Galima priežastis: menopauzė. Hormonų lygio pakitimai gali sukelti odos niežulį, kuris vadinamas formikacija.

Tokio niežulio varginamiems žmonėms atrodo, kad jų oda ropinėja skruzdės. Kodėl apima toks pojūtis, iki šiol neaišku. Anot vienos teorijos, kintantis hormonų lygis gali veikti odos nervų galūnėles. 

Gydymas: valgydami daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių (jų turi riebi žuvis), galite pagerinti odos būklę. Jei oda tampa ne tokia sausa, ją mažiau niežti, sakė Šv. Tomo ir Barneto ligoninių Londone dermatologė Tabi Leslie.

Sumažinti odos dirglumą galima ir geriant daug vandens, taip pat vengiant rūkymo, ilgo buvimo saulėje, streso ir pakankamai miegant. 

Gali padėti ir hormonų terapija. Niežėjimas turėtų pranykti pasibaigus menopauzei, teigė Londono moterų klinikos medicinos direktorius Peteris Bowenas Simpkinsas.

Stiprus niežėjimas ir paraudusi, jautri oda 

Galima priežastis: alergija. Ji dar vadinama alerginiu kontaktiniu dermatitu. Jis pasireiškia, kai kyla alerginė odos reakcija į kažką, kas su ja lietėsi. 

Tarp labiausiai paplitusių dirgiklių yra papuošalai su nikeliu, guminės pirštinės arba diržo sagtis.
Jį taip pat gali sukelti cheminės medžiagos muile ar kvepaluose. 

Alergenai sukelia imuniteto atsaką, kuris pasireiškia stipriu odos niežėjimu. 

Sunkesniais atvejais oda gali pasidengti žvyneliais su skausmingais įtrūkimais, kurie dažniausiai atsiranda ant pirštų, sakė dermatologas Andrew Wrightas. 

Kontaktinis dermatitas dažniau pasireiškia žmonėms, linkusiems sirgti astma, egzema ir šienlige. Taip yra veikiausiai dėl silpnos imuninės sistemos ir ši tendencija gali būti paveldima. 

Gydymas. Pirmiausia reikia nustatyti alergijos priežastį, todėl stebėkite, ką naudojate. Nustatyti alergenus galima pasitelkus odos lopo mėginius. 

Šio tyrimo metu ant odos 48 valandoms užklijuojami maži pleistrai su potencialiai alergiškų medžiagų mėginiais. Po dviejų parų analizuojamos odos reakcijos. 

Išsaugoti apsauginį odos barjerą padeda nuolatinis odos drėkinimas. Alergiškiems žmonėms taip pat patariama naudoti hipoalerginius šampūnus ir muilus, nes juose nebūna įprastų alergenų.

Peršintis, intensyvus niežėjimas 

(Kiti simptomai: staigus bėrimas arba raudonos dėmės) 

Galima priežastis: egzema. Kuriuo nors savo gyvenimo metu kas penktas žmogus suserga egzema, kuri dar vadinama dermatitu. 

Egzemą sukelia pernelyg smarki imuninės sistemos reakcija. Atopinė egzema yra paveldima ir daug ja sergančių pacientų taip pat kenčia nuo astmos ir šienligės – šios ligos susijusios su pernelyg aktyvia imuninės sistemos funkcija. 

Pagrindinės sritys, kurias gali niežėti, yra pakinkliai, alkūnės, kaklo šonas arba zonos aplink akis bei ausis. 

Dishidrotinė egzema ištinka vieną iš 20 žmonių ir sukelia deginantį niežėjimą kartu su pūslelėmis ant plaštakų ir pėdų. 

Jos priežastys nežinomos, bet manoma, kad ją gali sukelti kvepalai, grybelis ar stresas.
Gydymas: gerai drėkinkite odą, nes sausą odą lengviau sudirginti, teigia daktarė T. Leslie. Naudokite kremus be tokių cheminių medžiagų kaip parabenai. Odą nuraminti gali hidrokortizonas.
Pacientams, sergantiems vidutinio ir sunkaus laipsnio egzema, gydytojas gali skirti naujų vaistų su takrolimu, kuris slopina pernelyg aktyvią imuninę sistemą. 

Nuo egzemos gali padėti ir avižų vonia, teigė Blemišo klinikos Mančesteryje gydytojas Paulas Griffithsas. Avižos turi priešuždegiminių medžiagų, kurios sumažina peršėjimą.

Niežintis raudonai rudas bėrimas 

Galima priežastis: vaistai. Kai kurie vaistai, pavyzdžiui, penicilinas ir kiti antibiotikai, gali sukelti niežėjimą, sako A. Wrightas. 

