Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra patvirtintas 581 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejis. Duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Ministras priminė, kad šiuo metu Lietuvoje yra 8 mirę ir 7 pasveikę nuo koronaviruso žmonės. Iš viso atlikta daugiau nei 13 tūkstančių testų, praėjusią parą – 1900.

Kaip sakė A. Veryga, šiuo metu 108 pacientai gydomi stacionare, 8 iš jų – reanimacijoje su deguonimi, 3 atvejai – taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. „Iš viso – 11 sunkių atvejų, 28 pacientai gydomi pasitelkus deguonį, tačiau nėra ypač sunkūs“, – sakė SAM vadovas.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, jei yra galimybė, dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus reikia kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

A. Veryga kreipėsi į gydymo įstaigų vadovus, sakė, kad yra sutarta, jog gydymo įstaigos pajamų nepraras, todėl nėra jokio pagrindo skirti darbuotojams priverstines prastovas ar priverstinai išleisti į atostogas, pasak ministro, reikia ieškoti kitų būdų.

Taip pat ministras apgailestavo dėl antradienį nepriimtų pataisų Seime.

„Vakar Seime buvo sudėtinga diena ir tenka tik apgailestauti, kad vis dėlto dėl dalies politikų noro rasti būdų pasipuikuoti, pasirodyti, pademonstruoti savo dirbtinį rūpestį vakar nepavyko priimti sprendimų dėl 50 ir 100 proc. papildomo atlygio medikams. Neabejoju, kad tie sprendimai bus priimti“, – tikino A. Veryga.

Ministras sakė, kad asmens apsaugos priemonių vis dar atvežama į Lietuvą, šiuo metu jų medikams atvežta daugiau nei 31 tona. Trečiadienį Kauno oro uoste nusileidęs lėktuvas atgabeno 860 tūkstančių vienkartinių kaukių, 430 tūkstančių chirurginių kaukių, daugiau nei 50 tūkstančių vienkartinės apsaugos, 8,5 tūkstančių apsauginių skafandrų ir t. t.

„Svarbu paminėti, kad karantino metu, kai įstaigos nedirba įprastu režimu, yra priimti sprendimai mažinti finansinę naštą. Tiek karantino metu, tiek mėnesį po jo nebus skaičiuojami delspinigiai už nesumokėtas įmokas į sąskaitą, kuriose kaupiamas gydymo įstaigų įmokos dėl žalos, padarytos paciento sveikatai“, – sakė ministras.

Apie tokius nesumokėjimus nebus informuojamos institucijos, nebus stabdomos licencijos, sakė ministras.

Vilniuje dėl koronaviruso tyrimai vėluoja savaitę. Ministras sako, kad laukti tenka ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Pasak A. Verygos, tyrimų apimtys išplėstos, tačiau laboratorijos nespėja.

„Dar vakar turėjome maždaug 2300 neištirtų testų, laukiančių savo eilės, šiandien tas skaičius sumažėjęs iki 1800, beje, vakar yra išaugęs ir atliktų testų skaičius. Vakar atlikta 1900 testų, šiandien įdiegiami laboratoriniai pajėgumai, kurie leis per artimiausias pora dienų sumažinti atsilikimą iki minimumo. Šiandien vyriausybė svarstys klausimus, susijusius su keltų eismo ribojimu ir skrydžių atsisakymu. Vadinasi, sutrumpės laukimo laikas“, – sakė A. Veryga.

Ministras sakė, kad trečiadienį Vyriausybėje kol kas nebus aptariamas klausimas dėl galimo karantino pratęsimo. Kol kas karantinas pratęstas iki balandžio 13 dienos.

„Bus sprendžiama dėl keleivinių keltų ir laivų eismo arba maršrutų ribojimo bei dėl skrydžių atsisakymo, – sakė A. Veryga. – Išskyrus tuos atvejus, kai tai yra transporto lėktuvai arba kokie nors specialiai Užsienio reikalų ministerijai organizuojami skrydžiai.“

Medikai vienkartines priemones naudoja ne kartą

Vis dar pasigirsta įvairių pranešimų iš medikų, kad vienkartinių apsaugos priemonių trūksta, jos naudojamos keletą kartų.

