Spaudos konferenciją ministras pradėjo nuo naujienų, kad Vyriausybė nusprendė, jog keliauti į kitas Baltijos šalis iš Lietuvos bus galima be ribojimų, nes ir Latvijoje, ir Estijoje situacija panaši.

Taip pat ministras sakė, kad Klaipėdos hospise antrą kartą ištyrus pacientus 12 mėginių buvo neigiami, tačiau duomenys kol kas preliminarūs. Jei duomenys pasitvirtins, tai reikš, kad hospise daugėja pasveikusių asmenų.

A. Veryga teigė, kad šiuo metu Nacionaliniam kraujo centrui itin trūksta kraujo donorų, todėl ragino visus galinčius gyventojus jo paaukoti.

Ministras paminėjo, kad trečiadienį Vyriausybėje bus sprendžiami klausimai dėl toliau švelninamų karantino sąlygų. A. Veryga teigia, kad karantiną šiandien bus siūloma pratęsti iki gegužės 31 dienos.

„Bus šiek tiek plačiau sprendžiama dėl darželių ir ikimokyklinių grupių veiklos atnaujinimo, nes šiuo metu tokiomis paslaugomis gali naudotis tik tie, kurie neturi galimybės palikti kitur prižiūrėti savo vaikų. Dabar kalbame apie šiek tiek platesnį atvėrimą. Taip pat kalbame apie užsienio kalbų egzaminus, kurie reikalingi stojant į aukštąsias mokyklas, taip pat – apie renginius atvirose erdvėse, pradėti siūloma nuo 30 žiūrovų. Bus svarstoma sušvelninti grožio paslaugų teikimo sąlygas, dėl galimybės sportuoti lauke ar individualiai sporto klubuose ir vykdyti visų rūšių transporto priemonių teorinius bei praktinius egzaminus“, – kalbėjo A. Veryga.

SAM vadovas spaudos konferencijoje sakė, kad dar vienas židinys atsirado Respublikinėje Kauno ligoninėje, – buvo nustatytas pacientas, užsikrėtęs koronavirusu. Šiuo metu, pasak ministro, situacija vertinama ir nustatomi kontaktai.

Ypatinga padėtis sostinės bendrabutyje

Iš penkių vakar patvirtintų naujų užsikrėtimų atvejų trys užfiksuoti Kauno respublikinėje ligoninėje, vienas – Vilniaus psichiatrijos ligoninėje. Susirgo darbuotojas. Šis asmuo gyveno Antakalnyje, Grybo gatvėje 33. Šiame name, sako R. Lingienė, yra bendros virtuvės, dušai, gyventojai istoriškai – sveikatos priežiūros specialistai. Todėl NVSC kviečia šiame name gyvenančius medicinos įstaigos darbuotojus, kad jie atsilieptų, – būtų galima imtis prevencinių priemonių. R. Lingienė patvirtino, kad šiame name nustatytas jau antras atvejis. Svarstoma testuoti visus namo gyventojus.

R. Lingienės paklausus, kodėl prieš kelias dienas nebuvo susirūpinta, kai šiame bendrabutyje jau nustatytas vienas koronaviruso atvejis, NVSC vadovė atsakė, kad tuo metu iškart buvo atlikta epidemiologinė diagnostika.

„Vakar patvirtintas kitas atvejis, manau, viskas padaryta laiku. Kol kas tarp šių atvejų nematome sąsajų, bet vyksta tyrimas, visko gali būti“, – sakė R. Lingienė.

Penktasis antradienį nustatytas atvejis su sveikatos priežiūros įstaigomis nesusijęs.

Dar viena mirtis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje sakė, kad trečiadienį pasveikusių nuo koronaviruso skaičius Lietuvoje viršijo sergančiųjų skaičių. Iš viso pasveiko 718 asmenų.

Šiuo metu ligoninėse gydomi 92 pacientai, sergantys COVID-19, iš jų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 14, ventiliuojamų – 9, su deguonies kaukėmis – 24.

„Vakar dieną NVSC gavo duomenis apie dvi mirtis. Viena mirtis ištiko asmenį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, tai žmogus, gydytas Kartenos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Asmuo priklausė rizikos grupei ir pagal amžių, ir pagal ligas, kuriomis sirgo. Apie kitą mirtį informacija gauta iš Šiaulių respublikinės ligoninės, mirė Joniškio gyventojas, irgi priklausė rizikos grupei tiek pagal amžių, tiek pagal ligas.

Šiandien ryte, apie 10 valandą, buvo gauta informacija iš Kauno klinikinės ligoninės apie vieno asmens mirtį. Asmuo prieš tai gydytas Kauno respublikinėje ligoninėje, nustačius COVID-19 buvo pervežtas į Kauno klinikinę ligoninę. Priklausė rizikos grupei ir pagal amžių, ir pagal ligas, kuriomis sirgo“, – sakė R. Lingienė.

