Antradienį Kauno apygardos teismas pagaliau atvertė vieną garsiausių korupcijos bylų. Tiesa, žengtas tik pirmas žingsnis – perskaitytas kaltinamasis aktas, nes teisme negalėjo pasirodyti teisiamojo Tomo Pilvinio advokatas.

Kone dvi valandas prokuroro skaitytame dokumente pagrindinį vaidmenį atlieka K. Kriščiūnas. Išvardintų socialdemokrato nuodėmių sąraše įrašyti reikalavimai buvusio „Panemunės butų ūkio“ ir „Automobilių stovėjimo aikštelių“ lėšomis suremontuoti politiko automobilį, nupirkti brangias žiemines padangas, akumuliatorių, supirkti statybines medžiagas ir priemones K. Kriščiūno bičiulės ir bendrapartietės buto remontui.

Prokurorų surinkta medžiaga rodo, kad buvusiam „Panemunės butų ūkiui“ (dabar „Kauno komunalinis ir butų ūkis“) vadovavęs T. Pilvinis ir „Automobilių stovėjimo aikštelių“ generalinis direktorius Algimantas Puidokas tenkino buvusio Kauno vicemero nurodymus.

Bendra byloje minimų iššvaistytų savivaldybės valdomų įmonių pinigų suma nesiekia 9 tūkst. litų. Vicemerą iš posto išvertusi ir penkis žmones į teisiamųjų suolą pasodinusi netikėtai maža pinigų suma verčia rimčiau vertinti kalbas, kad K. Kriščiūną pradėję sekti pareigūnai manė, kad pavyks sugauti labai stambią žuvį, tačiau pamatę, kad įrodymų pavykti nepavyks, griebė tai, kas pasitaikė po ranka. Tuo metu K. Kriščiūnas nuo pat istorijos pradžios kartotojo, kad jis – politinio susidorojimo auka, o visi įtartini epizodai tėra kasdieninio bendravimo su draugais momentai, nesusiję su savivaldybės lėšų iššvaistymu.

Kaltinamajame akte išdėstyti įrodymai surinkti nuo 2011 metų rugsėjo iki gruodžio pabaigos. Pagrindiniai bylos veikėjai sulaikyti 2012 metų sausį.