Ministras atsakė, kad siuntos nuolat keliauja, o greitu metu bus patvirtintos rekomendacijos, kokiais atvejais kokias apsaugos priemones reikia naudoti.

„Tikrai ne visi medikai turi vaikščioti apsirengę visą aprangą, kaip yra infekcinių ligų skyriuose. Tie apsaugos lygiai turi būti skirtingi. Juos parengsime ir tada galėsime kontroliuoti, ar tikrai naudojimas atitinka apsaugos lygių reikalavimus“, – kalbėjo ministras.

Ketina įteisinti naują nedarbingumo pažymėjimų kodą

Žmonėms, kurie pasipiktinę, kad prekės atkeliauja iš Kinijos ar joms atgabenti naudojami netinkami lėktuvai, A. Veryga atsako: „Jei kolegos žino kokią nors kitą vietą, kur tų prekių galima įsigyti, ir gali pasiūlyti kitą lėktuvą, kuris greičiau pristatys prekes Lietuvai, mes būsime labai dėkingi už pasiūlymus. O dabar nelabai adekvatu sakyti, kad tai netinkama šalis gamintoja ar netinkamas lėktuvas, kai kalbame apie mūsų medikų apsaugą. Tokie pasvarstymai yra mažų mažiausiai neetiški.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ketina įteisinti naują nedarbingumo pažymėjimų kodą, kad tėvai dėl karantino galėtų vaikus prižiūrėti namuose nepratęsę nedarbingumo praėjus 14 dienų. A. Veryga pripažįsta, kad nepasitenkinimas iš medikų pusės yra.

„Vaiko priežiūra, kuri nesusijusi nei su vaiko liga, nei su sveikatos aplinkybėmis, tikrai yra našta medikams. Pritariame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, ir patys medikai yra išsakę tokį pageidavimą, kad nedarbingumas turėtų būti tęsiamas be medikų įsikišimo“, – sakė ministras.

Savo darbo nevertins

Prezidentas Gitanas Nausėda neseniai A. Verygą pagyrė už tai, jog ministras įžvelgė viruso grėsmę anksčiau nei dauguma Europos vadovų, tačiau pridūrė, kad A. Verygai teko spręsti klausimus, kurių jis nebuvo pajėgus išspręsti.

Gitanas Nausėda

Paklausus, kaip pats ministras vertina savo darbą koronaviruso metu, A. Veryga atsakė, kad savo darbo nevertins, – vertinti reikės pagal tai, kaip visą situaciją išgyvens Lietuva.

„Dėl to, kad teko priimti kai kuriuos sprendimus ar leistis į sritis, kurios yra neįprastos sveikatos priežiūros sistemai, tai – absoliuti tiesa. Dėl to Vyriausybė įsitraukė aktyviau. Dabar visi logistiniai sprendimai yra derinami nebe mūsų, o Susisiekimo ministerijos“, – kalbėjo ministras.

Dėl priverstinio gydymo spręs gydytojas

Paklausus, kodėl norima įteisinti priverstinį gydymą nuo koronaviruso, tačiau neįteisinamas priverstinis gydymas dėl tuberkuliozės, ministras atsakė, kad negalima itin varžyti piliečių teisių ir laisvių.

„Įstatyme yra aiškiai pasakyta: jei nėra kitų priemonių, kaip galima užtikrinti infekcijos plitimo kontrolę; šiuo atveju kalbama apie ypač greitai plintančią infekciją, o tuberkuliozė nėra tokia. Koronavirusas plinta tikrai greitai, ir šalių praktikos parodė, kad gali būti taip, jog sistemos jo tiesiog nebepakelia. Tada reikia neeilinių sprendimų“, – kalėjo A. Veryga.

Taip pat ministras priminė, kad šiuo metu reikia būti itin atsargiems dėl internete platinamų neva koronavirusą gydančių vaistų ar jį nustatančių testų, mat tokiais atvejais žmonės dažniausiai tiesiog lieka apgauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)