Kaip spaudos konferencijoje neseniai sakė premjero patarėjas Giedrius Surplys, paskutiniais duomenimis, Lietuvoje koronaviruso diagnozė nustatyta 154 žmonėms. Tą patvirtino ir A. Veryga.

Per vakar dieną ištirti 278 ėminiai, iš jų 40 – nauji teigiami atvejai. Šiuo metu Lietuvoje turim patvirtintus 154 atvejus. Iš viso iki šiol yra ištirtas 2361 mėginys.

Vienas iš koronavirusu sirgusių žmonių (Ukmergėje) mirė.

Kol kas žinoma, kad tik vienas žmogus pasveiko, – moteris, gydyta Šiaulių ligoninėje.

Reikės dėvėti kaukes

A. Veryga sakė, kad pirmadienį turėtų būti parengtos rekomendacijos dėl kaukių ar kt. apsaugos priemonių dėvėjimo gyventojams.

„Ne kartą esame sakę, kad tai neužkerta kelio užsikrėsti pačiu virusu, tačiau dabar yra toks metų laikas, kai nemažai žmonių peršąla, sloguoja, pradeda sirgti alerginėmis slogomis, tad iš pradžių gali būti sudėtinga atskirti, kas tai yra, – ar koronaviruso infekcija, ar kas nors, prie ko mes buvome pripratę įprastame gyvenime, – sakė A. Veryga.

– Bus išleistos rekomendacijos, kad žmonės viešumoje, kur galima kontaktuoti su kitais gyventojais, naudotų priemones, kurios turėtų uždengti nosį ir burną.“

Ministras patikslina: jei nėra kur pirkti chirurginių kaukių, tiks ir kitos priemonės.

„Šalikas ar skarelė taip pat galėtų būti naudojami nosiai ir burnai pridengti, kad čiaudint tie oro lašeliai nebūtų skleidžiami aplinkoje ir neužkrėstų kitų asmenų, kur žmonės dar gali nežinoti, jog gali būti infekuoti ir gali skleisti virusą“, – sakė A. Veryga.

Svarsto pratęsti karantiną

A. Veryga sakė, kad karantinas svarstomas pratęsti dar dviem savaitėms.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Spaudos konferencijoje pastebėta, kad yra baudos, jei nepaisoma saviizoliacijos. Ko vertos baudos, jeigu karantino metu iš esmės jų skirti neįmanoma?

„Šiandien neformaliame ministrų pasitarime buvo diskutuojama apie įstatymų pataisas, kurios numatytų didesnes baudas ir galimybes jas skirti. Tą geriau pakomentuotų Teisingumo ministerija“, – sakė A. Veryga.

Rengia sprendimą dėl grįžtančių izoliavimo

Ministras sakė, kad šiuo metu rengiamas vienas iš šių sprendimų dėl privalomo visų parvykusių asmenų 14 dienų izoliavimo.

„Toks operacijų vadovo išaiškinimas, papildomas nurodymas bus parengtas šiandien. Ką tai keistų? Tai keistų patį principą, kad parvykęs asmuo ne namuose izoliuojasi, bet jie visi būtų nugabenti į vietas, kurias savivaldybės yra nusimačiusios, ir ten liktų 14 dienų. Savivaldybės turėtų pasirūpinti šiais asmenimis. Tos vietos galėtų būti ir bendrabučiai, taip pat ir viešbučiai, kur tokie asmenys galėtų apsistoti“, – sakė A. Veryga.

Griežtins apsipirkimo saugumą

A. Veryga sakė, kad bus griežtinamos priemonės apsiperkant prekybos vietose

„Tos sąlygos bus nurodytos griežtesnės nei iki šiol“, – sakė ministras.

