A. Veryga naujienų portalui Delfi sakė, kad vargu, ar greitai grįšime į visiems įprastą gyvenimą, nes koronavirusas vis pateikia naujų staigmenų. Maža to, laikinasis sveikatos apsaugos ministras neatmetė galimybės, kad gali tekti imtis ir griežtesnių priemonių virusui suvaldyti.

– Jau minėjote, kad šią savaitę sergamumo COVID-19 liga situacija lyg ir stabilizavosi. Kaip manote, ar, atlaisvinus karantino suvaržymus, sergamumas vėl nepadidės?

– Karantino kol kas niekas nesiruošia atlaisvinti, nes, nepaisant to, kad stabilizavosi situacija – mes nematome tų dvigubėjimų, kurie būdavo kas savaitę, bet skaičiai vis tiek yra labai dideli.

Sergamumas yra tikrai labai didelis. Tai dabar atlaisvinti karantiną būtų tikrai pražūtinga, nes, jeigu žmonės vėl staiga išeitų į kontaktinį darbą, jeigu viskas pradėtų veikti, kaip veikia, mes matytume po savaitės ar dviejų vėl tą patį efektą, kai skaičiai dvigubėtų ir tikrai užsikimštų gydymo įstaigos.

Dabar yra toks saikingas, gal atsargus pasidžiaugimas, kad stabilizuojasi, bet matysim, kokiu greičiu ir į kurią pusę ji keisis – stebime kiekvieną dieną, kas vyksta.

Kaip jau esu minėjęs, tikrai siūlysime karantiną pratęsti dar mažiausiai keletui savaičių, nes taip greitai situacija neišsisprendžia: yra žmonių, kurie užsikrėtę, bet nežino, kad tokie yra, yra ligos nešiotojai, kurie platina virusą.

Visos šalys dabar gyvena strategijoje, kad būtų galima kaip įmanoma labiau suvaldyti ir sulaikyti viruso plitimą, kad neperdegtų sveikatos sistemos, ir laukia vakcinos, kaip savotiško išganymo, kad galėtų pradėti skiepyti visuomenę ir tokiu būdu jau specifiškai suvaldyti situaciją.

Priemonės, kurias dabar taiko ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis – kaukės, atstumai, karantinai – yra nespecifinės infekcijų valdymo priemonės. Jos bet kokią infekciją valdo. Vakcina yra specifinė infekcijos kontrolės priemonė. Jos sulaukus bus galima grįžti į daugiau–mažiau normalų gyvenimą.

Aišku, kaip sako tokie tikrai žinomi pasaulyje infektologai, kaip Amerikoje garsus Anthony Faucis, į visiškai įprastą gyvenimą kažin, ar mes labai greitai sugrįšim, nes virusas tikrai gali pateikti įvairių siurprizų. Mes matome tuos atvejus ir audinių fermose, ir kitas nenuspėjamas detales, kurios atsiranda, kaip ir su ta antrąja banga – vargu, ar kas nors tikėjosi, kad ji bus tokio dydžio ir taip greitai plis. Tikrai yra daug dalykų, kurių žmonės dar nežino. Tiesiog yra pirmas kartas, kada susiduriame su tokiu iššūkiu.

Tikrai sakyti, kad mes, net ir turėdami vakciną, grįšime iškart į absoliučiai normalų gyvenimą irgi, matyt, bus sunku.

Aurelijus Veryga

– Prekybos ir pramogų centruose, nepaisant karantino, yra milžiniški klientų srautai. Kodėl neduodate nurodymo, kad būtų užtikrinamas lankytojų srautų ribojimas?

– Jis yra duotas ir privalomas vykdyti, kad kiekvienam lankytojui būtų 10 kv. metrų. Viskas, matyt, priklauso nuo to, kaip jo yra laikomasi. Net ir kontrolieriui būtų sudėtinga, nuėjus į prekybos centrą suskaičiuoti, kaip ten iš tikrųjų yra su tais klientais.

Kalbamės ir su Lietuvos prekybos įmonių asociacija (vienoje iš spaudos konferencijų kalbėjo ir jų direktorė) ir raginame elgtis atsakingai, srautus valdyti, prisižiūrėti, kad nekiltų grėsmės tiek lankytojams, tiek darbuotojams.

Bet atsipalaidavimo, palyginti su pirmąja banga, su pavasariu, yra ženkliai daugiau. Žmonės tikrai yra atsipalaidavę.

Aišku, vėlgi, supraskim, tie patys prekybos centrai, uždarius kino teatrus, uždarius visas kitas vietas ir įmanomas pramogas, matyt žmonėms tampa tokia savotiška pramogų vieta.

Tai toks klausimas buvo suformuluotas medikų ekspertų grupei, bet, kiek žinau, siūlymui uždarinėti tokius didelius prekybos centrus savaitgaliais, kaip daro latviai, šiame etape nebuvo pritarta.

Matyt, vienas iš pagrindinių motyvų yra tai, kad situacija stabilizuojasi – yra tam tikrų ženklų, kad gali pradėti gerėti.

Jeigu ji toliau gerės, gal ir nereikės to daryti, bet jeigu toliau išliks tokia bloga, arba, jeigu net ir vėl pradėtų blogėti, tikrai neatmestina, kad gali prireikti sprendimų ir dėl jūsų paminėtų vietų.

Vakcina nuo COVID-19

– Ar yra gerų žinių, kurias galėtumėte pranešti apie vakciną nuo COVID-19?

– Daugiau kažkokių žinių mes neturim, tik tas, kurias paskelbėm apie tai, kad su vis nauja kompanija sudaromos sutartys – tiesiog Lietuva pareiškė savo norą įsigyti vakciną. Ministerijos ir mums pavaldžių įstaigų kolektyvas labai intensyviai ruošiasi ir dėliojasi planus, kaip užtikrinti vakcinaciją, kai jau vakcina atkeliaus – tai irgi bus nelengvas iššūkis. Laukiame ir mes, kaip ir visi.

Aišku, matome ir girdime tas pozityvias žinutes, kad vakcinos efektyvios, kad daugiau negu 90 proc. efektyvumas – jeigu tikrai taip yra, tai labai gerai. Girdime žinutes, kad ir rizikos grupėms kai kurios vakcinos yra tinkamos ir saugios naudoti – tai irgi yra labai svarbi žinia.

Tiesiog laukiam, nes dar reikės ir registruoti vakcinas gamintojams. Laukiam, kol jos atkeliaus. Kol kas tos žinios, kurios pasiekia, jos yra pakankamai pozityvios.

– Ar žinoma, kada jų galima tikėtis Lietuvoje?

– Kol kas ne. Kol kas neturime nei konkrečios datos, nei savaitėms, net ir mėnesiams. Bet ruošiamės.

Aišku, niekas nėra paneigęs optimistinių pirminių pasisakymų, kad dar gruodį galbūt galime sulaukti pirmų siuntų, bet mes tokios konkrečios informacijos iš nė vieno gamintojo dar neturime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (527)