Anot R. Lingienės, situacija reabilitacijos įstaigoje „Pušyno kelias“ nepakito. Tyrimai buvo atlikti visiems darbuotojams, o 5 pacientams leista išvykti namo.

Iš viso šiuo metu Lietuvoje yra 280 izoliacijos besilaikančių sveikatos priežiūros specialistų. Pasak R. Lingienės, šiuo metu daugiausia jų – Klaipėdos apskrityje (net 128).

Siekiama diskredituoti ir apsunkinti Lietuvoje priimamus sprendimus kovojant su koronavirusu

Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre, kuruojantis dezinformacijos valdymo klausimus, Mažvydas Kunevičius spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo metu dezinformacijos ir konspiracijos teorijų, įvairių mitų skleidimas viešojoje erdvėje yra itin paplitęs ir išaugęs.

„Nuo vasario pirmos dienos Lietuvoje užfiksuoti 1036 klaidinančios informacijos atvejai, kuriais siekta diskredituoti ir apsunkinti Lietuvoje priimamus sprendimus kovojant su koronavirusu, norint skaldyti visuomenę, didinti informacinį triukšmą“, – sakė M. Kunevičius.

Dažniausiai tokiomis žinutėmis buvo skatinama nesilaikyti karantino sąlygų, nedėvėti apsauginių kaukių, protestuoti dėl apribojimų ir panašiai. Taip pat M. Kunevičius pastebi, kad itin suaktyvėjo antivakcininis judėjimas.

„Nepulkite skaityti visko, kas papuola. Sekite oficialius valstybinius tinklapius, socialinėje erdvėje atsirinkite patikimus žinių skleidėjus, nenaudokite vieno šaltinio gauti informacijai, nepasiduokite jausmams, provokacijoms“, – perspėjo M. Kunevičius.

Kai kurie medikai skundžiasi, kad negavo žadėtų padidintų algų. A. Veryga sako, kad algas moka gydymo įstaigos. „Sprendimus, kurie buvo reikalingi dėl lėšų rezervo panaudojimo, priėmėme. Stebėsime, kaip gydymo įstaigoms sekasi vykdyti įsipareigojimus“, – sako A. Veryga.

Paklaustas, kokių saugumo priemonių turės imtis ikimokyklinio ugdymo įstaigos, ar neturės būti sumažintos vaikų grupės dėl saugumo, ministras atsakė, kad saugumo reikalavimai derinami. Anot jo, rekomenduojama vengti vyresnio amžiaus ar rizikos grupės asmenų darbo vietoje. A. Veryga teigia, kad proporciškai mažas skaičius ikimokyklinio ugdymo darbuotojų yra vyresnio amžiaus ar priklauso rizikos grupei.

Paklausus, kiek ilgai dar reikėtų dėvėti kaukes ir ar tiesa, kad dar kelerius metus jas reikėtų nešioti senjorams, ministras atsakė, kad dar metus jų dėvėti tikrai nebus privaloma.

„Nors, kaip ir sakiau, prognozės – labai nedėkingas dalykas. Mėnesiai – tikėtinas scenarijus. Labiausiai tikėtinas savaičių klausimas, bet prognozuoti sudėtinga, karantiną šiandien bus siūloma pratęsti iki gegužės 31 dienos, vėliau bus rengiama nauja redakcija šito nutarimo“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, labiausiai tikėtina, kad prievolė masiškai dėvėti kaukes atvirose erdvėse ilgainiui dings, ji turėtų likti kalbant apie tokias vietas, kur žmonės susitinka.

„Ar tai būtų parduotuvės, prekybos centrai ar dar kas nors, kur žmonės susitinka ir sunku išlaikyti distanciją. Koks tai būtų laikotarpis, irgi, matyt, sudėtinga spėlioti šiandien. O, kalbant bendrai apie rankų higieną, asmens apsaugos priemonių naudojimą, jau esu ne kartą minėjęs, kad tikiuosi, jog kai kurie dalykai išliks, kalbant apie mūsų socialinį elgesį ir kultūrą, kaip tai yra priimtina kitose šalyse“, – kalbėjo SAM vadovas.

A. Veryga sako, kad šiandien bus sprendžiama dėl odontologų darbo atnaujinimo. Šiandien, teigia ministras, rekomendacijos, susijusios su odontologų darbu ir saugumu, nėra paruoštos, tad plačiai apie tai kalbėti jis negali.

Kiek seniau ministras, kalbėdamas apie sienų atvėrimą tarp Baltijos šalių, sakė, kad prieš tai reikia susitarti dėl bendrų principų, „kaip karantinuojame atvykusiuosius iš kitur, kaip juos tikriname arba atsekame“. Paklausus, kaip toks atsekimas vyktų ir ar tai reiškia, kad keliaujantys asmenys turėtų naudoti kokias nors specialias mobiliąsias aplikacijas, kurios leidžia stebėti jų buvimo vietą, ministras atsakė, kad kalbama apie visiškai laisvą judėjimą, dėl to šalys turi susitarti, kaip bus elgiamasi su atvykusiaisiais.

