Siūloma maksimaliai paankstinti minėtų teisės aktų nuostatų, reglamentuojančių vertimąsi biomedicinos technologo, medicinos biologo, medicinos genetiko ir išplėstinės praktikos vaistininko asmens sveikatos priežiūros praktika, įsigaliojimą (šiuo metu įtvirtinta data yra 2021 m. gegužės 1 d.).

Tai, pasak projektus teikiančio sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, užtikrintų nepertraukiamą ir laiku teikiamų paslaugų, tokių kaip suaugusiųjų skiepijimas, teikimą. Išplėstinės praktikos vaistininkai, priėmus pataisas, anksčiau galėtų pradėti vaistinėse skiepyti gyventojus gripo, erkinio encefalito vakcinomis. A. Verygos teigimu, tai nebūtų prievolė – skiepijimą galėtų vykdyti tik tos vaistinės, kurios būtų pasiruošusios.

„Kai Lietuvą pasieks COVID vakcina, mums reikės paskiepyti daug gyventojų ir tai padaryti maksimaliai greitai. Tai bus papildomas darbas jau greta tų darbų, kuriuos ir taip daro šeimos gydytojai ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos. (.... ). Jeigu toks sprendimas būtų priimtas, vaistinės, kurios buvo pasiruošusios, taip pat galėtų skiepyti pacientus ir COVID vakcina. Tai būtų dar vienas papildomas kanalas, kuris leistų šiek tiek sumažinti krūvį asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ir sudarytų galimybę didesnei daliai ir greičiau pasiskiepyti nuo koronavirusinės infekcijos“, – pateikimo metu sakė A. Veryga.

Po pateikimo projektams pritarė 57 Seimo nariai, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė du parlamentarai. Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas. Lapkričio 5 d. projektai turėtų sugrįžti į Seimo salę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)