Apie tai, kas lėmė tokį atvejų augimą ir naujausias su koronavirusu susijusias aktualijas penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Greta Gargasienė, Santaros klinikų Infekcinių ligų korpuso vadovė profesorė Ligita Jančorienė bei LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė.

Židinys, kuris plečiasi

Laikinasis ministras A. Verygą spaudos konferenciją pradėjo nuo žinios, kad parašė oficialų kreipimąsi valdantiesiems Seimo lyderiams ir pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei NVSC pagalbą siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Seime.

„Šią situaciją, kuri dabar yra Seime, galima vienareikšmiškai pavadinti židiniu, kuris plečiasi kiekvieną dieną“, – pastebėjo A. Veryga.

Pasak laikinojo ministro, priemonių reikia imtis nedelsiant ir stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių be jokių išimčių.

„Nereikėtų spekuliuoti nuotoliniu darbu ar panašiais dalykais, kuriuos dar reikėtų ir priimti Seime ir tai užtruktų. Seimas tikrai gali porą savaičių neorganizuoti plenarinių posėdžių ir kito darbo. Dabar svarbiausia sergančiųjų ir su jais kontaktą turėjusių izoliacija“, – perspėjo laikinasis SAM vadovas.

Izoliacija turėtų trukti visą inkubacinį laikotarpį, kol paaiškės visi užsikrėtusieji.

„Ne sprendimas yra testavimas prieš posėdžius, nes tam tikrą laikotarpį, kaip jau ne kartą minėta, net ir esant neigiamam testui, žmogus gali būti užsikrėtęs. Valdančioji dauguma ne kartą akcentavo, kad turi planą, kaip valdyti koronavirusą Lietuvoje. Noriu pakviesti pradėti nuo židinio suvaldymo Seime“, – kalbėjo A. Veryga.

Pasak laikinojo ministro, dvi savaitės būtų užtektinai laiko, kol židinys būtų suvaldytas ir lokalizuotas.

„Reikėtų bendradarbiauti su NVSC, epidemiologais. Yra aiški rekomendacija – stabdyti darbą dviem savaitėms, kol židinys bus suvaldytas“, – pabrėžė A. Veryga.

Laikinasis ministras sukritikavo parlamente dirbančių asmenų neatsakingą elgesį.

„Ką norėčiau akcentuoti, tai kad buvo elgiamasi neatsakingai ir net žinant, kad liga plinta, kad daugelis asmenų turėjo kontaktus, apie kuriuos buvo vengiama kalbėti, į Parlamentą buvo pasikviesti tiek Lietuvos, tiek Lenkijos prezidentai, tai yra labai neatsakingas elgesys ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniame kontekste“, – piktinosi A. Veryga.

Žurnalistams paklausus, kaip laikinasis ministras vertina idėją prie Seimo steigti mobiliosios patikros punktą, A. Veryga atsakė, kad tai sprendžia Vilniaus savivaldybė, tačiau testavimas šios problemos nebeišspręs.

„Viruso plitimą stabdo ne testai, o kontaktų nebuvimas. Mobilus punktas gerai, bet neišspręs šitos situacijos“, – sakė A. Veryga.

Testai gali ir suklaidinti

Seimo narės Rimantės Šalaševičiūtės, kuriai iš pradžių buvo nustatytas koronavirusas, o vėliau dviem testais diagnozė paneigta, teigimu, 2 proc. testų būna klaidingi.

Pasak A. Verygos, testai išties gali būti tiek klaidingai teigiami, tiek klaidingai neigiami.

„Kol kas nieko geresnio niekas nėra sugalvojęs. Kolegės Rimantės atveju gali būti, kad testas buvo klaidingai teigiamas, vėliau 2 buvo neigiami. Gali būti, kad testas neužfiksuoja viruso, kai žmogus jau užsikrėtęs. Bet tai labai reti atvejai“, – sakė A. Veryga.

Veryga: karantinas veikia


Žurnalistams suabejojus, kad, atsižvelgus į naujų atvejų skaičių, karantinas veikia, A. Veryga atsakė: „Manau, kad karantinas veikia. Nenorėkime, kad per savaitę ar dvi viskas grįžtų į normalias vėžes, nes daug žmonių yra užsikrėtę, daug nežino, kad yra užsikrėtę ir platina ligą. Tie skaičiai, kuriuos matome dabar, yra labai panašūs į ankstesnius skaičius.

Jie nebedvigubėja, kaip buvo įprasta praėjusią savaitę. Tai reiškia, kad karantinas veikia, duoda savo efektą. Ar jis pakankamas, ar ne, dar reikės šiek tiek palaukti. Jei skaičiai kris, matyt, bus pakankamas, jei skaičiai išliks tokie pat dideli, teks priemones griežtinti“.

Juokavo, kad protestuotojus išbaidys 5G bokštu

A. Verygos paklausus, ką mano apie savaitgalį vyksiantį protestą prie Seimo dėl kaukių dėvėjimo, laikinasis ministras atsakė, kad demokratiškoje šalyje negalima drausti piliečiams reikšti savo nuomonės, tačiau priminė, kad karantino reikalavimų reikės vis tiek laikytis. Jei asmenų daugiau nei 5 – turi būti išlaikytas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas, visi privalo dėvėti kaukes.