„Dėl programėlių – tokio siūlymo, kad į Baltijos šalis vykstantys gyventojai turėtų registruotis atsisiuntę programėles, nebuvo diskutuota, jei ir bus kalbama, tai tik nebent įvažiavus į kurią nors iš Baltijos šalių, ir tai bus sprendžiama bendrai“, – kalbėjo ministras.

Pasak SAM vadovo, kol kas dar nėra tikslių nurodymų, kaip turėtų vykti keliavimas tarp Baltijos šalių. Dėl šių nutarimų šalys turėtų tartis pirmadienį.

Paklausus ministro, kokios grožio paslaugos švelninant karantiną galėtų būti atnaujintos, A. Veryga sakė, kad šiuo metu siūloma nebeskirstyti tam tikrų procedūrų, o leisti atnaujinti darbą visiems, kurie galės užtikrinti saugumo reikalavimus.

„Siūlysime, kad laisviau būtų galima teikti maksimaliai daug paslaugų, bet laikantis saugumo reikalavimų, jog nepadidėtų grėsmė. O dėl sporto klubų – siūloma leisti individualias treniruotes, tam tikrus fizinius užsiėmimus iki 6 asmenų, laikantis tam tikrų sąlygų. Dėl baseinų – reikia pasikonsultuoti su infekcijų kontrolės specialistais. Jei yra galimybė užtikrinti saugumą, matyt, galima, bet tikrai būčiau skeptiškas“, – sakė A. Veryga.

Pasiteiravus, kada bus galima kieme ar kitoje vietoje susitikti su draugais, giminėmis, ministras atsakė, kad į svečius nueiti niekada ir nebuvo uždrausta. „Norėčiau priminti tam tikrus principus: nepamirškite, kad, nuėję į svečius, ten galite rasti rizikos grupės žmonių, o, užsikrėtę liga, ją galite nunešti. Todėl nerekomenduojama taip daryti. Kada galėtų būti bendras sąlygų sušvelninimas, nedrįstu spėlioti. Nors gauname daug užklausų dėl vestuvių ir jubiliejų. Turime suprasti, kad tokiomis aplinkybėmis užtikrinti saugumą būtų labai sudėtinga“, – sako ministras.

ULAC vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas yra sakęs, kad laboratoriniai testai irgi nėra tikslūs, – maždaug 30 proc. atvejų parodo klaidingai neigiamą rezultatą, nes virusas jau būna nukeliavęs tolyn organizmu, o tiriama nosiaryklė. A. Verygos pasiteirauta, ar jis pritaria, kad laboratoriniai testai nėra visiškai tikslūs ir kad reikėtų tirti abiem būdais – ir greitaisiais testais, ir laboratoriniais.
Atsakydamas į klausimą SAM vadovas pabrėžė, kad šis klausimas ne visai skirtas jam. „Būtų gerai, kad ekspertai, prieš keldami tokius klausimus viešojoje erdvėje, pasitartų su infekcijų kontrolės specialistais, laboratorijų specialistais, o ne keltų sumaištį viešojoje erdvėje.

Visko gali būti. Todėl ir sakome, kad neigiamas testo rezultatas nebūtinai reiškia, jog žmogus nėra užsikrėtęs. Testavimas nepaneigia karantino, izoliacijos poreikio“, – sako A. Veryga.

Paklausus, kokie nurodymai bus prasidėjus šiltajam sezonui, kai žmonės suplūs į paplūdimius, A. Veryga atsakė, kad kol kas tokios rekomendacijos dar nėra paruoštos.

„Lauktume ir savivaldybių aktyvesnio įsitraukimo, nes jau tapo tokiu blogu įpročiu kiekvienu klausimu laukti avansu iš ministerijos visokių išaiškinimų. Aš tiesiog noriu priminti, kad reikėtų galvoti, kaip išlaikyti bendrą principą, jog žmonės nesiburtų, nesudarytų galimybių plisti ligai“, – kalbėjo ministras.

Taip pat SAM vadovas sakė, kad trečiadienį Vyriausybėje bus svarstoma leisti lankyti sunkiai sergančius ligonius.

R. Lingienės buvo paklausta, ar šiandieninė mirtis yra susijusi su Kauno respublikinėje ligoninėje kilusiu židiniu. Ji patvirtino, kad šis atvejis yra susijęs.

Šiuo metu Lietuvoje ne nuo koronaviruso, bet turėdami šią infekciją mirė 3 asmenys. Pasak R. Lingienės, viena mirtis buvo smurtinė, antru atveju asmuo nusižudė, trečias žmogus mirė dėl kitų, su gyvybe nesuderinamų, priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)