Laikinasis sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga užsiminė, kad, jeigu situacija kitą savaitę ir toliau negerės, kitą savaitę Vyriausybė gali svarstyti įvesti papildomų ribojimų.

„Neatmesčiau galimybės, jeigu šio savaitgalio skaičiai išliks tie patys, trečiadienį Vyriausybė turbūt apsispręs dėl papildomų priemonių“, – teigė laikinasis ministras.

Paklaustas, kokiems sektoriams grėstų ribojimai, A. Veryga sakė: „Yra du sektoriai, kur žmonės vis dar susirenka ir dėl kurių gali būti svarstomi pokyčiai. Tai – ugdymo sektorius, švietimo įstaigos, kitas sektorius, kuris, tikėtina, gali susilaukti apribojimų, yra prekybos centrai, ypač didelės vietos, kur susirenka daug žmonių.“

Laikinojo ministro teigimu, jei situacija nesikeis, didžiausia tikimybė, kad kiti apribojimai bus skirti prekybos įstaigoms.

Ministras sakė, kad nediskutuota apie ribojimus grožio salonuose. Esą yra griežti reikalavimai ir jų laikomasi – nėra žinių, kad ten virusas labai plistų.

Dėl maisto prekių parduotuvių jokių ribojimų diskutuota irgi nebuvo.

Vis dėlto A. Veryga neatmetė teorinės galimybės, kad gali būti svarstomi žmonių judėjimo ribojimai. Bet tai esą svarstys jau naujoji Vyriausybė.

Apie koronaviruso situaciją Lietuvoje ir priemones jai suvaldyti penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga, Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė.

Paaiškino, kodėl skaičiai toliau auga

Kaip sakė laikinasis ministras, gydymo įstaigas nauji COVID-19 pacientai užgriūva maždaug po dviejų savaičių nuo tada, kai atvejų padaugėja.

Būtent šiuo metu į gydymo įstaigas patenka asmenys, kuriems koronavirusas nustatytas prieš 2 savaites, kai Lietuva viršijo 2 tūkstančių atvejų per parą ribą. A. Veryga dėl to kaltina neatsakingą visuomenę.

„Paminėjote, kad visuomenė laikosi reikalavimų, bet iš skaičių matome, kad nebūtinai taip yra. Žinome iš apklausų, kad tik 50 proc. gyventojų kaukę užsideda, nes supranta riziką. O ten, kur niekas nemato ir niekas nekontroliuoja, matyt, vyksta visiškai kitokie dalykai.

Girdime apie šeimos šventes, girdime apie įmones, kuriose atvejai slepiami, darbuotojai verčiami eiti į darbą. Bet be įrodymų sunku ką nors įrodyti.

Neatmesčiau galimybės, kad jei šios savaitės skaičiai išliks tokie patys, trečiadienį Vyriausybė apsispręs dėl papildomų ribojimų“, – sakė A. Veryga.

Keičiasi izoliacijos tvarka

Pasak laikinojo ministro, penktadienį baigiama derinti tvarka dėl izoliacijos išimčių tiems, kurie jau yra persirgę COVID-19 liga. Nauja tvarka numatyta, kad tie, kurie persirgo COVID-19 liga, 3 mėnesius po aukštos rizikos kontakto neturėtų izoliuotis.

Aurelijus Veryga

„Kol kas ši tvarka galiotų tik su tam tikromis išimtimis, nes vis dar nesame sulaukę medikų ekspertų vertinimo. Jo turėtume sulaukti galbūt pirmadienį, bus galima atsižvelgti į medikus, dirbančius slaugos, globos įstaigose, kalėjimų darbuotojus ir kitų profesijų atstovus, kai reikia imtis didesnės saugos priemonių. Tikėtina, kad jei šiandien specialistai spės viską suderinti, gali būti, kad tokia tvarka įsigaliotų jau nuo rytdienos“, – žadėjo A. Veryga.

Dar vienas pakeitimas yra susijęs su Seimo darbu. Pasak laikinojo ministro, po diskusijų su Seimo valdyba numatyta dar viena izoliacijos tvarkos korekcijų išimtis.

„Prie kitų, kurie gali susitrumpinti izoliaciją, bus įrašomi ir Seimo nariai – galėtų susitrumpinti izoliaciją iki 10 dienų, turėdami neigiamą testą“, – sakė laikinasis SAM vadovas.

Svarsto nedarbingumą pratęsti atgaline data

Taip pat A. Veryga užsiminė, kad šiuo metu vyksta diskusijos su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo.

Šeimos gydytojų teigimu, nedarbingumo pažymėjimai iš NVSC vėluoja, tad šiuo metu diskutuojama apie galimybę pratęsti terminą, kai nedarbingumą būtų galima pratęsti atgaline data.

Mato didėjantį mirštamumą


Deja, ministras turėjo ir prastų žinių: „Jau keletą savaičių matome iš vidurkio „iškrentantį“ mirštamumą.

Šiuo metu yra duoti pavedimai Higienos institutui, kad būtų atliekama analizė. Pirmadienį aptarsime, kokios mirštamumo priežastys, ir galėsime detaliau papasakoti, dėl ko šiuo metu jis auga“, – sakė A. Veryga.

Virusas labai išplitęs tarp Šiaulių nėščiųjų

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius R. Mažeika sakė, jog sergamumas Šiauliuose šiuo metu dvigubai didesnis nei Lietuvos vidurkis.

„Situacija labai sudėtinga gydymo įstaigose. Norėčiau kreiptis į jaunus žmones.

Šiaulių mieste, ligoninėje, gimdė 8 nėščiosios, kurios sirgo COVID-19 liga. Kelių pacienčių ir naujagimių buvo gelbėjamos gyvybės. Tarp nėščiųjų koronavirusas labai išplitęs. Kai kurios yra pasveikusios, tačiau pasaulio ekspertai dar neturi informacijos, kokių pasekmių turės koronavirusas ateityje naujagimiams ir vaikams.

Yra nemažai persileidimų, kurie konstatuoti sergančiosioms koronavirusu. Jauni žmonės klaidingai mano, kad neserga ar serga lengvomis formomis“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Remigijus Mažeika

Taip pat R. Mažeika kalbėjo, jog šiuo metu ligoninėse vaizdas smarkiai skiriasi nuo matyto pavasarį, kai reanimacijoje gulėjo vien senyvo amžiaus žmonės.

„Praėjusią parą pramušėme dar vieną dugną – paguldyta 20 pacientų, kurių amžiaus vidurkis yra nuo 40 iki 60 metų. Visų būklės rimtos, patvirtinti sudėtingi plaučių uždegimai. Situacija tikrai rimta.

Suprantu, kad visuomenė norėtų girdėti geras žinias, bet nesakyti tiesos negalime, nes artėjame prie ribos, kai ligoninė bus perkrauta. […] Šiandien visos Telšių ir Šiaulių ligoninės yra atidariusios COVID-19 skyrius, jie užpildyti 80–85 proc. Rezervo likę labai nedaug“, – kalbėjo R. Mažeika.

Be to, ligoninės vadovas pabrėžė, kad trūksta ir gydytojų, o dabartinės prognozės tik blogėja.

„Link tokio scenarijaus, koks vyksta Šiauliuose, keliauja ir kiti regionai“, – perspėjo R. Mažeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (530)