Specialistai jau seniai išsiaiškino, kad netinkama mityba kenkia odos būklei ir sukelia daug įvairių problemų – oda praranda elastingumą ir sveiką spalvą, papilkėja, vargina įvairūs bėrimai ir kitos problemos. Pakeitus mitybos įpročius, naudą pirmiausia pamatysite būtent atidžiau apžiūrėję savo odą. Tai itin aktualu vasarą.

Sveikai švytinčiai oda reikalingi vitaminai, mineralai, amino rūgštis ir kitos maistingosios medžiagos, padedančios ją apsaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio ir uždegimo. Specialistai įvardijo pagrindinius sveikos ir gražios odos priešus ir draugus.

Visi puikiai žinome, kad reikia vengti picų, makaronų, pyragų ir sausainių, bet kaip vertinti javainių batonėlius, vaisių kokteilius, jogurtą ir sausus pusryčius? Visuose šiuose produktuose gausu paslėpto cukraus, kuris keičia baltymų struktūrą ir kenkia odai. Dar viena odos problemų priežastis – konkrečių maisto produktų netoleravimas, sukeliantis uždegimus. Taip gali nutikti su glutenu, pieno ir sojos produktais.

Kava ir alkoholis iš organizmo pašalina skysčius, apsunkina inkstų darbą, todėl sudėtingiau iš organizmo pašalinti toksinus. Viena taurė vyno inkstuose filtruojama 100 kartų, kol pašalinamas visas alkoholis. Specialistai jokiais būdais neteigia, kad reikia atsisakyti kavos, cukraus, gluteno, pieno ir sojos produktų. Patarimas labai paprastas – nepiktnaudžiaukite. Jeigu ruošiatės ypatingai progai, pavojų odos grožiui sukeliančių produktų venkite bent 14 dienų.

Ką valgyti?

Sveikai ir gražiai odai būtini baltymai. Juose esančios amino rūgštys odą aprūpina kolagenu ir elastinu, padeda išsaugoti stangrumą. Jeigu organizmui trūksta baltymų, oda apie tai praneša prarasdama elastingumą ir gaivumą. Geriausi baltymų šaltiniai – čija sėklos, ekologiški kiaušiniai, lašiša, menkė, silkė ir sardinės. Šiuose produktuose gausu omega 3 rūgščių, padedančių užtikrinti odos drėkinimą ir elastingumą.

Antioksidantais odą aprūpins kopūstai, brokoliai ir kitos lapinės daržovės, spartinančios ir detoksikacijos procesus. Geltonos spalvos vaisiai ir daržovės – puikus karotenoidų šaltinis, padedantis kontroliuoti ląstelių atsinaujinimo procesus. Papajos, persikai, ananasai, saldžiosios bulvės ir aguročiai – puikus pasirinkimas. Avokadai ir įvairios sėklos, pavyzdžiui, saulėgrąžų ir moliūgų, aprūpina organizmą vitaminu E, kuris yra galingas antioksidantas, apsaugantis odą nuo pigmentacijos ir senėjimo.

Svarbiausia – vanduo

Vanduo padeda iš organizmo išplauti toksinus ir padeda aprūpinti odą drėgme. Vienintelis vynuogės ir razinos skirtumas – vanduo. Per dieną specialistai rekomenduoja išgerti bent 8 stiklines vandens.

Maistas odai

Pusryčiai: Išgerkite stiklinę karšto vandens, pagardinto citrinos sultimis ir Kajeno pipirais. Pusryčiams puikiai tinka ir čija sėklų apkepas su nesaldintu migdolų pienu ir mėlynėmis, kokoso drožlėmis ir cinamonu.

Užkandis: Daržovių sultys iš špinatų, salierų, agurkų, obuolio, žaliosios citrinos ir imbiero.
Pietūs: lapinio kopūsto salotos su kanapių sėklomis, avokadu, burokėliais, lašiša ir keptomis saldžiosiomis bulvėmis.

Užkandis: papaja su šviežiomis mėtomis ir keliais lašeliais medaus.

Vakarienė: lašiša su brokoliais, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir tarkuota citrinos žievele, šviežiu baziliku ir čili dribsniais.

Užkandis: arbūzų sultys su šviežiomis mėtomis.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)