„Noriu paraginti politikus dirbti savo darbą, galų gale, naktį reikia miegoti, o ne komunikuoti socialiniuose tinkluose. Sprendimams yra ruošiamasi visą dieną, reikia suprasti, kad dirba daug darbo grupių, daug ekspertų, operacijų vadovo sprendimai yra rengiami visą dieną, dažniausiai paskelbiami vakare“, – situaciją komentavo A. Veryga.

Ministras ragino politikus susitelkti į bendrą tikslą ir įveikti situaciją kartu.

Taip pat ministras kritikavo tokį elgesį ir įvardijo jį kaip chaotišką bei kenkiantį SAM komandai, kuri dirba visą parą.

„Kaltinti ją komunikacijos stygiumi yra mažų mažiausiai nekorektiška. Aš norėčiau pakviesti politikus galbūt pabūti čia pas mus, štabe, padirbėti, kad suprastumėte, kokiomis sąlygomis žmonėms tenka dirbti ir kaip sudėtinga reaguoti į tokias žinutes, kurios išeina tokiu metu, kai žmonės turėtų būti su vaikais šeimose“, – sakė A. Veryga.

„Delfi" primena, kad vėlų penktadienio vakarą Vilniaus meras Remigijus Šimašius socialiniame tinkle užsiminė apie dar vieną papiktinusį Aurelijaus Verygos sprendimą, kuriuo ne tik trumpinamas darbo laikas, tačiau ir uždaromi du iš trijų mobilieji punktai. SAM vidurnaktį išplatintame savo pranešime teigė, kad tokie pokyčiai galios tik sekmadienį ir pirmadienį ir juos lėmė susidariusi situacija laboratorijose, rašė BNS.

SAM vadovas spaudos konferencijoje sakė, kad sprendimas sulėtinti mobiliosios patikros punktų veiklą buvo logiškas. Be to, savaitgalį sugedo laboratorinė įranga Klaipėdoje.

„Bet galime pasidžiaugti, kad per savaitgalį laboratorijos susitvarkė su mėginiais ir neištirtų jų liko labai nedidelė dalis. Tai reiškia, kad tikrai nebeliko rizikos, jog praėjus tinkamam mėginių saugojimo laikui kas nors liks neištirta. Tai buvo pamatuotas, reikalingas sprendimas, nuo rytojaus tos apimtys vėl galės augti“, – kalbėjo ministras.

Prienai, Kėdainiai, Kretinga paskelbė apie karščiavimo klinikų veiklos pradžią.

A. Veryga kalbėjo ir apie ligoninės Klaipėdoje situaciją bei anoniminius medikų skundus. Pasak jo, ši istorija prasidėjo praeitą savaitę, kai po pokalbio su medikais, profesinėmis sąjungomis buvo nuspręsta į šią ligoninę nusiųsti vertintojų grupę.

Ministro teigimu, toks vizitas parodė, kad nuogąstavimai realūs, todėl ligoninėje liko dirbti tik Onkologijos, Akušerijos-ginekologijos bei Infekcinių ligų skyriai.

Kaune atidaryta Karščiavimo klinika

Patvirtino, kad mirčių skaičius gali padidėti

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys pirmadienį anksčiau sakė, kad artimiausiu metu Lietuvoje gali padaugėti nuo koronaviruso mirusių žmonių. Paklausus, ar tokiam teiginiui pritartų, A. Veryga sakė, kad to tikrai turėtume tikėtis.

„Dabar, nors ligos plitimas ir sulėtėjęs, matome plokščią kreivę, nebėra šuolių, bet mes tą šuolį turėjome prieš dvi savaites.

Ir praėjus tam tikram laikui dalies pacientų, pasibaigus inkubaciniam laikotarpiui, nustačius infekciją, sveikatos būklė blogėja, jie patenka į gydymo įstaigas, tenka taikyti deguonies terapiją, kai kuriuos – intubuoti.

Ir dabar būtent tas laikas yra praėjęs, turėtų daugėti pacientų, kurių sveikatos būklė sudėtingesnė. Tai nerodo, kad situacija Lietuvoje blogėja. Tai tik rodys, kad sulaukėme ligos kilimo bangos galutinių rezultatų“, – sakė A. Veryga.

Ministras sakė, kad kol kas nebandys prognozuoti, kiek Lietuvoje gali būti mirčių nuo koronaviruso, nes tokie vertinimai yra tik teoriniai.

Taip pat priminė, kad viskas priklausys nuo to, kaip žmonės laikysis karantino sąlygų. Vis dėlto, kad dėl koronaviruso Lietuvoje mirs 200–250 žmonių, pasak ministro, yra realu.

Trečiadienį spręs dėl karantino

SAM vadovas buvo paklaustas, ar ketinama tęsti karantino laikotarpį, ar planuojamos sušvelninimo ar sugriežtinimo priemonės.

Ministras sakė, kad ateinantis šv. Velykų savaitgalis – „savotiškai kritinis“. „Parodys, kiek mes galime išlikti kantrūs ir suprasti, kiek rimta yra situacija. Kol kas Lietuva labai neblogai tvarkosi, mes nebeturime šuolinių augimų, – sakė A. Veryga. – Taip, nustatome naujų atvejų, bet tai nėra didelis augimas, palyginti su tokiomis šalimis kaip Italija ar Ispanija, kur jis buvo sprogstamas.“

A. Veryga pasakojo, kad savaitgalį su šauliais apžiūrėjo Kauno rajoną ir pastebėjo, nors žmonės ir išeina į lauką, paiso karantino taisyklių: dauguma laikosi atstumo, nesibūriuoja, dėvi apsaugines kaukes.

