„Vyras ryte nuvežė vaiką į darželį, o jis savaitei uždarytas dėl viename aukšte, nežinau, ar nustatyto, ar įtariamo meningokoku užsikrėtusio vaiko“, – laiške DELFI rašė darželinuko mama.

NVSC sako, kad šeštadienį Vilniuje susirgo 3 metų mergaitė, kuriai įtariamas meningokokas. Penktadienį ji dar lankėsi darželyje „Bildukas".

NVSC informuoja, kad šis meningokoko atvejis dar tik įtariamas, oficialiai kol kas nėra patvirtinta, ar mergaitė iš tikrųjų užsikrėtė šia infekcija, laukiami tyrimo rezultatai.

NVSC atstovė sakė, kad darželis, kurį lanko galimai meningokoko infekcija užsikrėtusi mergaitė, nėra uždarytas, tačiau tėvai vieni per kitus susižinojo, kad jame galėjo būti infekcija užsikrėtęs vaikas, todėl į darželį šįryt buvo atvesti tik trys darželinukai.

„Darželiui perduotos rekomendacijos. Pagrindinė priemonė – patalpų vėdinimas, vaikai į darželį gali eiti, jiems nieko nenutiks“, – sakė NVSC specialistė Solveiga Meženskaitė.

Šiuo metu nustatoma, kurie vaikai galėjo turėti kontaktą su užsikrėtusia mergaite, kai kuriems iš jų, kaip prevencinė priemonė, gali būti skiriami antibiotikai.

DELFI primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau yra nusprendusi nuo kitų metų vaikus iki vienerių metų skiepyti meninkokoko B skiepu. Būtent šios grupės bakterija yra labiausiai paplitusi Lietuvoje.

Skiepai – vienintelė efektyvi prevencinė priemonė nuo šios žaibiškai smogiančios ligos, vaiką galinčios pražudyti per vieną parą.

Ši infekcija pavojingiausia šaltuoju metų laiku, vaikams iki penkerių metų.

Meningokokinės infekcijos simptomai:

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas. Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)