„Kalbame apie organizuojamus renginius“, - sakė A. Veryga, kuris patikslino, kad reikalavimų laikymąsi įpareigotas užtikrinti renginio organizatorius.

Ministras taip pat perspėjo, kad ne visos kaukės yra tinkamos. Jis patikslino, kad ir nemedicininės, o pasigamintos kaukės turi dengti kvėpavimo takus, jos turi būti keleto medžiagų sluoksnio, tankaus audinio, vientisos, be skylių.

„Kaukė turėtų būti tinkamo dydžio, ji turėtų dengti nosį ir burną“, - sakė A. Veryga, perspėdamas, kad kaukes taip ir nešioti reikėtų, kad jos dengtų nosį ir burną.

Ministras sukritikavo kai kurias pasitaikančias kaukių dėvėjimo praktika su konkrečiu tikslu - išvengti baudų.

„Matėme atsiradusių keistų iniciatyvų siūti kaukes iš užuolaidų, megzti kaukes. Kaukė yra skirta ne tam, kad negautum baudos. Ir tų baudų tikslas yra ne tam, kad prisirinktume pinigų į biudžetą, bet tiesiog – tam, kad būtų laikomasi reikalavimų“, - sakė A. Veryga.

Kitą savaitę spręs dėl pasilinksminimo vietų darbo laiko

Ministras teigė, kad Vyriausybėje jau vyko diskusija dėl Kauno miesto pasiūlymo dėl viešo maitinimo vietų darbo laiko. Pasak A. Verygos šį savaitgalį padidintas dėmesys bus skirtas situacijai, kaip elgiamasi viešose vietose, įvertinti. Kitą savaitę bus sprendžiama, ar neatėjo laikas imtis laiko apribojimo pasilinksminimo vietoms, ir tokią praktiką taikyti visai šaliai.

Ministras priminė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) yra priėmęs rekomendacijas dalyvausiantiems šį sekmadienį vyksiančioje palaikymo Baltarusijai akcijoje „Laisvės kelias". Su jomis plačiau galima susipažinti čia.

Ministras taip pat paragino pirmiausia įvertinti pačio vykimo į tokį renginį rizikas, ir paaiškino, kad jame negalima dalyvauti asmenims, jeigu yra bent vienas peršalimo simptomų. Taip pat, jeigu žmogus yra grįžęs iš paveiktos šalies, arba yra turėjęs sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusu asmeniu, ir jam yra privalu izoliuotis.

Vykstant į renginį primygtinai patariama turėti kaukes, o, jeigu yra galimybė, - ir pirštines.

Piktnaudžiaujama prašymais palikti izoliacijos vietą

Ministras taip pat pastebėjo, kad yra atvejų, kai piktnaudžiaujama prašymais dėl galimybės palikti izoliacijos vietą.

„NVSC indikavo, kad besikreipiančių yra vis daugiau. Kreipimaisi, mano supratimu, yra toli nuo būtinų, - pavyzdžiui, vykti į manikiūro arba kirpyklos vietą, arba draugo arba draugės vestuves. Tai nėra tos priežastys, dėl kurių turėtų būti kreipiamasi dėl leidimo palikti izoliacijos vietą. Juo labiau, jei prašymas yra susijęs su lankymųsi šventėje – kaip giminaičių vestuvės arba panašūs dalykai“, - sakė A. Veryga, prašydamas nepiktnaudžiauti tokiais prašymais.

Kaukės viešose vietose – tik paskelbus karantiną

Ministras pakartojo, kad kaukės viešose vietose taptų privalomos tik paskelbus karantiną. Jis gali būti skelbiamas ir savivaldybės lygmeniu. Taip pat savivaldybės lygmeniu gali būti skelbiami ir vadinamieji sektoriniai karantinai.

„Galiu tik priminti pačią logiką (dėl kaukių dėvėjimo). Net ir be didelių reikalavimų, jeigu nukeliaujame kur nors, kur susitinkame su žmonėmis, kurie nėra mūsų kasdieniai palydovai, bendradarbiai arba šeimos nariai, tai, kas ten bebūtų – ar tai būtų kažkokia prekybos vieta, ar liftas, koridorius, kur galima sutikti žmones, su kuriais nuolat nebendraujame, tai jas ir reikėtų užsidėti.

