„Mergaitės būklę pavyko stabilizuoti ir šiandien, ketvirtadienį, ji iš Intensyviosios pagalbos skyriaus jau perkelta į Vaikų infekcinių ligų skyrių“, - teigė ji.

Skiepys ir savo vaiką

Į DELFI redakciją kreipėsi sunerimusi vienerių metų vaiko mama, pranešdama, kad Varėjos raj., Valkininkuose, jaunai merginai diagnozuota meningokokinė infekcija.

„Kiek skaičiau, niekur apie tai nepranešta, labai keista, nes žmonės sunerimę. Vakar išvežė ir dar vieną berniuką, jam irgi įtaria meningokoką. Mokykla, kurią lankė paauglė, toliau dirba. Ta mergaitė bendravo su vaikais ir iš kitos mokyklos, kurios darbas taip pat nesustabdytas. Reikia kažką daryti – juk čia pavojinga liga. Aš pati turiu vaiką, kuriam dar nesukako vieneri metai, tai labai nerimauju. Veikiausiai rytoj važiuosiu jį skiepyti“, - kalbėjo telefonu susisiekusi moteris.

Jos teigimu, 17-metė lankė Varėnos r. „Ąžuolo“ gimnaziją, 11 klasę.

„Mes patys iš Varėnos, bet turime giminių Naujuosiuose Valkininkuose. Mums paskambino ir pranešė būti atsargiems – juk tokia pavojinga liga“, - sakė ji.

Veiksmų jau imtasi

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Varėnos skyriaus vedėja Agnė Visalgaitė patvirtino tik vieną meningokoko atvejį.

„Šiuo metu turiu tik vieną skubų pranešimą apie vieną mergaitę. Mes jį gavome 17 d. iš Varėnos ligoninės. Pranešta, kad 17-metei gimnazijos mokinei – ūmi meningokokcemija. Tai – pirminis įtarimas. Tada mergaitė buvo nuvežta į Vilniaus Santaros klinikų Vaikų ligoninę, kur apie pietus ši diagnozė buvo patvirtinta kraujo tyrimu“, - sakė A. Visalgaitė.

Apie skaitytojos praneštą antrą atvejį – ligos įtarimus berniukui – skyriaus vedėja informacijos neturėjo.

Dėl 17-metės diagnozės jau imtasi veiksmų jos mokymo įstaigoje.

„Mes savo ruožtu su direktore aptarėme visus veiksmus. Buvo rekomenduota sustiprinti drėgną patalpų valymą, vėdinimą. Glaudų santykį su mergina turėjusiems asmenims – tėvams, suolo draugams, draugams – patariama kreiptis į medikus, kurie, prireikus, skirs antibiotikus. Visiems savo sveikatą reikėtų stebėti 10 dienų. Pasireiškus kokiems nors simptomams, reikėtų nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją“, - patarė A. Visalgaitė.

Nuo liepos kūdikiai bus nemokamai skiepijami nuo meningokoko

Kaip jau skelbta, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukė skiepus nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

Kaip pranešė ministerija, planuojama, kad kūdikiai bus pradėti skiepyti jau šių metų liepos mėnesį, kai bus nupirktos ir į Lietuvą pristatytos vakcinos. Tėvams mokėti už skiepus nereikės.

Bus skiepijami dviejų mėnesių sulaukę kūdikiai, pilną skiepijimo schemą sudarys trys vakcinos dozės. Pirmąją vakcinos dozę gaus dviejų mėnesių kūdikiai, antrąją – keturių mėnesių, o trečiąją – 12–15 mėnesių.

A. Verygos teigimu, Lietuva bus viena pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki šiol šie skiepai buvo įtraukti tik į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius.

„Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra gana didelis, o palyginti neseniai sukurta vakcina yra išties labai brangi, todėl tėveliams dažnai būdavo sudėtinga savo mažylius paskiepyti. Tad labai džiaugiuosi, kad rasta galimybių, jog būtų pradėti skiepyti vaikučiai, kurie patiria didžiausią riziką susirgti šia klastinga liga, nusinešančia gyvybes“, – sako ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Valstybinė ligonių kasa artimiausiu metu pradės vykdyti meningokokinės infekcijos vakcinos pirkimą. Planuojama, kad ji Lietuvą pasieks iki liepos 1 dienos.

Šių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete meningokokinei vakcinai įsigyti numatyta 2,6 mln. eurų. Vaikams skiepyti skirtas vakcinas Ligonių kasa perka kasmet, už jas sumokama PSDF lėšomis.

Taip pat nuo šių metų rudens vaikai bus pradėti skiepyti nuo rotavirusinės infekcijos. Šia vakcina bus skiepijami vaikai nuo dviejų mėnesių. Jai įsigyti per metus planuojama išleisti apie 600 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)