Lietuvos Radiacinės saugos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos sulaukė nemažai telefono skambučių. Mūsų šalies gyventojai klausė, ar nepasitaiko panašių atvejų Lietuvos oro uostuose ir ar tai nepavojinga jų sveikatai.

Siekiant perspėti apie nelegalių radioaktyviųjų bei branduolinių medžiagų įvežimą ar išvežimą iš Lietuvos Vilniaus tarptautinio oro uosto terminaluose yra sumontuoti kontroliniai vartai, kuriuose – jonizuojančiosios spinduliuotės detektoriai, fiksuojantys padidėjusią jonizuojančiosios spinduliuotės dozės galią tiek praeinant keleiviams ar personalui, tiek pernešant ar pervežant krovinius ar daiktus.

Priežastys, dėl kurių suveikia vartų signalizacija, yra labai įvairios – žmonės veža senus laikrodžius arba prietaisus, turinčius šviečiančius skydelius, senus fotoaparatus arba kitus daiktus, kuriuose yra didesni kiekiai gamtinės kilmės radionuklidų. Senuose laikrodžiuose arba kituose prietaisuose, kad jų rodmenis būtų galima pamatyti tamsoje, buvo naudojami specialūs dažai, kurių sudėtyje buvo radžio arba bario radionuklidų. Fotoaparatų optikai ir šiuo metu yra naudojami Žemės elementai, kuriuose gamtinių radionuklidų kiekiai yra kiek didesni, o dozės galia šių daiktų paviršiuje yra keletą kartų didesnė už gamtinį foną. Tačiau tokių daiktų, dėl kurių suveikia vartų signalizacija, pasitaiko labai retai.

Dažniausia ji suveikia tada, kai pro šalį eina žmogus, kuriam buvo taikytos branduolinės medicinos arba spindulinės terapijos procedūros diagnozuojant ligas diagnostikos ar jas gydant.

Radioaktyvūs būna ir žmonės

Branduolinės medicinos procedūros, ypač išsivysčiusiose šalyse, taikomos labai dažnai. Jomis siekiama greitai ir efektyviai diagnozuoti širdies, skydliaukės ir kitų organų ligas arba jas gydyti. Šių procedūrų metu žmogui suleidžiama, duodama išgerti arba suvalgyti taip vadinamų radiofarmakologinių preparatų. Po tokių procedūrų žmogus kurį laiką (tol, kol radioaktyviosios medžiagos nesuskyla ir nepasišalina iš organizmo) tampa radioaktyvus. Po spindulinės terapijos procedūrų pacientas yra radioaktyvus tol, kol į žmogaus organizmą įdėtos vadinamosios radioaktyvios sėklos nesuskyla.

Suveikus vartų signalizacijai Lietuvos valstybės sienos apsaugos pareigūnai nustato, kuris žmogus ar daiktas skleidžia padidėjusį jonizuojančiosios spinduliuotės foną, identifikuoja, kokie radionuklidai aptikti, ir pagal atitinkamą tvarką informuoja Radiacinės saugos centrą, kuris įgaliotas priimti tolesnį sprendimą.

Asmenys, prie kurių išmatuotos dozės galios yra didesnės už gamtinį foną, yra sulaikomi atskiroje patalpoje tol, kol aiškinamos aplinkybės. Jei sulaikytiems asmenims buvo taikytos branduolinės medicinos ar spindulinės terapijos procedūros, jie turi pateikti gydymo įstaigos, kurioje buvo gydyti, pažymėjimą. Turi būti patvirtinta, kad jiems buvo taikytos branduolinės medicinos procedūros, nurodyta, kokie radionuklidai buvo naudojami ir kita reikalinga informacija. Jei radionuklidais gydytas žmogus pažymėjimo neturi, sprendimą dėl leidimo kirsti valstybės sieną, išsiaiškinęs aplinkybes, priima Radiacinės saugos centras.

Svarbu išsiaiškinti priežastis

Kiekviena šalis, taip pat ir Lietuva, teisės aktais reglamentuoja radionuklidų aktyvumus, su kuriais pacientai, gydyti radionuklidais, išleidžiami iš gydymo įstaigos. Tokie pacientai turi būti informuojami, kiek laiko ir kaip turėtų elgtis, kad nesukeltų pavojaus savo artimiesiems ir kitiems šalia esantiems žmonėms.

Pacientui, gydytam radiofarmakologiniais preparatais, rekomenduojama kiek įmanoma trumpiau būti žmonių susibūrimo vietose, nesinaudoti viešuoju transportu, ilgą laiką nebendrauti su vaikais ir nėščiosiomis, laikytis kitų radiacinės saugos rekomendacijų. Nors po ligų diagnostikos ar gydymo radiofarmakologiniais preparatais pacientų gautos apšvitos per trumpą laiką negali padaryti didelės žalos aplinkiniams (dozės galia mažėja didėjant atstumui), labai svarbu laikytis nurodytų rekomendacijų, kad aplinkiniai negautų papildomos jonizuojančiosios spinduliuotės dozės.

Pacientai, gydyti radiofarmakologiniais preparatais, taip pat turėtų žinoti apie tai, kad kertant bet kurios valstybės sieną, radionuklidus, esančius jų organizmuose, užfiksuoja detektoriai. Kertant Lietuvos Respublikos sieną, kiekvienas toks atvejis registruojamas ir apie tai informuojamas Radiacinės saugos centras, kuris, reikalui esant, imasi atitinkamų saugumo priemonių.