„Velykų savaitgalis tikrai bus kritinis, gali kilti pagundų pajudėti iš namų, aplankyti savo artimuosius, tėvus ar senelius; primygtinis prašymas – to nedaryti, – pabrėžė ministras.

– Ši situacija, kurią mes turime, tegul ji ir nėra bloga, tegul ją ir galime vadinti suvaldyta, bet ji gali pasikeisti per savaitę, jei visgi pritrūksime kantrybės ir nuspręsime nesilaikyti karantino reikalavimų, nes liga tebėra visuomenėje.“

Ministras sakė, kad šį trečiadienį posėdyje Vyriausybė apsispręs, ar pratęsti karantiną; jei pratęsti – kuriam laikui.

„Kol kas nėra jokių argumentų, kodėl reikėtų griežtinti karantiną, nes tikrai situacija nėra bloga. Reikėtų išlaikyti tą kantrybę, budrumą ir nepradėti elgtis neapgalvotai. Tai yra išlaikymas to, ką mes sugebėjome dabar pasiekti, – komentavo SAM vadovas.

– O dėl palengvinimo, tai turbūt bus kalbama ne apie kokius nors atskirus sektorius, bet apie galimybę šiek tiek laisviau gyventojams naudotis, kad ir kas tai būtų, ar prekyba, ar tam tikros paslaugos, jei būtų galima išlaikyti tam tikras specialias apsaugos sąlygas. Jeigu bus įmanoma užtikrinti, kad tas užkratas nebūtų perduotas paslaugos teikėjui, kad ten gyventojai nesibūriuotų ir t. t., kad būtų galima užtikrinti asmens priemonių naudojimą. Tai yra ateities klausimas, jam ruošiamasi.“

Rokomendacijos Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Ką daryti, jei reikia gydymo paslaugų?

Paklausus, ką daryti žmonėms, kuriems reikia gydymo paslaugų, ministras atsakė, kad tai priklauso nuo ligos.

Kai kurie pagalbos galės sulaukti kitose Klaipėdos gydymo įstaigose, tačiau gali nutikti ir taip, kad kai kuriems pacientams teks vykti į kitus miestus, jei panašaus profilio specialistų Klaipėdoje nebus. Norint sužinoti, kur tiksliai kreiptis, klaipėdiečiams reikia teirautis Klaipėdos miesto savivaldybės.

A. Veryga paminėjo, kad ateityje tyrimai gali būti labiau specifiški ir atliekami tik rizikos grupei priklausantiems žmonėms.

„Dabar mes matome, kad nebenustatomas didesnis procentas užsikrėtusiųjų. Atsižvelgiant į tai, reikėtų labiau žiūrėti į rizikos grupes ir kur tų užsikrėtusiųjų ieškoti. Ar tai būtų tie patys medikai, ar vyresnio amžiaus gyventojai, gali būti tam tikrų pasikeitimų. Bet apskritai tyrimų apimtys augs“, – kalbėjo ministras.

Paragino dėl karščiavimo klinikų

SAM vadovas paragino savivaldybes atsakingai žiūrėti į karščiavimo įstaigų steigimą. Taip pat ministras sakė, kad SAM paprašė profesinių sąjungų įvertinti sveikatos priežiūros įstaigų pasirengimą. Bus svarstoma galimybė, jog pati ministerija tikrins savivaldybių įsteigtų karščiavimo klinikų pasirengimą.

A. Veryga teigė, kad šiuo metu baigiamas rengti prioritetų sąrašas, pagal kurį bus numatoma, kieno mėginius reikia tirti pirmiausia, taip pat ir tai, ką pirmiausia būtina tirti.

„Aišku, patys pirmi sąraše bus rizikos grupei priklausantys žmonės. Tada – tiek medikai, tiek pareigūnai, labiausiai tikėtina, kad pirmiausia tie, kurie turi kokių nors simptomų“, – sakė ministras.

Kur dingo 14 dienų saviizoliacija po neigiamo testo rezultato?

Karštosios linijos savanoriams buvo nurodyta, kad, kalbant apie naująjį koronaviruso algoritmo testą, testuojamam asmeniui nebeliko prievolės izoliuotis 14 dienų. A. Veryga atsakė, kad, kai išplėstas atvejo apibrėžimas, tiriami jau ne tik tie, kurie yra parvykę, turėjo kontaktą su sergančiuoju.

„Dalis žmonių, kurie atvyksta, jau nebežino apie galimus kontaktus. Jiems izoliavimasis neturėtų galioti, nebent būtų nustatyta koronavirusinė infekcija. Tada galiotų visos privalomos sąlygos“, – sakė ministras.

Tačiau visus žmones, kuriems pasireiškia peršalimo simptomų, A. Veryga ragino elgtis atsakingai, neiti į darbą ir likti namuose.

Pildoma

Balandžio 6 d., 7.00 val., duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 843.
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų – 32.
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius – 14.
  • Pasveikusiųjų skaičius – 7.
  • Per vakar dieną ištirta – 1954.
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 25599.
  • NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius – 74887 (2020-03-20).
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.
Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (532)