Specifinių vietų numatyti vargu, ar galima tikėtis. Prisimenate, buvo tvarka nustatyta, kada praktiškai vos ne visur viešose vietose jas reikėjo dėvėti. Kol kas tokio poreikio nematome. O dėl savivaldybių – tokios priemonės gali būti numatytos savivaldybėse, jeigu ten skelbiamas lokalus karantinas. (…) Gali būti skelbiami karantinai ir tam tikruose sektoriuose“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, kai kuriuos dalykus savivaldybės gali taikyti ir pačios. Tačiau, jeigu savivaldybė apsispręstų taikyti priemones, kurioms reikalingas karantino režimas, jos gali kreiptis į ministeriją, ir kartu kreiptis į Vyriausybę dėl tolimesnių sprendimų.

A. Veryga taip pat paminėjo Nemenčinės pavyzdį, ir paminėjo, kad, jeigu savivaldybė neisiima priemonių, tada gali sprendimus priimti ir Vyriausybė.

Praėjusią parą - 32 nauji atvejai

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 32 nauji koronaviruso atvejai ir viena mirtis, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Beveik pusė naujų koronaviruso atvejų siejami su židiniais Iš 32 naujų koronaviruso atvejų 15 yra susiję su ligos židiniais, dešimt žmonių užsikrėtė po kontakto su žinomais sergančiaisiais, septynių asmenų užsikrėtimo aplinkybės nenustatytos, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Daugiausia naujų atvejų – 17 – registruota Kauno apskrityje, 11 – Vilniaus, trys – Klaipėdos apskrityse, taip pat vienas atvejis patvirtintas Tauragės apskrities gyventojui.

„Svarbu paminėti vieną Kaune veikiantį grožio saloną. Į vakar dienos statistiką pateko šeši atvejai. Tai yra susirgo du darbuotojai ir keturi - antriniai atvejai. Pirmojo asmens užsikrėtimas yra siejamas su „Adform“ kiemelyje kilusiu protrūkiu, ir vėliau išplito šiame grožio salone.

Trys atvejai yra siejame su „Adform“ kiemeliu, ir visi šie asmenys yra lankytojai, kurie dalyvavo rugpjūčio 6 d. organizuotame renginyje, ir visi jaučia būdingus simptomus. Iš viso su šiuo židiniu yra siejami 49 ligos atvejai (neįskaičiavus tų atvejų, kurie siejami su Kauno grožio salonu - „Delfi“)“, - sakė NVSC atstovė Ginreta Migelinskienė.

Pasak jos, dar keturi Kaune registruoti atvejai yra susiję su židiniu kredito unijoje, du asmenys yra darbuotojai, kiti du – sąlytį turėję asmenys. Šiuo metu dar nėra aišku, kaip užsikrėtė pirmasis asmuo. Pirminė hipotezė yra, kad tai taip pat gali būti susiję su vienu iš restoranų.

Du nauji užsikrėtimo atvejai Vilniuje yra siejami su vienu choru. Abu užsikrėtusieji jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. Specialistai aiškinasi, ar jų užsikrėtimas nesusijęs su tarp menininkų kilusiu protrūkiu.

„Iš viso nenustatytos užsikrėtimo aplinkybės yra septyniems asmenims. Epidemiologai aktyviai aiškinasi šių asmenų užsikrėtimo aplinkybes“, - sakė G. Migelinskienė.

Lietuvoje – 82-oji mirtis

NVSC praneša, kad Kauno klinikinėje ligoninėje mirė koronavirusu užsikrėtęs žmogus. Tai 82-oji mirtis šalyje. Mirusysis priklausė asmenų, vyresnių nei 100 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų.

COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta rugpjūčio 13 d. Vertinama, kad žmogus užsikrėtė po kontakto su sergančiuoju artimuoju. Pasak NVSC atstovės, manoma, kad šis atvejis yra siejamas su ekskursija Išlaužas-Tauragė, po kurios kilo nemažai atvejų.

Operos ir baleto teatrui leista atnaujinti ne operos veiklą

G. Migelinskienė informavo, NVSC nuo rugpjūčio 18 dienos leido atnaujinti ne operos veiklą Nacionaliniam operos ir baleto teatrui. Teatrui buvo išdėstytos sąlygos, kurias jie turi įgyvendinti.

„Prieš atnaujinant veiklą buvo įvertintos patalpos (…), kur galėtų kilti užsikrėtimo rizika. Duoti nurodymai, kad negali dirbti sąlytį su sergančiuoju turėję asmenys, kuriems dar yra izoliacija, taip pat žmonės, kurie pajaučia simptomus, (…) ir kiti nurodymai“, - sakė NVSC atstovė.

Dėl visų veiklų atnaujinimo sprendimą žadama priimti artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (646)