Kaip DELFI patvirtino Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Arvydas Skorupskas, ministerija siekia savo žinion perimti Vasaros 5 ir Vilniaus klinikinę ligonines.

Sostinė valdančiųjų planai – priešingi. Ar jiems bus lemta išsipildyti, trečiadienį spręs Vilniaus miesto taryba.

Nežino, kas ir kodėl daroma

„Darbuotojai iš tiesų sunerimę, nes bus svarstomas Vilniaus miesto klinikinės ir mūsų ligoninės sujungimo klausimas“, - DELFI sakė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro, įsikūrusio Vasaros g. 5, direktorius Martynas Marcinkevičius.

Įstaigos vadovas nenorėjo plačiau komentuoti situacijos, nes „miesto Tarybai klausimas teikiamas nešnekėjus, nederinus nei su darbuotojais, nei su administracija”.

„Mes esame sudėtingoje situacijoje, nes negalime nieko paaiškinti žmonėms – nežinome ir nesuprantame, kodėl tai daroma ir kas iš to turėtų išeiti“, - sakė M. Marcinkevičius.

Kyšo nekilnojamo turto vystytojų ausys?

Kaip DELFI Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos docentas Arūnas Germanavičius, planų apie šios įstaigos jungimą prie Naujosios Vilnios ligoninės, netgi jos uždarymą per pastaruosius 15 metų buvo prikurta visokių.

„Manau, niekam ne paslaptis įtakingos interesų grupės, kurios nori šią nekilnojamojo turto vystymui patraukią vietą panaudoti (saviems tikslams – DELFI). Kai kurios politinės partijos jau gal yra davę tam tikrus pasižadėjimus. Tiksliai nežinodamas negaliu komentuoti, žiūrėsim, koks bus balsavimas Vilniaus miesto taryboje trečiadienį“, - sakė psichiatras.

Neracionalu ir netikslinga

Komentuodamas medikų bendruomenėje sklindančias kalbas, kad Vilniaus miesto klinikinė ligoninė taip pat nelabai to jungimosi nori, docentas A. Germanavičius sakė: „Aišku, kad nenori. Mūsų darbuotojų ir Vilniaus universiteto psichiatrijos klinikos gydytojų ne kartą išsakyta pozicija, kad tai – visiškai neracionalu ir netikslinga“.

Psichiatras įžvelgė tik vieną jungimosi teigiamybę – galimai mažėsiančias administracines išlaidas. „Tačiau tai tik abstraktus pasakymas, nes niekas nepateikė konkrečių skaičiavimų, kiek kainuoja dviejų ligoninių administracijos ir kiek kainuotų jas sujungus ir sumažinus“.

„Tačiau pirmiausia mūsų tikslas turi būti gerinti pacientų gyvenimo kokybę ir pagal galimybes mažinti jų ligos simptomus. Manau, ligoninių jungimas neigiamai atsilieptų ir gydymo kokybei ir krizinių situacijų valdymui“, - sakė A. Germanavičius.

Kur dėti ūmių būklių ligonius

Psichiatras užsiminė apie kompromisinius ligoninės administracijos susitarimus su Vilniaus meru Artūru Zuoku 2007 metais, pagal kuriuos „dalis ligoninės teritorijos būtų privatizuojama, panaikinami ūmių būklių ir gerontopsichiatrijos skyriai”.

„Tačiau kaip jūs įsivaizduojate – ar gali šiuolaikinė psichiatrijos ligoninė apsieiti be ūmios psichiatrijos skyriaus. Aš, pavyzdžiui, neįsivaizduoju ir be gerontopsichiatrijos skyriaus, kuriame gydomi Alzhaimerio ir kitomis sunkiomis ligomis sergantys senyvo amžiaus žmonės”, - sakė VU Psichiatrijos klinikos docentas.

Kaip pabrėžė daktaras, ligoninėje pacientų judėjimas vyksta dviem kryptimis: sveikstantys perkeliami į dienos stacionarą, o jei psichikos ligomis sergančių pacientų būklė pablogėja, jie perkeliami į ūmių būklių skyrius, kurie taip pat privalo būti.