„Kitos rekomendacijos arba nurodymai bus susiję su pardavimo vietų reglamentavimu, nes, ką iš tiesų parodė praeitas savaitgalis, kad dalis visuomenės, panašu, neišgirdo nei prašymų, nei rekomendacijų ir vis dėlto būriuojasi pardavimo vietose, prekybos centruose, tad bus parengti operacijų vadovo nurodymai, kaip tiksliau organizuoti pardavimą; parduotuvės tikrai nebus uždaromos, nebus apribojama jų veikla: pagrindiniai išaiškinimai bus susiję su tuo, kaip turėtų būti organizuojamas žmonių, atėjusių apsipirkti, judėjimas – kaip jie įleidžiami, kokių atstumų turi būti laikomasi, kad žmonės nesibūriuotų ir būtų užkirstas kelias virusui plisti“, – sakė A. Veryga.

Medikų ir vaikų saugumas

Ministro buvo paklausta, kaip bus užtikrinamas medikų vaikų saugumas ugdymo įstaigose.

„Ši diskusija prasidėjo labai seniai, kai tik buvo priimti sprendimai dėl ugdymo įstaigų veiklos sustabdymo. Savivaldybėms palikta teisė sudaryti sąlygas medikų vaikams, vaikų gali būti ir kitų institucijų darbuotojų, kuriems privalu dirbti, tad negali likti namuose bei prižiūrėti jų šiuo metu, kol galioja karantinas, – sakė A. Veryga.

– Savivaldybės privalėjo pasirūpinti, kad tie vaikai būtų prižiūrimi. Kiek man teko bendrauti su savivaldybėmis, į tai žiūrima atsakingai, vaikai tikrai nesuvedami į kažkokias grupes. Pats procesas tikrai nevyksta taip, kaip buvo vykdoma įprastu būdu organizuojant ikimokyklinių įstaigų veiklą. Šiuo metu yra tokia tvarka, jeigu matysim, kad kažką reikia keisti, – reaguosime.“

Rokomendacijos Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Kaip bus paskirstyti 5000 tyrimams gautų reagentų?

„Reagentai mobiliųjų punktų nepasieks niekada, – tikslino A. Veryga.

– Mobiliuosius punktus pasiekia terpės, kurios reikalingos pačiam mėginiui paimti, o reagentai keliauja į laboratorijas.

Dabar ta logistika vyksta, negaliu pasakyti, ar šią minutę jau visur yra pristatyta, bet tie punktai, apie kuriuos kalbėjau, tikrai gali tuos mėginius imti, ir laboratorijos tikrai testus atliks.“

Kaip medikams bus teikiamos būtinos priemonės?

Ministro buvo paklausta apie apsisaugojimo priemones nuo koronaviruso medikams.

„Kalbant apie priemones, jos nuolat tiekiamos įstaigoms iš rezervo, kai šios tokį poreikį išsako. Pirmiausia, aišku, yra duodama, kaip ir anksčiau minėjau, greitosios pagalbos medikams, medikams, dirbantiems infekcinėse ligoninėse, jie tomis priemonėmis aprūpinami. Aišku, visiems kitiems medikams neturime galimybėms priemonių pateikti. Kaip jie aprūpinami, priklauso nuo to, kaip atsakingai pati įstaiga ruošiasi šiems galimiems scenarijams, – sakė A. Veryga.

– Žinoma, yra visokių istorijų, kai vadovai, matyt, neatsakingai pasižiūrėjo į nurodymus turėti apsaugos priemonių. Aš jau ne sykį esu minėjęs – koronavirusas yra ne vienintelė infekcija, su kuria gali susidurti medikai, ir sveikatos įstaigos privalo turėti apsaugos priemonių. Jei jos jomis nepasirūpino ir neturėjo iki prasidedant viruso plitimui, kai buvo realu ir įmanoma jų įsigyti rinkoje, kai tikrai nebuvo jokių kliūčių, tai reikia klausti įstaigos vadovo, kodėl jis to nepadarė. Mes visiems medikams parūpinti priemonių galėsim, kai Lietuvą pasieks visi didieji užsakymai. Kinijoje yra užsakytas labai didelis kiekis asmens apsaugos priemonių, ir toliau tie užsakymai vykdomi, taip pat ir nauji, papildomai perkama į priekį. Kai jie pasieks Lietuvą, mes galėsime aprūpinti ir medikus, kurie tiesiogiai nedirba su užsikrėtusiais pacientais.“

Medikai užsikrečia nuo pacientų ir vienas nuo kito

A. Verygos buvo paklausta, kaip ministras vertina, kad daugėja užsikrėtusių gydytojų. Taip pat klausta, kaip A. Veryga vertina prognozes, kad balandžio pabaigoje gali būti 10 tūkst. atvejų?