„Pajuokaudamas pasakysiu, kad turbūt tose vietose [kur rinksis protestuotojai] pastatysime po 5G bokštą ir tikėsimės, kad ten niekas nesirinks“, – juokavo laikinasis ministras.

Kiek laiko užsikrėtęs asmuo gali platinti virusą?

Profesorė L. Jančorienė patikslino, kiek laiko žmogus gali virusą platinti kitiems.

Ligita Jančorienė

„Dabar yra patikslinta, kiek laiko žmogus yra užkrečiamas, platinantis virusą. Tas laikas lengva forma sergantiesiems yra 10 dienų nuo ligos pradžios, jei žmogui nustatoma koronavirusinė infekcija be simptomų, tai 10 dienų nuo tyrimo paėmimo, vėliau nėra įrodymų, kad gali būti aptiktas gyvybingas virusas.

Jei paciento ligos forma sunki arba pacientas yra gilios imunosupresinės būklės, tas periodas gali būti ilgesnis, dažniausiai 20 dienų. Po jų toks pacientas gali gydytis namų sąlygomis ar būti perkeltas į palaikomojo gydymo ir slaugos ligonines“, – sakė L. Jančorienė.

Pasak gydytojos, kai tik įmanoma, pacientai išrašomi į namus, kadangi ligoninės lovų labai trūksta.

Ligoninėse guli 1501 asmuo

Lietuvoje pastarąją parą registruotas rekordinis naujų COVID-19 ligos atvejų skaičius – 2272.

„Vakar dieną daugiau fiksavome kai žmonės nejautė simptomų. Tokių žmonių buvo 58“, – pastebėjo G. Gargasienė, pridūrusi, kad simptomai gali pasireikšti ir vėliau.

Kaip sakė NVSC specialistė, ligoninėse šiuo metu guli 1501 asmuo, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 117, su dirbtine plaučių ventiliacija – 71, o su deguonies kaukėmis – 78.

Anot G. Gargasienės, asmenys iki 19 metų šiuo metu sudaro 7,5 proc. sergančiųjų, nuo 20 iki 35 metų 25,5 proc., nuo 36 iki 60 metų – 47 proc., vyresni nei 61 metų – 20 proc.

Santaros klinikų Infekcinės ligų centro COVID-19 pirmasis skyrius

Profesorė L. Jančorienė pasakojo, kad vien Santaros klinikose gydomi 169 pacientai, iš kurių – 34 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. COVID-19 sergančių vaikų Santaros klinikose guli 3.

Dar 230 ligonių gydomi atraminėse ligoninėse Vilniaus krašte. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomi 126 pacientai, 4 iš jų reanimacijoje. Taip pat atraminė ligoninė yra ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė – joje gydoma 18 pacientų. Alytuje šiuo metu 44 pacientai, iš jų 3 reanimacijoje. Ukmergėje – 34 pacientai. Taip pat prisijungė Molėtų ir Druskininkų ligoninės.

Ligoninėse guli tie, kurie užsikrėtė dar prieš karantiną

Pasak L. Jančorienės, šiuo metu ligoninėse yra tie pacientai, kurie užsikrėtė dar prieš karantiną. O tie asmenys, kurie užsikrėtė jau karantino metu, į ligonines dar tik atkeliaus.

„Matome, kad atvykstantys sunkiai sergantys pacientai kontaktavo šeimose, grandinė tęsiasi. Prasidėjus karantino reikalavimams rezultatai tikrai nebus iškart pastebėti. Manau, kad jis turėtų būti tęsiamas ir gal yra galimybė kažkur kažką griežtinti“, – sakė L. Jančorienė.

Daugėja sunkesnių ir jaunesnių pacientų

Estela Tamašauskienė

Kaip sakė E. Tamašauskienė, LSMU Kauno ligoninėje šiuo metu gydomi 190 pacientų. Reanimacijos skyriuje 9 pacientai, 5 su dirbtine plaučių ventiliacija, 4 taikomas maksimalus deguonies kiekis. Taip pat gydomas 1 vaikas.

„Palyginti su pirmąja banga, kai turėdavome lengvesnius pacientus, šiuo metu pacientai yra tikrai sunkūs. Pastaruoju metu pas mus vis daugiau sunkesnių pacientų ir jaunesnių, kurių amžius yra nuo 40 iki 50 metų. Ta situacija yra sudėtinga, sudėtinga darosi ir dėl personalo sergamumo“, – kalbėjo E. Tamašauskienė.

Įsigijo 310 plaučių ventiliacijos aparatų

A. Veryga kalbėjo ir apie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus. Pasak laikinojo SAM vadovo, nuo kovo 1 dienos Lietuva yra įsigijusi 310 tokių aparatų. Dalis šios įrangos jau pasiekusi gydymo įstaigas.

Laikinojo ministro teigimu, bus siūloma, kad duomenis apie naujus sergamumo skaičius skelbtų Statistikos departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)