Šios šalies Isano regionas – sausa, skurdi ir toli nuo jūros esanti teritorija, rašo BBC. Šiame regione gyvena apie trečdalis visų Tailando gyventojų. Čia gaminami aštrūs ir išradingi patiekalai iš visų produktų, kurių tik čia galima gauti. 

Vietovėse, kur yra upių ar ežerų, gyventojai gaudo smulkias žuvis ir iš jų gamina pikantišką patiekalą koi plaa. Žuvis kruopščiai susmulkinama, rankomis sumaišoma su čia augančiomis prieskoninėmis žolelėmis, įpilama žaliųjų citrinų sulčių ir įdedama gyvų raudonųjų skruzdėlių. Patiekalas tiekiamas termiškai neapdorotas

Šis patiekalas Isano regione labai populiarus, tačiau gali būti pavojingas gyvybei. Jau ne pirmą dešimtmetį šiame Tailando Šiaurės rytuose esančiame regione fiksuojamo neįprastai aukšti kepenų vėžio rodikliai. 

Daugiau nei pusė visų vyrams diagnozuojamų vėžio atvejų – kepenų vėžio diagnozė, nors visame pasaulyje kepenų vėžiui tenka vos 10 proc. visų vėžio atvejų. 

Šis neprastas šios vėžio rūšies dažnumas Isano regione jau ilgą laiką siejamas su kepenyse gyvenančių žalioje žuvyje aptinkamų kirmėlių sukeliama infekcija. 

Koi žuvis
Vis dėlto tik pastarąjį dešimtmetį pradėta dėti itin daug pastangų, kad žmonės keistų savo valgymo įpročius, pavyzdžiui, tradicinį iš žalios žuvies gaminamą patiekalą termiškai apdorotų prieš jį valgydami. 

Benchobas Sripa iš Khon Kean universiteto tropinių ligų tyrimų laboratorijos aktyviai tiria šią problemą. 

„Tiriame šį ryšį mūsų laboratorijose jau daugiau nei 30 metų“, - patikino jis. 

„Išsiaiškinome, kad parazitai kepenyse išskiria cheminę medžiagą, kuri savo ruožtu stimuliuoja imuniteto atsaką – uždegimą. Po daugybes metų uždegimas tampa lėtiniu, o vėliau virsta vėžiu“, - pasakojo B. Sripa. 

Mokslininko vadovaujama komanda išsiaiškino, kad kai kuriose bendruomenėse šių parazitų aptinkama net 80 proc. gyventojų kepenyse. Nors šių parazitų aptinkama net ir vos 4 metų sulaukusių veikų kepenyse, vėžys dažniausiai diagnozuojamas 50-metį perkopusiems žmonėms. Išgyventi susirgus šia liga šansų beveik nėra. 

Į čia esančią universitetinę ligoninę per metus su specifine kepenų vėžio forma – cholangiocarcinoma – atvežama apie 2 tūkst. pacientų. 

Tik apie 200 iš tų, kuriems nustatoma ši diagnozė, yra gydomi, dažniausiai taikant chirurginius metodus – jiems pašalinama pažeista kepenų dalis. 

Kitiems pacientams teikiama paliatyvi pagalba, siekiant palengvinti patiriamą diskomfortą, – tokiems pacientams valomi tulžies kanalai iki pat mirties. 

Vienintelė efektyvi priemonė nuo šios ligos – tai prevencija. 

B. Sripos vadovaujama mokslininkų komanda vykdo vietos bendruomenėms skirtą švietimo programą kaimuose į Pietus nuo Khon Kaen universiteto, kur užsikrėtusiųjų šia infekcija yra daugiausiai. 

Šiame regione taikomi patys efektyviausi metodai: kreipiamasi į bendruomenių lyderius, kad šie sakytų kalbas, šiam tikslui pasiekti naudojama muzika ir humoras, ne ką mažiau aštrūs nei vietinių gaminamas maistas. 

Kovai su šia liga sukurtos dainos – būdas paprastai perteikti informaciją apie vėžį sukeliančius parazitus. 

Į žmogaus organizmą patekusios žuvyje esančios parazitų lervos kepenyse virsta kirmėlėmis.
Su išmatomis į vandens sistemą patenka šių kirmelių kiaušinėlių, kuriais minta tam tikra sraigių rūšis, o tada užkratas ir vėl patenka į žuvų organizmą. 

Be to, į kaimus atgabenamas ultragarso aparatas, kuriuo galima nustatyti, ar žmogaus kepenyse yra šio tipo uždegimas. Kelia siaubą, kiek daug vyresnio amžiaus regiono gyventojų turi šią infekciją, o taip pat ir faktas, kad šie asmenys ir toliau valgo ligą sukeliančią žalią žuvį. 

„Kartais aš ją apdoroju, tačiau kartais pamirštu tai padaryti“, - pasakojo 61-erių Jongluckas Leonongkwa. Jam atlikus tyrimą ultragarsu kepenyse aptikta parazitų. 

„Manau, kad 60 proc. supranta, kad tai sukelia vėžį, jie yra informuoti apie kepenų parazitus“, - įsitikinęs B. Sripa. 

„10 proc. vis tiek valgo žalią žuvį. Manau, kad tie 10 proc. jau nebegali pasikeisti, taigi turėtume keisti aplinką, pasirūpinti, kad žuvis būtų švaresnė, o infekcijos atvejų būtų mažiau“, - patikino jis. 

Vykdant šią švietėjišką programą žmonės skatinami naudotis tualetais, neteršti išmatomis ežerų, nes tai padėtų sumažinti mirtiną ligą sukeliančių parazitų kiaušinėlių kiekį. 

Kaimuose, kur vykdoma ši kampanija, akivaizdžiai mažėja užsikrėtimo infekcija atvejų. 

Norint pastebimai sumažinti vėžio atvejų skaičių reikės daugiau laiko, tačiau jaunų gyventojų požiūris į šią problemą suteikia vilčių. 

71-erių Kamphanas Sapsombatas paguldytas į ligoninę, nes jam diagnozuotas nepagydomas piktybinis auglys. Jo akys pageltusios, o tai liudija apie užsikimšusius tulžies takus.   

Garbaus amžiaus paciento dukra Rattana papasakojo, kad tėvas žalią žuvį valgė visą gyvenimą. Vis dėlto K. Sapsombato šeimos nariai prieš metus žalią žuvį vartoti nustojo, nes nenori, kad juos ištiktų tėvo likimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)