„Tai, kad užsikrečia gydytojai, yra labai nerimą keliantis reiškinys, nes jie pabendrauja su dar keletu kolegų, kurie irgi karantino laikotarpiui „iškrenta“ iš darbo; tas istorijas, susijusias su Ukmerge ar su kitomis gydymo įstaigomis, jūs puikiai žinote.

Tai sukelia labai daug problemų pačiai gydymo įstaigai pertvarkyti darbo grafikus, prisitaikyti prie to. Šis dalykas kelia nerimą. Šiandien ministerijoje bus sudėliotos mobilios grupės, kurios važiuos į gydymo įstaigas ir vertins, kaip įstaigos pasirengia atskirti pacientų srautus, pertvarkyti gydytojų grafikus tam, kad galėtų operatyviai reaguoti į iššūkius, kai suserga medikai, – sakė A. Veryga.

– Tokie klausimynai, kurie buvo skirti įstaigų pasirengimui įsivertinti, procesams peržiūrėti, buvo išsiųsti prieš 2 savaites, dabar mūsų mobilios komandos važiuos ir žiūrės, kaip tai pavyko padaryti.“

Mobilieji punktai kituose miestuose

A. Veryga sakė, kad Panevėžys, Marijampolė, Utena yra iš dalies pasiruošę įkurti mobiliuosius koronaviruso patikros punktus.

„Šiuo metu yra mokomi darbuotojai, vykdomi kiti parengiamieji veiksmai. Kai jie bus pasiruošę tai daryti, pradėsime testavimą“, – sakė ministras.

„Pasikartosiu: šiandien Kaune pradeda veikti nauja linija. Turime visiškai įveiklintus tris miestus – Vilnių, Kauną, Klaipėdą. Yra pasirengę Telšiai, Šiauliai, Alytus – jie pradės rytoj. Kiti miestai ruošiasi ir galės pradėti, kai bus visiškai pasiruošę“, – sakė A. Veryga.

Gydytojams – izoliuotų žmonių sąrašas

Gydytojai susiduria su problema, kai ateina pacientas, kuris nesako, kad yra grįžęs iš užsienio. Ar planuojama gydytojams suteikti žmonių, kurie privalo save izoliuoti, sąrašą?

„Taip, planuojam tokią prieigą suteikti, ir tie pavedimai yra duoti, nes visi registruoti asmenys yra perkeliami į mobilią platformą, prie kurios suteiksime prisijungimą tiek savivaldybėms, tiek gydytojams, – sakė A. Veryga.

– Idėja, apie kurią vakar kalbėjome su kolegomis, – prie įėjimo į gydymo įstaigą atlikti vadinamąjį triažą, įvertinti riziką; turėtų būti patikrinama, ar asmuo nėra atvykęs iš kitos šalies ir ar neturėtų būti izoliavęsis namuose. Jeigu turėjo izoliuotis, ar praėjęs 14 dienų terminas. Tokią prieigą tikrai suteiksim medikams, kad jie galėtų pasitikrinti.“

Kaip planuojama atlikti grįžtančių iš užsienio asmenų izoliaciją?

„Dėl to užrakinimo, manau, tai yra labai pavieniai atvejai, bet savivaldybei pasirūpinti patalpomis, kuriuose žmonės galėtų izoliuotis parvykę, buvo pavesta jau senokai. Norėčiau tikėti, kad savivaldybės yra paruošusios tokias patalpas, nes dabar ateina momentas, kai reikės jas panaudoti, – sakė A. Veryga.

