Premjero patarėjas G. Surplys papasakojo, kaip šiuo metu vyks iš užsienio grįžtančių piliečių izoliavimas po trečiadienio pakeistų taisyklių.

„Kai jūs atvykstate į Lietuvą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įteikia jums pasižadėjimą laikytis izoliacijos reikalavimų, tada atskiria žmones į du srautus: į tuos, kurie nori ir gali izoliuotis ir į tuos, kurie negali arba nenori izoliuotis“, – sakė G. Surplys.

Premjero patarėjas sakė, kad labai svarbi yra deklaruota nuolatinė gyvenamoji vieta.

„Jeigu tokios neturite, jūs negalėsite izoliuotis savo patalpose, jūs izoliuositės savivaldybėje (savivaldybės suteiktose patalpose – Delfi). Tada NVSC leidžia jums izoliuotis namuose arba nurodo būti izoliuotas savivaldybės, teikia kaukes ir paima jūsų rašytinį pasižadėjimą, kad įsipareigojate laikytis izoliacijos reikalavimų, kad suprantate, kokia gresia atsakomybė, jeigu jų nesilaikysite ir kad sutinkate, kad pareigūnai galėtų žinoti, tikrinti, kad jūs laikotės tų izoliacijos reikalavimų“, – sakė G. Surplys.

Giedrius Surplys

Kaip spaudos konferencijoje užsiminė G. Surplys, vakarykštis skrydis iš Anglijos ir Alikantės į Vilnių parodė, kad sostinės valdžia neprisideda prie sklandaus darbo izoliuojant galimai užsikrėtusius asmenis.

„Vilniaus savivaldybė, mano, žiniomis, atsisakė izoliuoti tuos asmenis, kurie norėjo, kad juos izoliuotų. Taip pat nebuvo užtikrintos bent jau žmogiškos sąlygos paduodant vandens ar maisto tiems, kurie laukė kol jų savivaldybė atvažiuos juos paimti“, – teigė jis.

G. Surplys prašė, kad visos savivaldybės kartu su kitomis institucijomis padarytų viską, ką įmanoma, kad tie žmonės, „kurie grįžta iš užsienio būtų izoliuojami pagal visą tvarką. patirtų kuo mažiau nepatogumą ir tiesiog su jais būtų elgiamasi žmogiškai“.

A. Veryga surengtoje spaudos konferencijoje priminė, kad Lietuvą jau pasiekė dalis užsakytų reagentų.

„Noriu pasakyti ir priminti, kas tos informacijos neturi, kad Lietuvą jau yra pasiekę daugiau kaip 10 tūkst. reagentų, tyrimų apimtis jau dabar esame išplėtę. Bendromis pastangomis yra užsakyta dar beveik 300 tūkst. reagentų iš Kinijos, kurių dalis dar šią savaitę turėtų pasiekti šalį“, - ketvirtadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Jis įvardijo, kiek Lietuvoje yra veikiančių plaučių vėdinimo aparatų.

„Viena iš konkrečių idėjų, buvo suskaičiuota, kiek Lietuvoje mes turime esančių dirbtinių plaučių vėdinimo aparatų, veikiančių turime 940, dar 70 turime neveikiančių. Turime įmonių, kurie nori suremontuoti juos“, - džiaugėsi ministras.

„Dar viena svarbi naujiena, ji svarbi mūsų medikams – daugėja psichologinės pagalbos galimybių tiek medikams, tiek visuomenei. Noriu priminti, kad nuo praėjusios savaitės psichikos sveikatos centrai persiorientavo į nuotolines paslaugas“, - naujienos dalijosi A. Veryga.

Ministras teigė, kad emocinę ir psichologinę pagalbą medikams ir jų artimiesiems teiks per 100 psichiatrų ir psichologų.

Spręs dėl Ukmergės

Paklaustas, ar nesiruošiama imtis papildomų apsaugos priemonių dėl Ukmergės, kur atsiranda vis naujų užsikrėtimų tarp medikų ir ligoninė beveik yra paralyžuota, A. Veryga sakė, jog klausimas bus aptariamas šiandien 12 val.

„Iš savo pusės mes suformulavome siūlymus ekstremalių situacijų komisijai, kad jau reikėtų svarstyti galimybę apie bent jau dalinį judėjimą. Pirmiausiai, neįleidinėti svečių į miestą. Aišku, gyventojų judėjimo šiuo metu nesiūloma riboti“, – sakė A. Veryga.

Jo teigimu, Ukmergėje yra suplanuota paimti 300 mėginių. „Aišku, pradėta nuo pačių pažeidžiamiausių, kurie dabar yra slaugos ligoninėje, jų yra apie 93, jei neklystu. Medikai, jūs žinote, yra izoliacijoje“, – teigė ministras.

A. Veryga pridūrė, kad Ukmergės ligoninė šiuo metu veikia labai minimaliu režimu.

Ministras sakė, kad sprendimų kol kas nėra priimta. Apie tai bus diskutuojama 12 val.

Ruošiasi tyrimų apimties plėtimui

Į Lietuvą atvyksta dar 300 tūkstančių reagentų. A. Veryga sakė, kad plėsis tyrimų apimtys.

„Jos plėsis tiek, kiek leis laboratorijų pajėgumai ir tiek, kiek bus žmonių, kurie atvyks, galės testuotis. Neišplėtus laboratorijos pajėgumų, galime testuoti iki 1,5 tūkst. per dieną. Būtų gerai bent tokį skaičių ir pasiekti. O laboratorijos, kai išplės pajėgumus, mes galėsime gausiau testuoti medikus ir tą daryti reguliariai, galėsime kitus darbuotojus testuoti“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga sakė, kad Lietuvoje yra virš 30 tūkstančių medikų.

„Aišku, ne visi jie vienu metu ir dirba, tai nereiškia, kad juos visus reikėtų momentaliai patikrinti. Bet kalbame maždaug apie tokią grupę žmonių jie ir dabar gali būti tikrinami, jei kyla toks poreikis“, – sakė A. Veryga ir tikslino, kad tam tikri ribojimai dėl testavimo šiuo metu yra dėl nepakankamo laboratorijų pajėgumo.

Ministras sakė, kad medikai bus testuojami ne greitaisiais testais, o molekuliniais. Pasak jo, kaip pataria epidemiologai, greitieji testai tinka labiau tais atvejais, kai reikia užfiksuoti, ar žmogus jau yra persirgęs virusu.

A. Veryga sako, kad šiuo metu medikai, kurie tieisogiai dirba su užsikrėtusiaisiais, turi pakankamai apsaugos priemonių.

Į Lietuvą keliauja didelė reagentų siunta

Neseniai feisbuko paskyroje premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad didžioji reagentų siunta jau pakrauta ir pakeliui į Lietuvą.

„Daugiau nei 300 tūkstančių. Tiek testų ir reagentų yra lėktuve, kuris ką tik pakilo iš Changsha Huanghua oro uosto Kinijoje ir skrenda į Lietuvą. Vilniuje turi nusileisti šį vakarą", – feisbuke pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

–Tikrai gera žinia. Sutelksime pajėgumus ir galėsime periodiškai testuoti visus medikus. Taip pat ir kitus mūsų žmones, kurie dirba priešakinėse karo su koronavirusu linijose. Ir, žinoma, tai galimybė visiems likusiems, kurie jaučia simptomus ir nori žinoti atsakymą."

Kovo 26 d. 8.00 val. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 290
Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 4
Pasveikusiųjų skaičius: 1
Per vakar dieną ištirta: 849
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 4320
NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius: 74887 (2020-03-20)
Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (725)