Sveikatos veidrodis

Tam tikros veido dalys yra savotiška vidaus organų projekcija. Tarkim, apatinė veido dalis (lūpos ir smakras) atspindi kraujagyslių ir kvėpavimo sistemos būklę; vidurinioji veido dalis (nosis ir skruostai) – skrandžio ir žarnyno būklę; zona aplink akis – šlapimo pūslės ir lytinių organų veiklą, o pačios akys kalba apie kepenų ir tulžies pūslės sveikatą. Viršutiniai akių vokai – skrandžio projekcija, o apatiniai – kasos. Ausies kriauklės išorė atskleidžia inkstų sutrikimus.

Oda

Veido odos spalva, pleiskanojimas ar paraudimas taip pat teikia daug naudingos informacijos.

Ryškus veido odos blyškumas – organizmo intoksikacijos (apsinuodijimo) arba stresų pasekmė.

Rausvi skruostai ne visada yra geros sveikatos požymis. Jei grįžote iš lauko, tai viena, kitais atvejais veido raudonis yra organizme vykstančių uždegiminių procesų pradžia. Bet kur ieškoti ligos židinio? Reikėtų atkreipti dėmesį, kokie vidaus organai yra projektuoti toje veido dalyje, kur ypač ryškus paraudimas.

Odos pleiskanojimas – dar vienas signalas! Ypač pastebimas odos pleiskanojimas, jei koks nors organas nesveikas. Sausa ir pleiskanojanti oda aplink akis – nesveikos kepenys; odos pleiskanojimas virš lūpų dažnai yra miokardo infarkto ženklas.

Akys

Daugiausia apie mūsų ligas pasako akys. Raudonas akies baltymas reiškia, kad toksiškai pažeistos kepenys; melsvas - kad trūksta kalcio. Lūžinėjantys nagai, slenkantys plaukai ir padidėjęs jautrumas irgi yra kalcio trūkumo požymis. Gelsvas akių baltymas su raudonomis gyslelėmis įspėja apie hipertoninės ligos (padidėjusio kraujospūdžio) tikimybę. Viršutinio voko paraudimas gali būti skrandžio kataro (gleivinės uždegimo) pradžia. Balsvos nepūlinės apnašos akių kampučiuose liudija apie maisto apykaitos sistemos sutrikimus. Reikėtų atkreipti dėmesį į mitybos racioną. Jei pakeitėte meniu, bet apnašos nedingo, būtina kreiptis į gastroenterologą. Ant akių vokų atsirandančios duonos trupinius primenančios gelsvos antaugos - padidėjusio cholesterolio ir nesveikų kepenų ženklas. Padribę paakiai ir tamsūs ratilai aplink akis – sutrikusi kepenų funkcija. Išsprogusios akys reiškia, kad sutrikęs skydliaukės darbas.

Lūpos

Pamėlusios lūpos – pažeistos kraujagyslės dėl sumažėjusios kasos funkcijos. Jei lūpos visada melsvos – pažeistas veninis tinklas – gresia hemorojus ir varikozė.

Ilgai neužgyjančios žaizdos ant lūpų – netiesioginis diabeto požymis. Jei sausos lūpos, būtina pasidaryti kraujo cukraus kreivę; taip pat tai yra nusilpusios imuninės sistemos požymis.

Ypatingi ženklai

Ant veido atsiradusios ypatingos pigmentinės dėmės įspėja: būtina kreiptis į endokrinologą. Dideli pigmentiniai plotai smilkiniuose – blogo kepenų darbo ženklas, maži – sutrikusi tulžies pūslės veikla.

Šviesios bei pigmento (vadinamosios vitiligo) dėmės įvairiose veido zonose atsiranda, jei sutrinka skydliaukės darbas.

Ryškiai skruostuose išsiraizgę kapiliarai kalba apie pažeistas kraujagysles, apie negaluojančias kepenis ir tulžies pūslę. Didelis kapiliarų išsiraizgymas – kepenų problemos, mažas – signalas iš tulžies pūslės.

Raudonas nosies galiukas ir smakras reiškia, jog pažeistos kraujagyslės (sutrikus endokrininei sistemai) ir kasa.

Nuolatos raudonas veidas turi priversti žmogų susirūpinti savo sveikata. Tai hipertonijos ženklas.

P.S. Žinoma, nevertėtų atsisėdus prieš veidrodį persistengti. Apžiūrėjus veidą, objektyviai įvertinti jo būklę ir atkreipti dėmesį į veide atsiradusius tam tikrus ypatingus ženklus. Tik atminkite: visi šie ženklai – netiesioginiai.