Sutaupyti nepavyko

“Tėvukas per radiją išgirdo “Visionace” vitaminų reklamą: buvo skelbiama, kad UAB “Litfarmos” “Saulėgrąžų vaistinėje” vyksta akcija ir šie vitaminai parduodami 20 procentų pigiau, - pasakojo gydytoja Teresė Šimkienė. - Tėvukas vartoja šiuos regą gerinančius vitaminus ir susigundęs skelbiamomis nuolaidomis nuskubėjo jų pirkti. Nusipirko jis keturias dėžutes, kurių viena, pritaikius 20 procentų nuolaidą, kainavo 30 litų 90 centų. Aš tą pačią dieną “Camelia” vaistinėje tokių pačių vitaminų nusipirkau už 29 litus.”

T.Šimkienė mano, kad tokios reklaminės akcijos klaidina senus žmones.

Atlikome eksperimentą: ėjome į atsitiktinai pasirinktas vaistines, neturėdami jokio supratimo apie tuo metu vitaminams taikomas nuolaidas. Pasidomėjome, kiek tą pačią dieną kainavo “Visionace” vitaminai įvairiose Kauno vaistinėse.

Jų kaina svyravo nuo 29 iki daugiau nei 40 litų. Brangiausiai šie vitaminai kainavo “Santakos vaistinėje” Šilainiuose - 40 litų 75 centus. Kitoje “Santakos vaistinėje”, tik jau Eiguliuose, už tokią pačią 30 kapsulių vitaminų pakuotę vaistininkė prašė sumokėti 37 litus 60 centų. Inos Inokaitienės vaistinėje Luokės gatvėje “Visionace” kainavo 36 litus. Pigiausiai šių vitaminų gavome nusipirkti “Camelia” vaistinėje - už 29 litus. Tiesa, ir čia vyko šių vitaminų akcija. Ne akcijos metu “Camelia” vaistinėje šie vitaminai kainavo 33 litus.

S.Daukanto gatvėje įsikūrusioje “Litfarmos” “Saulėgrąžų vaistinėje”, kurioje vitaminų įsigijo gydytojos T.Šimkienės tėvas, ne akcijos metu “Visionace” vitaminai kainavo 38 litus 63 centus.

Kainų nereguliuoja

“Vitaminai - nereguliuojama rinka. Valstybė, kaip ir nekompensuojamųjų vaistų, kainų nereguliuoja, todėl vaistinės juos parduoda tokia kaina, kokią mano esant racionalią”, - “Kauno dienai” sakė Lietuvos vaistininkų sąjungos valdybos narys, Kauno medicinos universiteto farmacijos mokslų doktorantas Mykolas Aniūnas.

Vartotojų interesus gina Vartotojų teisių įstatymas. Šiuo atveju vaistinė, reklamuodama, kad vitaminai “Visionace” parduodami su 20 proc. nuolaida, įstatymų nepažeidė, reklama nebuvo klaidinanti. Vitaminai iš tiesų buvo parduodami 20 proc. pigiau, nei šioje vaistinėje jie kainavo ne akcijos metu.

M.Aniūno teigimu, Lietuvoje žmonės vartoja daug vaistų, tačiau vitaminų ir maisto papildų vartojimas mūsų šalyje dar žymiai atsilieka nuo Europos Sąjungos lygio. “Vitaminų, papildų vartojimas - nėra blogai. Taip propaguojama ligų prevencija, kai žmogus gali pagerinti savo gyvenimo kokybę, - sakė M.Aniūnas. - Kita vertus, visame pasaulyje egzistuoja problemos dėl klaidinančios reklamos. Su ja kovojama, tačiau sunku pasakyti, kiek pajėgiama apginti vartotojų interesus.”

Nacionalinės vartotojų teisių tarybos Kauno apskrities skyriaus vedėja Vida Packočinienė tvirtina, kad dėl vitaminų ar maisto papildų žmonės skundžiasi retokai.

“Daugiausiai sulaukiam skundų dėl akcijų, taikomų kompensuojamiesiems vaistams. Dažnai apie tai būna pateikiama nevisa informacija, kuri klaidina žmones. Vartotojų teisių įstatymas ypač akcentuoja, kad vartotojui turi būti suteikta kuo išsamesnė informacija. Kai žmogus jos gauna pakankamai, tuomet gali rinktis, pirkti ar ne tam tikrus vaistus ar vitaminus”, - sakė V.Packočinienė.

Konkurencija reikalauja išmoningumo

Farmacijos versle sukasi didžiuliai pinigai. Farmacininkai tvirtina, kad vaistinė - ir verslo objektas, ir gyventojų sveikatinimo grandinės dalis, kad turi balansuoti tarp biznio ir pagalbos žmogui.

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikia gana daug vaistinių, todėl konkurencija tarp jų dėl pirkėjų tikrai aštri. “Joks įstatymas nereglamentuoja vaistinių steigimo, todėl kai kuriose vietovėse jų tinklas gana tankus”, - teigė Lietuvos vaistininkų sąjungos valdybos narys M.Aniūnas.

Farmacijos verslas pirkėjus vilioja, taikydamas įvairiausius šiuolaikinius rinkodaros metodus.

Dauguma vaistinių neretai skelbia vitaminų, maisto papildų kainų nuolaidas, prieš tai uždėjus vienam ar kitam preparatui nemažus antkainius.

Žinoma, maisto papildų ir vitaminų kainas didina ne tik vaistininkai, bet ir gamintojai bei didmenininkai. Kainos taip pat žymiai šoktelėjo prieš keletą metų, kai buvo padidintas PVM. Vitaminai, maisto papildai yra apmokestinami 18 proc. PVM tarifu, nes galiojantys teisės aktai lengvatinio PVM tarifo jiems nenumato.