– Matyt, jei atsiras daugiau žmonių, kurie kelia tam tikrų problemų (nesilaiko režimo), ar kyla kitų iššūkių palaikyti viešąją tvarką, tai galės būti pasitelkti ir policijos pareigūnai, ir viešosios saugos pareigūnai, šauliai, kariškiai. Viskas kol kas tik teoriškai, tikėkimės, kad žmonės laikysis to režimo, bet, be abejo, turės būti numatyta, kad kažkas privalės saugoti tą vietą.“

Gydymo įstaigos persitvarko

Ministro buvo paklausta, ar po operacijų paaštrėjus tam tikroms ligoms (infarktui, insultui), priešinsultinės būklės ir kitiems pacientams karantino metu bus teikiamas tokios pat trukmės gydymas kaip ir iki šiol? Ar gydymo įstaigoms nesukelia sunkumų teikti tokias paslaugas kaip anksčiau?

„Be abejo, gydymo įstaigos persitvarko. Buvo duotas nurodymas dėl planinės pagalbos, bet, kaip suprantu, klausimas susijęs su skubia pagalba žmonėms, tai, be abejo, ji nesustos, – sakė A. Veryga.

– Koronavirusas nėra vienintelė problema Lietuvos pacientams, ir būtinąją pagalbą jie privalės gauti. Tik pasikartosiu – įstaigos turėjo parengti planus, kaip jie atskirs pacientų srautus, kaip elgsis su karščiuojančiais, ir t. t.“

Ar visos valstybinės gydymo įstaigos karantino metu teikia būtinąsias odontologijos paslaugas? Ar nestringa šių paslaugų teikimas?

„Neturiu duomenų, kad kur nors strigtų paslaugų teikimas. Nerenkame informacijos, ar kam nors teikiamos ar neteikiamos tokios paslaugos, bet nurodymas buvo stabdyti tik planinę odontologinę pagalbą, o skubi pagalba yra teikiama“, – sakė A. Veryga.

Vaistas nuo infekcijos

Ministras buvo paklaustas dėl vaisto nuo koronaviruso.

Vaistas nuo artrito padeda gydyti koronavirusą. Kiek Lietuvoje jo turime, iš kur gauti pacientams, kada bus galima įsigyti?

„Prie vieno medikamento neapsistosiu. Yra sudarytas visas sąrašas medikamentų, kuriuos Lietuva įsigys papildomai kaupdama rezervą. Negaliu pasakyti, ar būtent šis vaistas ten numatytas, nes jį ruošia tiek medikai, tiek farmacininkai, ir pacientams, matyt, sudaryti galimybių užsiimti savigyda nereikėtų, – sakė A. Veryga.

– Jeigu medikai pasakys, kad toks vaistas yra tinkamas gydyti, tai jis bus skiriamas.“

Privačios įstaigos nori atlikti tyrimus

Spaudos konferencijoje buvo pastebėta, kad Klaipėdoje kelios privačios įstaigos minėjo galinčios atlikti tyrimus dėl koronaviruso savo įstaigų pacientams. Ar yra numatyta tokia paslauga visoje Lietuvoje, kaip tai veiktų? Šito buvo paklausta ministro.

„Iš tiesų yra svarstoma, ir toms laboratorijoms reikėtų paprašyti leidimo. Dabar tas mėginių ėmimas centralizuotas – yra mobilieji punktai, ir būtent iš ten paimtus mėginius, jeigu laboratorijos yra pasiruošusios, jos ir galėtų atlikti, – sakė A. Veryga.

– Ar galėtų žmogus pats vykti į tokią įstaigą priduoti mėginio? Šiandien ne, nes privalo būti užtikrintas tų pačių mėginių paėmimo saugumas, žmonių, kurie mėginį ima, saugumas. Laboratorijos galėtų mėginius tirti, bet jų paėmimas turėtų būti organizuojamas taip, kad tai būtų saugu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1449)