Taip nutinka dėl to, kad vaistus organizmas palaiko svetimomis cheminėmis medžiagomis ir per kelias valandas pasireiškia alerginė reakcija. 

Gydymas: pasitarkite su gydytoju, dėl galimybės pakeisti vaistus. Penicilino atveju, jeigu šį vaistą reikia dažnai gerti, galima imtis desensibilizacijos (mažinti organizmo jautrumą).

Deginantis bėrimas nuo buvimo saulėje 

(Kiti simptomai: mažos raudonos dėmelės ar pūslelės) 

Galima priežastis: alergija saulei. Vos 15 min. pabuvus saulėje gali pasireikšti polimorfinis bėrimas nuo šviesos – imuninė reakcija, sukelianti deginantį ir niežintį bėrimą ant krūtinės ir rankų.
Alergija gali pasireikšti praėjus dienai nuo pirmojo buvimo saulėje. Ant odos atsiranda mažų raudonų dėmelių arba pūslelių. Ji ištinka kas dešimtą žmogų ir yra labiau paplitusi tarp moterų, negu tarp vyrų. 

Gydymas: padeda kalamino losjonas arba kortikosteroidiniai tepaliukai, antihistamininės tabletės. Norėdami išvengti šios alergijos, prie saulės pratinkitės palaipsniui.

Bendras niežėjimas ir deganti, skausminga oda

Galima priežastis: dilgėlinė. Ši liga, dar vadinama urtikarija, pasireiškia tuomet, kai odos ląstelės išskiria pernelyg daug histamino – cheminės medžiagos, kuri gaminasi kaip atsakas į alergenus.
Ant odos gali atsirasti baltų ar raudonų dėmių, maždaug 1 cm dydžio patinimų, kurie kartais gali niežėti. 

Dilgėlinė būna ūmi ir lėtinė. Ūmi dilgėlinė ištinka po gripo ar peršalimo ligų, įgėlus vabzdžiui ar suvalgius alergiją keliančių maisto produktų, pavyzdžiui, pomidorų, tuno, braškių, bananų.
Lėtinė dilgėlinė trunka ilgiau kaip 6 savaites. Ja susergama tuomet, kai imuninės sistemos antikūnai puola organizmą, skatindami histamino išsiskyrimą. 

Būklę gali pabloginti alkoholis, stresas ir vaistai nuo aukšto kraujospūdžio. 

Gydymas: padėti gali be recepto parduodami antihistamininiai preparatai, bet reikia vengti nesteroidinių priešuždegiminių vaistų, pavyzdžiui, aspirino ir ibuprofeno, nes jie taip pat gali sukelti alerginę reakciją, kuri dar labiau pablogintų situaciją.

Nedidelis, bet pastovus niežėjimas ir paraudusi oda 

(Kiti simptomai: sidabriniai, balti žvyneliai) 

Galima priežastis: psoriazė (žvynelinė). Šia liga serga vienas iš 50 žmonių. Tokiems pacientams oda atsinaujina 7 kartus sparčiau ir būna kur kas plonesnė negu įprastai. 

Psoriazė dažniausiai pažeidžia alkūnių, kelių, apatinės nugaros dalies ir galvos odą. Ja susergama tarp 15 ir 30 metų arba po 40-ies. 

Manoma, kad ši liga susijusi su imuninės sistemos sutrikimais, bet ją gali sukelti ir stresas bei hormonų pokyčiai. 

Gydymas: sergantiems žvyneline padeda buvimas saulėje, nes tuomet organizme padaugėja vitamino D, kuris, kaip manoma, stabdo odos atsinaujinimo procesus. Vitaminą D galima naudoti ir tepalo pavidalu. 

Rytų Sario ligoninės dermatologas Sandeepas Cliffas teigia, kad sušvelninti psoriazės simptomus ir pašalinti žvynelius padeda maudymasis šiltoje vonioje su vonios aliejais ar deguto tirpalu. Jis taip pat rekomenduoja gerti menkių kepenėlių taukus, nes Omega-3 riebiosios rūgštys malšina uždegimą. 

Nesmarkus niežėjimas 

Galima priežastis: sausa oda. Medicininis šios būklės pavadinimas – kserozė. Sausą odą dažnai niežti, nes ji lengviau sudirgsta. Oda sausėja su amžiumi, tačiau niežėjimą gali paskatinti tokie faktoriai kaip oro kondicionavimas ar plaukiojimas chloruotame vandenyje. 

Odos sausumas gali varginti ir turinčius skydliaukės sutrikimų. 

Gydymas: naudokite daug drėkinančių medžiagų ir nepiktnaudžiaukite odos prausikliais, nes jie turi valančių ir dezinfekuojančių medžiagų, kurios pašalina apsauginį drėgmės sluoksnį ir padidina sausumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)