„Ši infrastruktūra negali būti suardyta ir vietos kompromisams čia nematau“, - sakė A. Germanavičius, planą jungti visiškai skirtingo profilio įstaigas vadindamas neapgalvotu.

SAM nepritaria chaotiškam ligoninių jungimui

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) taip pat nepritaria Vilniaus politikų planams jungti Antakalnyje esančias ligonines, maža to - siekia jas perimti iš sostinės savivaldybės.

„Mes tokiems chaotiškiems Vilniaus miesto savivaldybės siūlymams nepritariame ir galvojame, kad Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, kaip klasikinė municipalinė ligoninė, teikianti bendrojo profilio ir specializuotas paslaugas Vilniaus krašto gyventojams, turėtų priklausyti ne Vilniaus savivaldybei, o Sveikatos apsaugos ministerijai. Vasaros g. 5 esantis Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras – taip pat“, - DELFI sakė Sveikatos apsaugos ministro patarėjas A. Skorupskas.

Iškėlė iš senamiesčio

Pasak patarėjo, per paskutinį dešimtmetį Vilniaus miesto savivaldybė panaikino bendrojo profilio lovas Šv. Jokūbo ligoninėje prie Lukiškių aikštės. Uždaryta ligoninė senamiestyje, Subačiaus gatvėje ant Šventaragio kalvos. Iš senamiesčio į Santariškes buvo perkelta Raudonojo kryžiaus ligoninė.

„Dėl chaotiškos gydymo įstaigų pertvarkos, dabar Vilniaus miesto ir rajono gyventojams trūksta neurologinių ir vidaus ligų lovų. Situacija rodo, kad Vilniaus miesto savivaldybė nepajėgi išspręsti miesto ir rajono gyventojų problemų“, - sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas.

Prijungė, o po metų – atjungė Sapiegos ligoninę

DELFI pašnekovas siūlė prisiminti nesenus įvykius, kai prie Vilniaus miesto klinikinės ligoninės buvo prijungta Sapiegos ligoninė, o kitais metais - atgungta. „Tai reiškia, kad Vilniaus miesto savivaldybė su meru A. Zuoku neturi aiškaus plano ir vizijos, kaip organizuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą Vilniaus mieste ir rajone“.

„Vasaros gatvėje esanti ligoninė yra monoprofilinė. Čia teikiamos specializuotos psichikos sveikatos paslaugos, veikia Valgymo sutrikimų, vienintelis Vilniaus apskrityje gerontopsichiatrijos skyrius, kuriame gydosi Alzhaimerio liga sergantys senyvo amžiaus žmonės. Todėl darant tokius nepamatuotus jungimus gali nukentėti pacientai“, - įspėjo ministro patarėjas.

Nenori dalintis

A.Skorupsko nuomone, specializuota psichiatrijos įstaiga Vasaros g. 5 sprendžia ir turėtų spręsti platesnes problemas, nei pirminio lygio psichikos sveikatos centrai: „Ten dirba puikūs specialistai, daktarai, kurie pagal savo specializaciją galėtų padėti spręsti ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų gyventojų problemas“.

Prieš gerą pusmetį SAM išsiuntė kelis raštus Vilniaus miesto savivaldybei, prašymą perduoti Vilniaus klinikinę ir Vasaros 5 ligonines Sveikatos apsaugos ministerijai motyvuodama tuo, kad galėtų efektyviau panaudoti sveikatos priežiūros įstaigų tinklą ir užtikrinti kokybišką pagalbą ligoniams.

Vilniaus savivaldybė atrašė, kad nenori atiduoti ligoninių. „Toliau su jais derėsimės. Neatsisakome savo minčių perimti specializuotų ligoninių, kurios galėtų teikti paslaugas ne tik Vilniaus, bet ir visos Vilniaus apskrities gyventojams“, - sakė A. Skorupskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)