„Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) nariai labai džiaugiasi pradėtais realiais darbais ir yra pasirengę bendradarbiauti siekiant sėkmingai startuoti su nuotolinių vaistinių sistema dar šį pavasarį. Norime kuo anksčiau įsitraukti į Registrų centro (RC) diegiamos sistemos darbus tam, kad viskas vyktų kuo sklandžiau ir efektyviau, juolab kad šalies vaistinių taip pat laukia nemažai pasiruošimo darbų diegiant naujas technologijas, turėsiančias atitikti RC ir SAM reikalavimus. Stengsimės, kad jau netrukus pacientai galėtų džiaugtis COVID-19 pandemijos atidėta paslauga ir neišėję iš namų gautų receptinius vaistus“, – pranešime žiniasklaidai sako asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

Pasak jos, ši sistema užtikrins farmacinės paslaugos prieinamumą visiems pacientams, net ir tiems, kurie negalėdavo atvykti į vaistinę dėl tam tikrų ligų, judėjimo apribojimo ar artimųjų neturėjimo. Tokiu būdu sergantys lėtinėmis ligomis bei rizikos grupių pacientai galės išvengti prekybos vietų ir bereikalingų kontaktų jose.

„Vaistų išdavimo žingsniai turėtų būti tokie patys kaip ir fizinėje vaistinėje – tik visai tai reikės padaryti prisijungus prie e. sveikatos. Išsirinkus vaistus iš sistemos pateiktų skirtingų vaistinių pasiūlymų, pacientas būtų nukreipiamas į pasirinktos vaistinės internetinę platformą. Pacientui taip pat turėtų būtų suteikiama informacija apie vaistus, jų vartojimą – pilna farmacinė paslauga. Reikalingus vaistus pacientams pristatytų kurjeriai, kurie papildomai užtikrintų pirkėjo identifikavimą atiduodant vaistus paprašę pateikti asmens dokumentą“, – aiškina LVA pirmininkė.

Vaistinėje

Pacientai ryšio priemonėmis į namus negalėtų užsisakyti narkotinių, psichotropinių, taip pat specialaus temperatūrinio režimo vaistinių preparatų, vaistai tokiu būdu taip pat būtų neišduodami vaikams iki 16 metų.

Teorinė galimybė, kad receptiniai vaistai galėtų būti pristatomi tiesiai į namus, Lietuvoje egzistuoja jau porą metų. 2019 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo Farmacijos įstatymo pakeitimas, numatantis teisę vaistinėms parduoti receptinius vaistinius preparatus pagal elektroninius receptus nuotoliniu būdu.

Vaistinėse nuolat daugėja įvairių pacientams teikiamų paslaugų, tokių kaip kraujospūdžio matavimas, vakcinacija, galimybių paso išdavimas. Receptinių vaistų pristatymas į namus bus dar viena į pacientus orientuota paslauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)