Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras Aurelijus Veryga, 5 privačios laboratorijos, kurios gali užtikrinti ir pacientų, ir personalo saugumą, turi teisę atlikti mokamus koronaviruso tyrimus. Šios laboratorijos mėginį paima pačios, taip pat pačios jį ir ištiria.

„Todėl žmonės, kurie norėtų išsitirti, turėtų tiesiogiai kreiptis į jas, tam jokio siuntimo nereikia. Ministerija nereguliuoja kainų, kuriomis laboratorijos atlieka tyrimus. Mokamus tyrimus laboratorijos gali atlikti tik tada, jei užtikrina laboratorinių tyrimų kiekį, kuris būtinas patenkinti valstybiniams poreikiams. Todėl, jei vis dėlto išaugtų tyrimų poreikis ir jo nebegalėtų užtikrinti tyrimus atliekančios laboratorijos, yra numatytos kvotos, kurias įvykdžiusios privačios laboratorijos tik tada galėtų atlikti mokamus tyrimus“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, iš viso tokios laboratorijos yra 5: UAB „Baltic medics“, UAB „Diagnostikos laboratorija“, UAB „Medicina practica“, UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“ ir UAB „In vitro diagnostika“.

Ministras akcentuoja, kad neragina savarankiškai atlikti tyrimo, tačiau naudotis tuo, kai reikia, bet nėra kitos galimybės.

Kaip sakė ministras, privačios laboratorijos šiuo metu gali atlikti ir mokamus COVID-19 tyrimus, nes bendras tyrimų krūvis yra mažesnis nei pandemijos pradžioje ir joms nebereikia atlikti valstybės užsakytų tyrimų. Dėl šios priežasties privačioms laboratorijoms ir buvo suteikta galimybė atlikti ir mokamus tyrimus.

„Aišku, poreikis ten tirtis tikriausiai bus nedidelis, nes rizikos asmenis, tuos, kurie turi simptomų ar tuos, kuriems reikia gultis į gydymo įstaigą mes tiriame nemokamai per gydymo įstaigą. Bet atsiranda vienas kitas atvejis, kai, pavyzdžiui, iš kitų šalių atvyksta piliečiai ir nori išsitirti privačiai, jiems netinka mūsų indikacijos. Aišku, atsiranda vienas kitas asmuo, kuris nekarščiuoja ir neturi kitų simptomų, bet kažkodėl, dėl jam vienam suprantamų priežasčių, nori pasidaryti tą testą. Kai kurios šalys turistus įsileidžia tik turint testo patvirtinimą“, – kalbėjo A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Pasak ministro, planuojama į koronos karštąją liniją įdarbinti daugiau etatinių darbuotojų ir ją palikti kaip tam tikrą struktūrą, pavyzdžiui, jau pasibaigus pandemijai ši linija galėtų padėti teikti nuotolines konsultacijas.

Paklausus ministro, kodėl SAM neinformavo visuomenės, kad galima atlikti ir mokamus koronaviruso tyrimus, A. Veryga atsakė, kad visi operacijų vadovo sprendimai yra skelbiami viešai.

„Kam tai buvo aktuali informacija, tas ją galėjo susirasti ir susirado. Tikrai nenorime skatinti žmonių be jokio reikalo važiuoti ir tirtis, nes tirtis reikia tada, kai tam yra kokia nors priežastis ar būtinybė. Netgi ir be būtinybės tam tikrus profilaktinius tyrimus ir patys vykdėme. Kiek patys skelbėme, tiriant masiškai visuomenę tų teigiamų atvejų buvo beveik nenustatoma išskyrus židinius. Kažkokio poreikio skelbti, reklamuoti, ypatingai privačias laboratorijas, jų komercinę veiklą ir raginti gyventojus važiuoti tirtis išleidžiant pinigus, kai tam nėra būtinybės, nei matėme reikalo, nei dabar ragintume ten važiuoti ir masiškai išleisti pinigus. Sudarome galimybes ir kol kas mūsų laboratorijos puikiausiai susitvarko su tyrimų apimtimis. Bet, kaip ir sakiau, kyla tam tikrų situacijų, kas nebeįeina į mūsų sudarytus algoritmus, dėl to tos sąlygos ir yra sudarytos išsitirti privačiai“, – kalbėjo A. Veryga.

Taip pat spaudos konferencijoje ministras ragino gydymo įstaigas atnaujinti planinių paslaugų teikimą, nes tik pusė jų yra tai padariusios šiuo metu.

„Kaip pacientai sako, yra ne tik koronavirusinė infekcija, ir pacientams reikia, būtina teikti ir kitas sveikatos priežiūros paslaugas, įstaigos turėtų suskubti tą padaryti“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga paminėjo, kad karantino metu išaugo nuotolinių konsultacijų skaičius – net 68 kartus. Pasak ministro, tai gera tendencija.


Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 27 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1647
  • Sergančių žmonių skaičius: 389
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 8
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso žmonių skaičius: 66
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 8
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 1184
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 550
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)