių nuo pirmo siūlymo R.Dambrauskas sulaukė antrojo - dirbti viešuosius darbus. Tačiau medikų sprendimas buvo toks pat: su statyba ir remontu susijusių viešųjų darbų alytiškis dirbti negali.

Gal laukė kyšio?

Prieš dvejus metus gavęs darbo biržos siuntimą R.Dambrauskas dirbo viešuosius darbus Alytaus sporto ir rekreacijos centre. "Tada jokių problemų nekilo. Kodėl dabar man draudžia juos dirbti? Dukart kreipiausi į NDNT, bet gydytojų komisija abu sykius vienbalsiai nusprendė, jog dėl buvusių stuburo problemų dirbti galiu. Vieniems - sveikas, kitiems - ligonis", - negali suprasti medikų nesusikalbėjimo alytiškis.

Praėjusią vasarą vyrui buvo atlikta skrandžio operacija, tačiau NDNT atstovai jam aiškiai pasakė, kad tai jokia kliūtis pradėti dirbti. Be to, alytiškis ir pats gerai jautėsi. Šiemet R.Dambrauską buvo surakinęs stuburo skausmas, tačiau suleidus vaistų sveikata iškart pasitaisė.

"Išduodami pažymą, kad negaliu sunkiai dirbti, gydytojai vis tvirtino, jog dėl mano ligos turi būti nustatytas darbingumo lygis. Vadinasi, jei nori, kad tai padarytų, reikia duoti pinigų. Patekęs į tokią padėtį žmogus išsigąsta ir sumoka", - piktinosi vyriškis.

Tenka vegetuoti

R.Dambrauskas išsituokęs. Dukra dirba ir mokosi Olandijoje, sūnus mėgina įsitvirtinti Airijoje. Vyras tikino nenorintis prašyti vaikų pagalbos, nes pats dar gali save išlaikyti. Tačiau jo biudžetas itin kuklus.

Pastaruoju metu R.Dambrauskui tenka verstis iš 256 litų socialinės pašalpos. Laimė, sesuo priėmė gyventi į savo namus. Stogą virš galvos vyriškis turi, tačiau mėsos ant jo pietų stalo būna labai retai. Pagrindiniai produktai, iš kurių R.Dambrauskas gaminasi valgyti, - grikių kruopos ir makaronai. Dėl prastos mitybos pablogėjo vyro kraujas, o nesėkmingos pastangos susirasti darbą įvarė jį į neviltį.

Pasigenda konkretumo

Kaip padėti į beviltišką padėtį patekusiam žmogui? "Jeigu R.Dambrausko situacija tokia sudėtinga, reikia taikyti profesinės reabilitacijos programą. Medikai tai puikiai žino. Tada būtų galima žmogui pasakyti, ką jis gali dirbti, o ko - ne. Jei paaiškėtų, kad negali dirbti, nustatytų darbingumo lygį", - teigė Alytaus darbo biržos karjeros planavimo vedėja Alma Miliuvienė.

Anot jos, atvejų, kai rekomendacinėje pažymoje medikai žmogui leidžia dirbti, o nurodžius konkrečią darbovietę, jų atsakymas būna neigiamas, vis dar pasitaiko. "Tokios pažymos galėtų būti konkretesnės, tada ir žmogų mažiau reikėtų siuntinėti, ir darbdavys galėtų greičiau apsispręsti, ir mums mažiau darbo būtų", - įsitikinusi A.Miliuvienė.

Gydytojai teisūs?

"Kodėl R.Dambrauskas atsidūrė tokioje situacijoje, paaiškinti nesudėtinga", - sakė Alytaus poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Elvina Machankovienė. Anot medikės, vyrui diagnozuota stuburo išvarža, todėl dirbti fizinio darbo, susijusio su lankstymusi, sunkių daiktų kilnojimu, jis negali, ir nė vienas gydytojas, matydamas tokią diagnozę, kitokios rekomendacijos nerašys. Prieš dvejus metus R.Dambrauskas dirbo viešuosius darbus, medikai tam neprieštaravo, tačiau šiais metais jis turėjo nusiskundimų dėl stuburo. Kad NDNT nenustatė R.Dambrauskui darbingumo lygio, esą normalu, mat alytiškiui nebuvo taikomas intensyvus gydymas. Bėda ta, jog kai kurie medikai neatsakingai kalbėdami suformavo kitokią nuomonę.

R.Dambrauskas nežada pamiršti šio reikalo ir ketina kreiptis į teisėsaugininkus. Šie turėtų atsakyti į klausimą, ar medikų elgesys nepažeidė vyro teisių, kai jam nebuvo nustatytas nei nedarbingumo lygis, nei leidžiama dirbti viešųjų darbų.